Istina ili laž?

Legenda o Baki Mraz - proizvod Hollywooda ili stvarna priča?

O Baki Mraz mnogo smo čule, pa smo odlučile provjeriti radi li se o stvarnom mitu ili tek filmskoj priči

Snimka zaslona 2020-12-23 092111.png

Svi znamo priču o Djedu Božićnjaku ili Djedu Mrazu, kako je kome draže. U malom seocu okovanom zimom, snijegom i ledom, živi Djed Mraz koji uveseljava djecu diljem svijeta svojim igračkama i poklonima koje im dostavlja svakog Božića. Pomažu mu njegova vojska vilenjaka kao i vjerni sobovi koji raznose sve te slatke paketiće djeci.

Image
Najljepši božićni ukras

Zlatna pravila koja će produljiti život božićne zvijezde

Osim ove, najpopularnije božićne legende, čitava enciklopedija mogla bi se napisati o mitovima, pričama, običajima i tradicijama vezanima uz proslave Božića diljem svijeta. Tu su brojne pjesme o Snješku Bijeliću, sobovima, vilenjacima, a i pisma upućena Djedu Mrazu. Jedna od najvećih legendi na svijetu je ta da Djed Mraz takođe ima svoju ljubav - Baku Mraz.

Baka Mraz pojavljuje se u mnogim holivudskim božićnim filmovima, no mi nismo bile sigurne radi li se o stvarnoj priči i legendi utemeljenoj u folkloru ili je pak riječ samo o holivudskoj ljubavnoj priči osmišljenoj ne bi li privukla publiku u kina.

I tako smo otkrile da priča o Baki Mraz postoji znatno dulje od filmova, tj. prvi puta se pojavljuje 1849. u priči „Legenda o Božiću“ misionara Jamesa Reesa, a nakon toga je postepeno postajala sve popularnijom. Sve češće se pojavljivala u pričama, mitovima i pjesamama, a uskoro joj je pridan i značaj kuharice, domaćice i pomagačice Djeda Mraza koja uz sve svoje druge obveze brine i da on uvijek bude sit, kako bi održao svoju karakterističnu „okruglastu“ formu.

Iako neki tvrde da i ona nosi crveno odijelo kao Djed, u eseju iz 1887. godine predstavljena je odjevena u karirano zelenu odjeću. Posljednjih stotinjak godina Baka Mraz je predstavljena kao obla vesela bakica. Iako je legenda o Djedu Mrazu nastala kao nastavak na svetog Nikolu, ne postoji nikakav dokaz da je taj svetac ikada bio oženjen, no za modernog Djeda Mraza to nije ni bitno – bio on oženjen ili ne, diljem svijeta ga ljudi obožavaju.

Moramo priznati da nam nije čudno što Hollywood u posljednje vrijeme toliko inzistira na postojanju Bake Mraz – kome se ne bi svidjela ideja da za našeg omiljenog Djeda brine slatka bakica, kuha mu topli kakao i pomaže mu da nam pošalje poklone?

Vjerovali u Baku Mraz kao pravu ljubav simpatičnog djedice ili ne, jedno je sigurno i ovog Božića ne zaboravite ono najvažnije. Provedite vrijeme sa svojim najmilijma, pa makar i online uz nadu da će sljedeći Božić biti bolji i pun pravih zagrljaja.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.