Koje su vrste plivanja najbolje kod tegoba s kralježnicom

Sve vrste plivanja koriste kao potpuna rehabilitacija, zdrava rekreacija ili, pak, prevencija raznih zdravstvenih tegoba i nepoželjnih stanja, a koje vrste plivanja postoje

Koje su vrste plivanja najbolje kod tegoba s kralježnicom

Kada govorimo koje vrste plivanja postoje, potrebno je obratiti pozornost na to kakve nam koristi svaki stil donosi, a koje od njih bi trebalo izbjegavati, ovisno o vrsti zdravstvenog problema kojeg imamo.

Vrste plivanja su: prsno, leđno, kraul, delfin

ImagePrsno plivanje spada u najjednostavnije vrste plivanja. U bazenima se pliva prsno zato što djeluje najjednostavnije ili zbog nedostatka vještine u ostalim tehnikama. Na moru se najčešće pliva prsno jer djeluje opuštajuće i bezbrižno. Ipak, oni koji pate od bolova u kralježnici ne bi smjeli plivati prsno jer se pritom povećava opterećenje na lumbalni dio leđa. 
Nema osobe koja barem jedanput u životu nije osjetila bol u leđima i dok kod ovog problema odlično pomaže plivanje, treba biti oprezan i znati koje vrste plivanja nam koriste a koje odmažu u ovakvim situacijama.

Kod problema s kralješnicom preporučuje se leđno plivanje jer ova tehnika stvara najmanje stresa na kosti kralješnice, a istovremeno aktivira mišiće leđa i ramena koji neposredno uvjetuju pravilno držanje. Leđno plivanje jača mišiće leđa, ramena i ruku. 

Kraul ili slobodan stil ujedno je i najbrži stil plivanja, a preporučuje se ljudima koji nemaju većih problema s kralježnicom. 

Delfin spada u atraktivne vrste plivanja. Kod njega je osnovni zahtjev da ruke rade usklađeno, a laktovi ne moraju biti ispod vode tijekom zaveslaja. 
Delfin spada u tehnički najzahtjevnije i najteže vrste plivanja.