Koja je oznaka datuma proizvodnje gume ?

Znate li kako odrediti starost gume i koja je oznaka datuma proizvodnje gume?

Koja je oznaka datuma proizvodnje gume ?

Ako kupujete nove gume ili pak ako ste kupili rabljeni automobil morate znati kolika je starost vaših novih guma, pa ćemo vam u nastavku pojasniti kako odrediti starost gume i koja je to oznaka datuma proizvodnje gume i gdje se nalazi.

Starost gume jednostavno se provjeri putem DOT broja koji se mora nalaziti otisnut na svakoj gumi. Taj broj je ujedno i oznaka datuma proizvodnje gume.

ImageNa primer: DOT 1016 znači da je guma proizvedena u 10. tjednu 2016. godine. Prilikom kupovine novih guma obratite pažnju na ovaj podatak. 

Znate li sve potrebno o gumama, a posebno znate li kako odrediti starost gume?

Prilikom kupnje novih guma morate znati i kolika je dozvoljena starost gume? Ovo je jedno od najčešćih pitanja koja se postavlja prilikom kupovine guma a nakon toga morate i sami znati gdje se nalazi oznaka datuma proizvodnje gume.

Krajnji rok u kojem gume možemo smatrati novima, uz obavezu propisnog skladištenja i kao takve se mogu prodavati je 6 godina.
Guma starosti do 5 godina od datuma proizvodnje (DOT), a ispravno je skladištena smatra se novom gumom.
Pravilnim čuvanjem gume zadržavaju svoja prvobitna svojstva.
Preporučuje se nikako ne koristiti gume starije od 10 godina pa uvijek pratite koja je oznaka datuma proizvodnje gume otisnuta na vašim gumama. Zbog vaše sigurnosti i sigurnosti vaših najmilijih.

Vremenski rok garancije za nove gume počinje teći od njihove kupnje.