Brašno se dobije od pšenice, raži, ječma, zobi, kukuruza, riže, prosa, heljde, pira i tritikale (hibrid stvoren križanjem pšenice i raži). Tako postoje i različiti tipovi brašna za različite vrste kruha pa i brašno za dizana tijesta.
Brašno koje najčešće upotrebljavano u domaćinstvima je pšenično brašno. Tu spada najčešće brašno za dizana tijesta.
Brašno se dobije od pšenice, raži, ječma, zobi, kukuruza, riže, prosa, heljde, pira i tritikale (hibrid stvoren križanjem pšenice i raži). Tako postoje i različiti tipovi brašna za različite vrste kruha.
Najčešće brašno koje se u pekarstvu i slastičarstvu upotrebljava za dizana tijesta je polubijelo pšenično brašno (tip 700 i tip 850) koje je tipično krušno brašno i upotrebljava se uglavnom za izradu kruha i peciva.
Koje brašno za dizana tijesta se koristi u pripremi takvih proizvoda? Pa gotovo uvijek se barem kao dodatak koriste tipovi pšeničnog brašna.
Bijelo pšenično brašno (tip 400 i tip 550), polubijelo pšenično brašno (tip 700 i tip 850), crno pšenično brašno (tip 1100 i tip 1600) i brašno cijelog zrna pšenice su brašna za dizana tijesta.
Koje brašno za dizana tijesta upotrijebiti ovisi i o vašem ukusu te vrsti kruha koju želite napraviti.