Knjiga tjedna

Dramatična priča o ljubavi, izdaji i odanosti - Jedne ljetne noći

Ovaj roman željno je iščekivani povratak svijetu i likovima romana Otoka koji je oduševio milijune čitatelja diljem svijeta i prema kojem je snimljena iznimno gledana televizijska serija

Knjiga
Foto: Pexels

Dana 25. kolovoza 1957 na otoku Spinalongi, nakon pronalaska lijeka, zauvijek je zatvorena kolonija gubavaca. Veličanstveni trenutak povratka izliječenih od teške bolesti i ponovnog spajanja godinama razdvojenih obitelji slavi se u Plaki.

Noć slavlja za članove dviju obitelji postat će noć tragedije koja će im zauvijek promijeniti živote, a svatko od njih morat će pronaći vlastiti odgovor na to kako se suočiti sa stigmom, skandalom, bijesom i tugom, ali i kako nastaviti s vlastitim životom…

Tako bi, ukratko, glasio opis romana Jedne ljetne noći Victorije Hislop. Željno je to iščekivani povratak svijetu i likovima romana Otoka koji je oduševio milijune čitatelja diljem svijeta, prema kojem je snimljena iznimno gledana televizijska serija, a autoricu lansirao među omiljene autorice svijeta; autoricu čiji se romani prevode na više od trideset godina.

Sama najava izlaska romana Jedne ljetne noći pobudila je golemi interes jer su čitatelji na nastavak autoričina nagrađivana megabestselera čekali još od 2007., nadajući se kako će ipak dobiti nova poglavlja života Ane, Marije, Manolisa, Andreasa…

No autorica se umjesto toga posvetila istraživanju i pisanju drugih priča, a na hrvatski su uz Otok, tako prevedeni i njezini bestseleri Povratak, Nit, Praskozorje i Oni koji su voljeni.

No u jednom se trenutku ipak odlučila vratiti svijetu svog prvijenca.

U pogovoru Jedne ljetne noći o tome je napisala: “Romani ponekad žive svoj život, čitatelji tumače značenja i sadržaj na svoj način, unoseći osobne nade, strahove i osjećaje dok ih čitaju. Čak i ako sami pišete, često se zateknete pred pitanjem: 'A što će se sada dogoditi?' Toliko toga u romanima ostaje otvoreno, a tako i treba biti. (…) Pisanje ove nove priče pokazalo mi je da je piscu, ako priča nema savršeno sretan kraj (ili svi u njoj pogibaju, kao u grčkim tragedijama), uvijek uzbudljivo otvoriti vrata koja su neko vrijeme bila zatvorena i opet zakoračiti kroz njih…”

Roman Jedne ljetne noći, odmah nakon svog izlaska  postao je hit, jedan od deset najprodavanijih knjiga 2020., a svidio se i kritičarima. “Ljubavno pismo Grčkoj koje će vas prenijeti u drugo vrijeme i prostor“ napisali su u The Sunday Mirror. Kritičari Daily Mirrora opisali su ga kaoprekrasna obiteljska saga“, a kritičari Woman & Home kao „dramatičnu priča o ljubavi, izdaji i odanosti“.

A zanimljiv podatak je i da je autorici – baš u godini kad je objavila ovaj roman – uručeno počasno grčko državljanstvo. Kao razlog navedeno je njezino promicanje povijesti moderne Grčke i njezine kulture, uključujući povijest Spinalonge.

Image

Vrsta izdanja: beletristika
Nakladnik: Profil knjiga d.o.o.
Broj stranica: 315
Uvez: meki uvez
Cijena: 129,00 kuna