Knjiga tjedna

Mračan roman koji istražuje traumu i sestrinstvo iza zidova poznate pariške psihijatrijske bolnice

Nakladnička kuća Znanje predstavlja roman Bal luđakinja (Le Bal des folles), nagrađivani prvijenac francuske autorice Victorie Mas, koji na provokativan način istražuje mačističke norme vremena koje je prethodilo općoj ženskoj emancipaciji

bal luđakinja.jpg
Foto: Profimedia.hr

U ovom upečatljivom uratku Mas oslikava Pariz krajem devetnaestog stoljeća i uvodi nas u svijet žena kojima ondašnje društvo nije znalo „upravljati“. Prosjakinje, beskućnice, pijanice, razvratnice, lažljivice i ostale „neprilagođene“ individualke svih dobnih skupina etiketirane su histeričnima i ludima i zatvarane u poznatu psihijatrijsku bolnicu Salpetrière.

Kada pristignu na ovo mjesto, ove odbačene žene prepuštene su doktoru Charcotu koji jednom godišnje provodi ekstravagantan eksperiment zvan „Bal luđakinja“.Ovaj roman uskoro očekuje i filmska adaptacija i to u režiji poznate francuske glumice i redateljice Mélanie Laurent (Nemilosrdni gadovi.)

VIŠE O NASLOVU

Bal luđakinja (Le Bal des folles)

Kraj je 19. stoljeća.
Mjesto radnje Pariz, točnije poznata psihijatrijska bolnica Salpetrière.
Doktor Charcot očarao je cijeli grad javnim hipnotiziranjem žena koje su proglašene ludima, histeričnima, koje je društvo odbacilo. Istina je, međutim, mnogo složenija – ove su žene često samo smetnja svojoj okolini, neželjene supruge, majke koje ne mogu preboljeti težak gubitak ili tvrdoglave kćeri. Vrhunac godine u ovoj ustanovi je takozvani »bal luđakinja«, osebujan doktorov eksperiment u sklopu kojega krema Pariza dolazi gledati pacijentice prerušene u kolombine, ciganke i mušketire, uživajući pritom u zvucima valcera i polke.

Geneviève je glavna bolničarka koja je nakon prerane smrti svoje sestre Blandine zauvijek prezrela religiju i zavjetovala se znanosti i dr. Charcotu. No sve se počinje mijenjati kad upozna Eugénie, devetnaestogodišnjakinju iz »dobre obitelji« koju je upravo ta obitelj zatvorila u ludnicu. Jer Eugénie ima tajnu – vidi duhove. Potaknuta skandaloznim, zabranjenim djelom o kojem bruji cijeli Pariz, Knjigom duhova, Eugénie je odlučna u nakani da pobjegne iz ustanove u potrazi za onima koji je neće osuđivati i smatrati ludom. A za to će joj trebati Genevièveina pomoć.

RECENZIJE:

»Jedno od najljepših i najupečatljivijih iznenađenja godine!« - Le Parisien

»Kristalno jasnom prozom, laganom poput pastele, daleko od delirija jednog Boscha ili Muncha, spisateljica raskrinkava mačističku normu toga vremena i daje potresan glas onima koje se predugo ušutkivalo, gušilo, hipnotiziralo. S njom u pobunu ustaje cijeli zbor žena.« - L’Obs

»U ovom divno mračnom gotičkom dragulju, Mas istražuje tugu, traumu i sestrinstvo iza zidova notorne pariške ludnice.« - Paula Hawkins, autorica Djevojke u vlaku

O AUTORICI:

Victoria Mas francuska je spisateljica rođena 1987. godine. Nakon što je diplomirala suvremenu književnost na pariškoj Sorboni, osam godina je provela u SAD-u, radeći u filmskoj industriji. Njezin prvijenac, Bal luđakinja, ovjenčan je brojnim nagradama, uključujući Prix Stanislas, Prix Renaudot des Lycéens i Prix Première Plume. U režiji poznate glumice i redateljice Mélanie Laurent roman uskoro očekuje i filmska adaptacija.

Image

Prevoditelj: Mate Maras
Godina izdanja: 2021
Biblioteka: HIT
Nakladnik: Znanje
Format: 150 x 228 mm
Broj stranica: 216 stranica
Uvez: tvrdi uvez
Cijena: 99,00 kn