Kako slikati hranu?

Znate li kako slikati hranu?

Kako slikati hranu?

Slikanje hrane čini se vrlo jednostavno i gotovo uopće ne razmišljamo o tome kao o nekoj posebnoj fotografskoj vještini. No, hrana nije jednostavan model i za napraviti dobru fotografiju treba zaista znati kako slikati hranu i poznavati mnoge vještine. Za savjete o tome kako slikati hranu pitali smo neke iskusne fotografe.

Prvo i najvažnije pravilo je količina na fotografiji. Previše elemenata u kadru može odvući pozornost od subjekta, a pretrpani i predimenzionirani tanjuri nisu ni najmanje privlačni.


ImageSva jela, kao i kolači najbolje izgledaju na dnevnom svjetlu. Tanjure je najbolje odabrati jednobojne, bijele, crne ili nekih nježnih pastelnih boja, pogotovo kada su kolači u pitanju. Treba izbjegavajte staklene, mramorne i reflektirajuće podloge. Pripaziti na to da su sirove namirnice uvijek svježe.  

Ako ne znate kako slikati hranu, zapamtite da ne morate slikati baš sve što vam je na tanjuru. Hrana super izgleda kada se “reže”. 
Za kraj zapamtite i kako slikati hranu ako ste vani. U tom slučaju potražite kakav sjenoviti kutak, a ako ste unutra, pogasite svu umjetnu rasvjetu i približite se prozoru.

Postoje čak i aplikacije koje se instaliraju na mobitelu da bi vam pomogle kako slikati hranu.

Nikad ne pripremajte hranu puno prije slikanja  uvijek vodite računa o tome da jelo treba servirati netom prije fotografiranja. Vrlo je važno da i tanjuri trebaju biti čisti, bez otisaka prstiju i tragova hrane.

Voće i povrće ako se slika u svježem stanju, uvijek je dobro poprskati vodom da izgleda još svježije. U isti trik spada i savjet s mesom -  meso se može premazati s malo ulja da ne izgleda suho.

Nadamo se da vam je obih nekoliko savjeta o tome kako slikati hranu bilo od koristi.