Odgovor bi te mogao iznenaditi

Jednom tjedno ili mjesečno? Stručnjaci su otkrili koliko često trebaš prati posteljinu

Kada si zadnji put oprala posteljinu? Ako je odgovor prije nekoliko tjedana (ili čak mjeseci), možda bi trebala nastaviti čitati što stručnjaci imaju za reći o ovoj temi

nathan-oakley-g8C20IKquGo-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

U prosjeku, provedemo nevjerojatnih 227.760 sati u krevetu tijekom života - to je ekvivalent od 33 godine ušuškanih u našoj posteljini. Upravo zbog toga iznimno je važno osigurati da mjesto na kojem provodimo toliko vremena bude što čistije i udobnije.

Image

Trebamo li češće mijenjati posteljinu dok traje pandemija koronavirusa?

Osim toga, budući da je sve više i više nas koji se borimo da se kvalitetno naspavamo; oprane, pahuljaste posteljine koje potiču dobar san mogu nam itekako pomoći da spavamo kako treba.

Koliko često treba prati posteljinu rasprava je koja može potaknuti potpuno različite odgovore. Treba li to biti jednom tjedno, jednom u dva tjedna ili jednom mjesečno?

shimmer fallback

Ako si i sama zbunjena oko toga koji je ispravan odgovor i želiš da tvoje mjesto za spavanje bude u najboljem mogućem stanju, u nastavku provjeri što stručnjaci imaju za reći o ovoj temi.

Koliko često treba prati posteljinu, prekrivač i jastučnice?

U razgovoru za Stylist, Sally Bonser iz Silentnighta savjetuje pranje posteljine najmanje jednom tjedno, a ako možeš, čak i dvaput tjedno. Dakle, ako trenutno mijenjaš posteljinu jednom mjesečno, svakako trebaš povećati ovaj broj.

Osim što trebaš prati posteljinu jednom tjedno, jako je važno i kako je pereš. Na primjer, portal Dreams savjetuje ljudima da peru svoju posteljinu na temperaturi od najmanje 60 stupnjeva - sve niže od toga riješit ćeš se prljavštine, ali ne i grinja, koje ćeš samo 'okupati'.

Još jedan savjet s kojim se slažu stručnjaci: kad god možeš, suši svoju posteljinu, jastučnice i prekrivače vani, na otvorenom. UV svjetlo na suncu pomaže u ubijanju mikroorganizama.

shimmer fallback

Koliko često treba prati jastuke?

Ovdje govorimo o stvarnom jastuku unutar jastučnice, koji bi se trebao prati barem svaka četiri do šest mjeseci. Bonser kaže da je trećina težine tvog jastuka nakon tog vremena čista mrtva koža, bube, grinje i još mnogo toga, tako da u biti što ga češće pereš, to bolje.

"Brzo okretanje jastuka u sušilici između pranja također će pomoći da budu čisti jer toplina ubija bakterije, bube i grinje koje se mogu nakupiti", objašnjava ona. "Trebali biste sušiti jastuke na niskoj temperaturi i razmisliti o gumenim lopticama za sušenje kako bi vam jastuci bili pahuljasti."

shimmer fallback

Koliko često treba prati poplun?

Popluni se mogu prati nešto rjeđe od jastuka, ali je najbolje dvaput godišnje. Ako je tvoj poplun prevelik da stane u bubanj perilice, to bi mogao biti posao za kemijsku čistionicu, pogotovo zato što ako se ne osuši kako treba, može zadržati miris plijesni zahvaljujući dugotrajnoj vlazi.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.