Knjiga tjedna

Atmosferičan roman koji priča povijest jednog zločina iz strasti

Smještena u japansku kulturu, 'U ime ljubavi' je vrhunska kriminalistička priča koja je ujedno i potresna obiteljska saga

pexels-satoshi-hirayama-1325837.jpg
Foto: Pexels

Nakladnička kuća Znanje predstavlja U ime ljubavi (What's Left of Me is Yours), hvaljeni i nagrađivani roman prvijenac autorice Stephanie Scott, Britanke rođene i odrasle u Singapuru.

Smještena u japansku kulturu, ova vrhunska kriminalistička priča ujedno je i potresna obiteljska saga u kojoj autorica opisuje zamršene posljedice preljuba i pritom minuciozno istražuje psihološke i moralne temelje djela koja činimo u ime ljubavi, pitajući se gdje je granica između strasti i posesivnosti, dobrih namjera i čiste sebičnosti.

Prvih nekoliko ulomaka iz romana možete pročitati na sljedećoj poveznici.

U Japanu je procvjetala tajnovita industrija wakaresaseya – jedno od supružnika unajmljuje osobu koja će zavesti drugog kako bi stekao prednost u brakorazvodnoj parnici. Kad Sato unajmi Kaitara da zavede njegovu suprugu Rinu, misli kako će to biti jednostavan slučaj. Ali Sato nikad nije istinski razumio Rinu ni njezine želje, a Kaitarov je zadatak upravo taj i on ga uspješno obavlja. Dok Rina ni ne sluti što ih je zapravo spojilo, ona i Kaitaro se ludo zaljubljuju, što pokreće niz nasilnih djela koja će zauvijek proganjati njezinu kćer Sumiko.

Stephanie Scott priča priču iz različitih kutova, smjestivši je u čarobne japanske krajolike, te uvjerljivo opisuje preljub i njegove zamršene posljedice. Rinina kći mora pak popuniti praznine u svojim sjećanjima i otkriti što se zapravo dogodilo.

RECENZIJE:

Stephanie Scott razotkriva kako čak i laži izrečene u najboljoj namjeri mogu biti po život opasne… Roman je prozor u japansku kulturu nabijen emocijama, s vječnom temom da zakon ne štiti nevine te da je znanje o sebi, ali i drugima – najvažnije.“ – New York Times

Ovaj je roman remek-djelo. Autorica je donijela prekrasan, originalan i mučan koncept u čarobnoj prozi.“ – Lesley Kara

Prelijepo napisan atmosferičan roman o slomljenim srcima i gubitku te o tajni svih tajni – obitelji.“ – Laurie Frankel

O AUTORICI:

Stephanie Scott Britanka je rođena i odrasla u Singapuru. Studirala je englesku književnost na Yorku te magistrirala renesansnu književnost na Cambridgeu i kreativno pisanje na Oxfordu. Scott je postala članica Britansko-japanskog pravnog društva i dodijeljena joj je stipendija British Association of Japanese Studies Toshiba za antropološki rad na romanu „U ime ljubavi“. Dobitnica je nagrada Jerwood/Arvon za fikcijsku prozu te je osvojila drugu nagradu Peggy Chapman-Andrews First Novel Award za ranu verziju rukopisa. Također je nominirana i za uglednu nagradu Yhalak Prize. „U ime ljubavi“ njezin je prvi roman.

Image

Prevoditeljica: Mirjana Čanić
Godina izdanja: 2021
Biblioteka: HIT
Nakladnik: Znanje
Format: 150 x 228 mm
Broj stranica: 368 stranica
Uvez: meki
Cijena: 119 kn