Jedan od najdugovječnijih parova u povijesti

Kraljica Elizabeta i princ Philip: Činjenice koje nismo znali o braku koji traje više od 70 godina

Upoznali su se kao tinejdžeri, a u braku koji traje već 73 godine preživjeli su brojne skandale

profimedia-0253021676.jpg
Foto: Profimedia.hr

Život britanske kraljevske obitelji izaziva veliki interes javnosti i medija, a nedavno je veliku medijsku prašinu podigao intervju koji su supružnici, Meghan Markle i princ Harry dali Oprah, no naš interes privukao je jedan drugi kraljevski par.  

Image
O njemu će se dugo pričati

Kontroverzni intervju: Meghan priznala da je bila suicidalna te da ju je Harry spasio preseljenjem

Britanska kraljica Elizabeta II. i princ Philip u braku su nevjerojatne 73 godine. Njihov je brak jedan od najdugovječnijih u povijesti, a upoznali su se kad je kraljica imala samo 13 godina. Unatoč činjenici što su jedan od najstabilnijih poznatih parova na svijetu, javnosti mnogo toga nije poznato o njihovoj ljubavnoj priči koja traje već desetljećima.

Britanska kraljica i vojvoda od Edinburgha vole svoju privatnost i zapravo rijetko kad govore o svojoj vezi i svakodnevnom životu koji se odvija iza zidova palače. Ipak, u posljednjih nekoliko desetljeća nešto se ipak doznalo, a u nastavku donosimo neke od najzanimljivijih činjenica koje zasigurno nisi znala o povijesnom braku kraljice Elizabete II. i princa Philipa.

Upoznali su se kad su bili vrlo mladi

Kraljica je Philipa upoznala davne 1939. godine na Kraljevskom pomorskom učilištu, kada je imala samo 13, a on 18 godina. O njihovom prvom susretu kraljica je napisala i pismo. Philip je u to vrijeme bio pomorac i odmah je privukao Elizabetu, a navodno su je impresionirale njegove teniske vještine.

Rođaci su

Uzimajući u obzir povijest kraljevskih brakova, ne iznenađuje nas činjenica da su kraljica Elizabeta II. i princ Philip zapravo u rodu. Naime, oboje su rodom povezani s kraljicom Viktorijom, Elizabeta s očeve strane, a Filip s majčine. Osim toga, oboje su rođaci danskog kralja Christiana IX.

Njihov brak bio je kontroverzan

Za razliku od većine drugih kraljevskih brakova, brak britanske kraljice i vojvode od Edinburgha nije bio dogovoren i od samih je početaka njihova ljubavna priča nailazila na kontroverze. Iako su se mnogi članovi obitelji protivili njihovoj vezi, princ i kraljica započeli su se dopisivati ubrzo nakon što su se upoznali, a njihovo je prijateljstvo preraslo u vezu. Sve ostalo je povijest.

U početku su tajili svoju vezu

Philip se svidio kralju, ocu Elizabete II. i dopustio im je brak, no smatrao je da je Elizabeta još premlada te je odlučio planove o braku neko vrijeme držati u tajnosti. Javnost je doznala za zaruke nakon što je Elizabeta navršila 21. godinu.

Neko su vrijeme živjeli na Malti

Nedugo nakon vjenčanja, kraljevna Elizabeta i princ Philip su preselili na Maltu, gdje je Philip služio u mornarici. Malta je ostala jedina zemlja pored Ujedinjenog Kraljevstva u kojoj je kraljica živjela, a živjela je tu od 1949. do 1951. godine. U biografiji Bena Pimlotta navedeno je kako je mladi par tih dana uživao u svim čarima uobičajenog života, slobodi i privatnosti. Bili su tek vjenčani, imali su jedno dijete, a Elizabeta još nije postala kraljica.

Prebrodili su brojne skandale

Kraljevski par nije slutio da će Elizabeta već samo pet godina nakon njihovog vjenčanja postati kraljica. Određeni izvori tvrde da je to vrijeme bilo izuzetno teško za princa Philipa jer se morao odreći svoje karijere u mornarici te se posvetiti obavezama koje su mu pripale nakon što mu je žena proglašena kraljicom. Tijekom svog dugovječnog braka prebrodili su brojne skandale i propale brakove svoje djece.

Princ Philip za kraljicu ima tajni nadimak

Iako je riječ o kraljevskom paru, odnos između kraljice i princa ima i neke karakteristike uobičajenih parova. Jedna od njih je i ta da naklonost jedno prema drugom izražavaju smiješnim nadimcima. Nitko drugi ne bi se usudio nazvati kraljicu bilo kako drugačije neko 'vaše visočanstvo', no vojvoda od Edinburgha za svoju suprugu ima poseban nadimak, a to je 'cabbage' odnosno kupus.

Postoje glasine o Philipovoj nevjeri

Tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća, Philip je bio član jednog kluba i često je odlazio na izlete kraljevskom jahtom. Takav društveni život potaknuo je glasine da ima ljubavne afere s drugim ženama, no kraljevska je obitelj sve opovrgnula.  

Nikad se ne drže za ruke u javnosti

Kraljica i princ Philip u javnosti ne vole pokazivati emocije koje između njih postoje, a zapravo se rijetko kad drže za ruke. Jedan od biografa, Gyles Brandreth, koji je pisao knjigu o kraljevskoj obitelji, tvrdi da je to zbog 'stoičkih vrijednosti' njihove generacije. U biografiji spomenutog pisca navedeno je i kako je sam princ Philip za sebe priznao da nije pretjerano romantičan, nego je više pragmatičan.

Tolerancija je jako važan dio njihovog odnosa

Tijekom 50. godišnjice braka, Philip je održao govor o svom braku s kraljicom. Tom je prilikom otkrio kako je tajna njihovog uspješnog dugovječnog odnosa upravo u tome što su tolerantni jedan prema drugome. Naglasio je kako je upravo tolerancija jedan od najvažnijih sastojaka svakog sretnog braka, osobito u teškim trenucima.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.