I ti zaslužuješ krunu

Želiš li dozu egzotike u svome domu, uzgoji ananas. Evo kako

Tvoj kućni ananas imat će za zadatak razveseliti te svaki put kada ga pogledaš i očarati sve one koji dođu u tvoj dom. U nastavku ti otkrivamo kako ga uzgojiti

pexels-lisa-fotios-1161547.jpg
Foto: Pexels

Ananasi su prošlog ljeta bili posvuda - na kupaćim kostimima i ručnicima za plažu, privjescima, kopčama za kosu, luftmadracima, zavjesama… Situacija je postala urnebesna kada smo otkrili da su oni ustvari tajni znak raspoznavanja za svingere, a plažama su tada šetale bake u jednodijelnim kupaćim kostimima i pareima na ananase.

Egzotično voće koje samo po sebi izgleda vrlo šašavo s lišćem nalik na ludu frizuru savršen je ljetni motiv, no ne samo to. Želiš li dašak egzotike i malo ludosti u svome domu, uzgoji ananas. Možda ćeš zbuniti prijatelje i one koji ti dolaze u goste, ali što te briga. Ananas je simbol luksuza, plodnosti, gostoprimstva i ljepote.

Image

Najbolji uz par trikova: Kako prepoznati zreli ananas?

Naravno, na prvom mjestu su njegova nutritivna svojstva, no ananas koji ćeš uzgojiti u svome stanu, vjerojatno neće biti ni približno ukusan kao onaj koji raste u južnoj Americi. Tvoj kućni ananas imat će za zadatak razveseliti te svaki put kada ga pogledaš i očarati sve one koji dođu u tvoj dom. U nastavku ti otkrivamo kako ga uzgojiti.

Pametno biraj

Kada ideš kupovati ananas za jelo, biraj plodove u što boljem stanju. Zdrave, čvrste, zrele i mirisne. Umjesto da ostatke baciš u bio otpad, kruni ananasa koju si odsjekla uredno, oštrim nožem, odstrani nekoliko donjih listova kako bi dola do korijenskih pupoljaka iz kojih će s vremenom niknuti novo korijenje.

Image
Foto: Pexels

Sadnica

Ostavi sadnicu na čistoj krpi ili papirnatom ubrusu nekoliko dana da se osuši, a rezovi zacijele kako bi prevenirala razvoj infekcije. Uroni sadnicu u čašu vode, toliko da pokrije donji dio korijena te ju pozicioniraj na svijetlo mjesto u stanu, no ne izlaži direktnom suncu. Vodu mijenjaj svaka dva dana.

Sadnja

Nakon šest do osam tjedana korijen bi trebao narasti i ojačati toliko da bude spreman za sadnju. Duljina bi mu trebala biti tri do pet centimetara.Posadi biljku u kvalitetnu i dobro dreniranu zemlju, najbolje bi bilo izabrati zemlju za cvijeće obogaćenu kompostom ili tresetnom mahovinom (zovemo je i sfagnum). Ključno je da je zemlja drenirana kako biljka ne bi istrunula.

Zalijevanje

Ananas treba redovito zalijevati, što znači otprilike jednom tjedno uz povremeno špricanje listova kako bi biljki stvorila uvjete što sličnije prirodnom staništu, a to su vlažne šume južne Amerike. No ne treba pretjerivati. Vlaga je dozvoljena, ali potop nije jer će naštetiti korijenu. Mladi ananas bolje će podnijeti malo suše, nego puno vode.

Temperatura

S obzirom da potječe iz tropskih krajeva, ananasu odgovara toplina i idealna temperatura za njegov rast i razvoj je ona između 20 i 30 Celzijevih stupnjeva. Bilo bi najbolje da ga pozicioniraš na svijetlo mjesto, ali ne na direktno sunce, daleko od prozora i klima uređaja, odnosno ne na propuh.

Plod

Ananas kreće formirati plod otprilike 18 do 24 mjeseca od sadnje. Kao što vidiš, trebat će ti strpljenja, no uzbuđenje koje će zavladati kada među listovima ugledaš bebu ananas, vrijedi čekanja. Svaka biljka daje samo jedan plod.

Ako smo te imalo zainteresirale za uzgoj vlastitog ananasa, vikend je savršeno vrijeme za to. Otiđi u trgovinu, kupi ananas, pažljivo mu odstrani krunu, postupaj s njom po uputama koje smo ti napisale, a ostatak ananasa, odnosno sočno, slatko meso pojedi. Osim što obiluje hranjivim tvarima, pospješuje probavu i mršavljenje. Ananas ima sve što trebaš.