Koje mrežne tražilice postoje

Google je najpopularnija internet tražilica na svijetu, a koje još mrežne tražilice postoje?

Koje mrežne tražilice postoje

Svakodnevno se izvršava više od 3,5 milijardi pretraga odnosno 40 tisuća svake sekunde, a niti ne znamo koje sve mrežne tražilice postoje.

Prema statistikama, Google zauzima najveći udio na tržištu mrežnih tražilica sa 71,41% korisnika. Bing je sljedeći po popularnosti sa 11,32%, a odmah iza njega nalazi se kineski Baidu (8,1%).

ImageOd lokalnih mrežnih tražilica možemo spomenuti Yandex, tražilicu koja je zaslužna za otprilike 58% svih pretraživanja u Rusiji, Seznam preko kojeg se vrši 16,24% pretraživanja u Češkoj te već spomenuti Baidu koji ima udio od 84,16% u Kini (Googleov udio tamo je 5,56%).

Navike pretraživanja u Hrvatskoj i koje sve mrežne tražilice postoje u Hrvatskoj

Naišli smo na odgovore po kojima, Google tražilicu preferira 97,21% korisnika u Hrvatskoj, 91% u Sloveniji te 96% u Srbiji. Hrvati uglavnom koriste desktop računala kod pretraživanja (51% svih Google pretraživanja), a najčešći operacijski sustavi kojima pretražuju su Windows (43.82%) te Android (31,77%).

Na Internetu postoje razne mrežne tražilice koje nam pomažu da na Internetu lakše pronađemo sadržaje koje tražimo. Mrežne tražilice nam pomažu da pronađemo sve što nas zanima na Internetu, na raznim web stranicama, među brojnim e_mail adresama u svijetu i sl. Dijelovi tražilice su polje za upis izraza koji želimo naći, pull down meni za određivanje opsega pretraživanja i tipka za početak pretraživanja.