Svako desetljeće - nova era

Kako se kroz povijest mijenjao ideal ženske ljepote? Iznenadila bi se!

Odavno znamo da je poimanje ljepote iznimno promjenjivo. Od raskošnih renesansnih oblina pa sve do današnje "Instagram ljepote", u povijesti se nebrojeno puta promijenio standard ljepote žena. Mi ti donosimo kratki pregled trendova u posljednjih 100 godina.

BeFunky-collage.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Ljudska povijest jedva da može zabilježiti sva politička, društvena, kulturološka i sociološka previranja koja su se odvila u nekoliko tisućljeća naše kulture. Od slomova carstava, nastanaka republika, kraha aristokracije, revolucija i znanstvenih otkrića - nema što ljudska povijest već nije vidjela i doživjela. Kao i sve ostalo, s godinama su se mijenjali i standardi ljepote, privlačnosti i poželjnog izgleda kako kod žena tako i muškaraca. U antici se slavio ideal atletskog, mišićavog izgleda, dok je pak renesansa voljela ženske bujne obline. Barok nam je također donio raskošne bokove i grudi, dok je pak 19. stoljeće u modu uvelo tanak struk.

Očito je - standardi i norme ljepote mijenjaju se gotovo iz desetljeća u desetljeće, a mi ti ovog puta donosimo kratak pregled svih promjena i trendova u svijetu ženskih beauty normi koje su obilježile posljednjih 100 godina. Već samo kratkim uvidom u razvoj mode, trendova i ženskih seks simbola 20. stoljeća jasno je da je u vrlo kratkim razdobljima dolazilo do značajnih promjena u shvaćanjima onoga što je privlačno.

U nastavku pronađi primjere i objašnjenja beauty standarda od 1920-ih pa sve do današnjice - vjeruj nam, mogla bi se iznanditi koliko se toga promijenilo u samo nekoliko desetljeća ljudske povijesti.

Lude 1920-e i krizne 1930-e

Dvadesete godine prošlog stoljeća veličale su žene kratke bob frizure i dječačke figure. Nakon viktorijanskih ženstvenih silueta naglašenog struka i jako bujnih stražnjica, došlo je vrijeme kada su žene prvi puta u mnogim zemljama dobile pravo glasa, prihvatile svoju seksualnost i postale emancipiranije. Tako su kao izraz bunta rezale kosu, nosile haljine širokog A kroja koji je skrivao njihove obline i pokazivale noge - što je prije bilo nezamislivo. Nakon ludih 1920-ih došlo je doma recesije, pa je moda pala u drugi plan, a svima je na pameti prvenstveno bilo preživljavanje. Ipak, žene su opet prigrlile lokne i valove u kosi, nosio se izraženi crveni ruž, kao i kostimi širokih ramena.

Ratno razdoblje 1940-ih i 1950-ih

Zlatno doba Hollywooda kao ideal ljepote imalo je ženu figure pješčanog sata, naglašenih grudi i uskog struka. Sociološka istraživanja pokazuju da muškarcima nakon razdoblja kriza privlačne postaju žene bujnih oblina koje simboliziraju obilje, pa su ljepotice zlatnog doba Hollywooda nerijetko imale upravo izraženu figuru pješčanog sata. Slavili su se bokovi i grudi, pin-up djevojke bile su najtraženiji modeli tadašnjice, a moda je pratila beauty trendove te je naglašava ženstvenu figuru dama. Tako su bile popularne suknje A kroja, stegnute remenom u struku, a nosili su se i duboki, seksi dekoltei.

Hippie djevojke 1960-ih i 1970-ih

Šezdesete godine u fokusu su imale žene adolescenske figure, dugih nogu i blijede puti poput Twiggy. Ova je manekenka proslavila nošenje minica i uvela novi standard shvaćanja ženske ljepote - onaj djevojački. Nerazvijene obline, krhka građa i mršavost postali su normativi, a žene diljem svijeta počele su nositi kratke suknjice i haljine A kroja koje bi im otkrivale noge, ali sakrile struk i grudi. Nakon 1960-ih je došlo vrijeme hippie djevojaka koje su obožavale nositi duge boho haljine te se nisu pretjerano opterećivale izgledom. Na cijenu je bila prirodnost i duga, lepršava kosa.

1980-e i 1990-e - razdoblje prvih supermodela svijeta

Era supermodela iznjedrila je žene atletske građe, ali ipak s oblinama i osunčanog tena. Krajem devedesetih su u modi bile androgine žene poput Kate Moss, a kraj 1980-ih i početak 1990-ih obilježile su ljepotice Linda Evangelista, Naomi Campbell i Cindy Crawford. Cijenila se atletska, manekenska građa koju karakteriziraju poveće grudi i duge noge te mišićavost tijela. Ovaj tip izgleda bio je popularan tijekom puna dva desetljeća, a i danas se smatra vrlo privlačnim.

21. stoljeće - era modela s društvenih mreža

21. stoljeće od žena traži da imaju ravan trbuh i da su u formi, a opet da imaju naglašene grudi i stražnjicu. Zbog toga se brojne žene podvrgavaju plastičnim operacijama. Također je poželjna zdrava koža, odnosno izgled savršeno zategnute kože bez mana. Kao primjer takve ljepotice ističe se Kim Kardashian koja je svakako simbol ove ere. U posljednje vrijeme svjedočimo i porastu trenda plus size modela, što nagovještava da bismo uskoro trebali svjedočiti još jednoj promjeni u shvaćanju ženske ljepote - tko zna, možda ćemo za deset godina slaviti višak kilograma, a ne manjak, kao što je slučaj sada?