403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Lifestyle
Lifestyle

Kombiniranje namirnica nikad nije bilo važnije

Kombiniranje namirnica nikad nije bilo važnije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Sinergija hrane: nutrijenti koji u zajedničkoj kombinaciji imaju puno veći i bolji efekt na zdravlje nego pojedinačno

Ako je riba zdrava i ako je brokula zdrava, onda riba poslužena s brokulom mora biti dvostruko zdravija, jel da? U stvari mineral selen iz ribe i fitokemikalija sulforafan iz brokule su do 13 puta efikasniji u borbi protiv raka nego bilo koja od ovih namirnica sama za sebe. Znanstvenici ovaj fenomen nazivaju sinergijom hrane: nutrijenti koji u zajedničkoj kombinaciji imaju puno veći i bolji efekt na zdravlje nego pojedinačno. Zbog toga što se svakog dana otkriva sve više primjera ove pozitivne kooperativnosti među nutrijentima, fokus u nutricionizmu se promijenio.  – Prije deset godina tražili bismo jednu varijablu, a sada gledamo kompletne prehrambene navike, kaže Beverly Clevidence, voditeljica istraživanja u USDA Diet and Human Performance laboratoriju u Beltsvillu, državi Maryland. Sinergija među nutrijentima događa se na mnogo načina. Vitamin C povećava apsorpciju željeza,  tako kombinacije namirnica kao što su crvene paprike i quinoa (izuzetno vrijedna žitarica čiji okus podsjeća na mješavinu sezama i prosa) ili odrezak i krumpir postaju „power“ kombinacije. Inulin je vrsta ugljikohidrata koju nalazimo u bananama, radiču, češnjaku, čičokama, artičokama, šparogama...  Inulin je prebiotik, odnosno neprobavljiv sastojak hrane koji pozitivno djeluje na čovjeka, selektivno stimulirajući razvoj i/ili aktivnost razvoj korisnih bakterija (bifidobakterija i acidofila). Jednostavno rečeno, oni su hrana za probiotike tj. mikroorganizme crijevne flore koji pozitivno djeluju na zdravlje. Tako da takve namirnice u kombinaciji s mliječnim proizvodima iste čine snažnu sinergiju. Jednako važno kao i kombiniranje pravilnih namirnica je i jedenje različitih vrsta hrane, jer vam raznovrsnost u prehrani daje mogućnost sinergije hrane koja još nije niti otkrivena. – Nutrijenti koje nalazimo u nekoj namirnici zasebno mogu biti zanemarive vrijednosti, no u kombinaciji s nečim postaju veoma važni. Nutrijenti su vrijedniji u „paketima“, a o njima još ne znamo ni približno sve što bismo mogli. Čak i oni nutrijenti koji su zasebno istraženi u kombinaciji mogu imati potpuno nov značaj, ističe Clevidence.   Primjeri sinergije hrane: Željezo i vitamin C:grah+paprika babura;  integralne žitarice + papaja Magnezij i vitamin B6:listovi cikle +grašak;  bademi i integralna zobena kaša Inulin i korisne bakteriješparoge + sir Vitamin B 12 i folati:jaja + špinat;  losos + grašak Vitamin C i vitamin E: brokula + slatki krumir (batat) Vitamin E i selen: kelj + tuna;  suncokretove sjemenke + svježi sir Karotenoidi i masnoće:zelena salata + maslinovo ulje

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx