Kada čujem riječ brokula prvo što mi pada na pamet su svi ti obroci iz djetinjstva u kojima bi ju na tanjuru vješto izdvojila od ostatka jela i ignorirala sve do kraja večera kada bi mi majka rekla da ju više ne mogu izbjegavati i da ju moram pojesti.
Tada bi s durenjem ipak pojela zelene komadiće, a u glavi bi mi uvijek bila misao 'zašto ljudi jedu ovo drveće?'. Mnogo godina kasnije, brokula je jedan od glavnih sastojaka mog zimskog jelovnika i ne mogu zamisliti da prođe tjedan bez da pripremim ovu zdravu i ukusnu namirnicu.
Brokula je podrijetlom talijanska biljka, a i danas se najviše uzgaja u Dalmaciji. Pripada porodici kupusnjača i smatra se da je kultiviranjem brokule nastala cvjetača. Zeleni dio koji jedemo zapravo su cvjetići, a nešto tvrđa stabljika također je ukusna.
Odlična karakteristika brokule je što ima malo kalorija, a prepuna je vitamina i minerala. Vitamin C, provitamin A, vitamin B6, pantotenska kiselina, riboflavin, kalcij, magnezij, željezo, fosfor i kalij samo su neki od korisnih sastojaka brokule koji utječu na naše zdravlje, a upravo zato je posebno popularna zimi kada je našem imunitetu potrebna podrška.
Kombinacija snažnih antioksidansa i spojeva na bazi sumpora odlična je za očuvanje zdravlja probave i sprječavanje pojave raznih tumora i čireva. Vrlo je efektivna u borbi s Helicobacter pylori bakterijom koja je otporna na uobičajene antibiotike. Velika količina vitamina C pomaže u izgradnji imuniteta, ali i zdrave i njegovane kože.
Ako te ove sve fantastične činjenice nisu pridobile da počneš češće jesti brokulu, možda će u tome biti uspješniji recepti u nastavku. Osobno mi je brokula favorit u obliku čipsa odnosno pečena u pećnici. U tom obliku je odlična kao prilog glavnom jelu ili kao zdravi snack uz film ili seriju. Osim čipsa tu su i nešto tradicionalnija juhica, ali i brzi umak za tjesteninu.
Tjestenina s kremastim umakom od brokule
Potrebno ti je:
- 1 brokula
- 2 dL vode
- 1 kiselo vrhnje
- 1 mrkva
- Parmezan
- Papar
- Sol
- Tjestenina po izboru
Postupak:
- U lonac stavi vodu, dodaj malo soli i brokulu te mrkvu nasjeckanu na komadiće. Kuhaj dok brokula ne omekša.
2. Kada je brokula kuhana, prebaci ju u blender, dodaj papar, naribani parmezan i jedno vrhnje. Sve skupa izblendaj dok ne bude kremasto.
3. Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju i procijedi. Sačuvaj dio vode u kojoj se kuhala.
4. U umak dodaj malo vode u kojoj se kuhala tjestenina i opet izblendaj te zatim pomiješaj s toplom tjesteninom. Posluži dok je toplo s malo naribanog parmezana .
Pečena brokula
Potrebno ti je:
- 1 brokula
- Maslinovo ulje
- Kurkuma
- Papar
- Sol
- Parmezan
Postupak:
1. Posudu za pečenje obloži papirom za pečenje i na njega posloži pojedinačne grane brokule.
2. Brokulu lagano prelij maslinovim ulje, popapri, posoli i posipaj kurkumom.
3. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva i u toplu stavi posudu s brokulom.
4. Peci oko 10-ak minuta dok cvjetovi brokule ne poprime lagano smeđu boju, a stabljika postane mekana.
5. Kada izvadiš iz pećnice posipaj ribanim parmezanom i posluži toplo ili hladno uz umak po želji.
Juha od brokule
Potrebno ti je:
- 1 brokula
- 500 mL vode
- 100 mL vrhnja za kuhanje
- 1 krumpir
- Papar
- Sol
Postupak:
1. Brokulu i krumpir skuhaj u vodi u koju si dodala sol.
2. Kada je kuhano, brokulu i krumpir prebaci u blender zajedno s vodom u kojoj su se kuhali te dobro usitni.
3. Izblendanu brokulu prebaci nazad u lonac, dodaj vrhnje za kuhanje i papar te kuhaj još pet minuta. Posluži dok je još topla.