Kako se izvodi obnova starih sobnih vrata

Doznajte kako izgleda pravilna obnova starih sobnih vrata i koliko to košta. Svatko tko se upustio u adaptaciju starih vrata zna da to nije nimalo jednostavno

Kako se izvodi obnova starih sobnih vrata

Obnova starih sobnih vrata zahtijeva preciznost koja je ujedno i preduvjet za dobro obavljen posao, jer lijepa i obnovljena stara sobna vrata nagradit će vaš trud
Ako imate stara pohabana sobna vrata krajnje je vrijeme da prionete na posao, nabavite materijal, zasučete rukave i da započne obnova tih starih sobnih vrata.

ImageSvaki materijal ima svoj vijek trajanja pa tako i sobna vrata. Taj vijek trajanja ovisi od karakteristika materijala, ali prvenstveno i od održavanja. Zato je obnova starih sobnih vrata važna i čini više od same estetike u interijeru. 

Obnova starih sobnih vrata direktno utječe na njihovu dugovječnost. 

Prije bojanja vrata potrebno je pripremiti drveni dio, jer od toga ovisi i kakav će biti finalan rezultat. Tom dijelu se treba posebno posvetiti i postaviti temelje. 
Metalne elemente prije bojanja treba skinuti, prebrusiti i premazati prajmerom.
I kvake se skidaju prije brušenja vrata.

Prvo krenite u skidanje stare boje s vrata i struganja svih slojeva laka. Ako su vrata prelakirana više puta, potrebno je skinuti sve slojeve i doći do samog drveta. Nakon uklanjanja boje ošmirglajte ploče grubim brusnim papirom ili vibracijskom brusilicom u smjeru vlakana drva.

Duboke pukotine sanirajte drvenim klinom ili kitom.
Sljedeći korak nakon pripreme starih sobnih vrata za obnovu je nanošenje podloge. Gotovo uvijek je to akrilni osnovni lak ili temeljna boja koja se obično nanosi u dva sloja i za to je vrlo važno pratiti upute proizvođača. Sve slojeve nanesite ravnomjerno. Prodor akrilne osnovne boje u strukturu drveta stvorit će dobru zaštitu samog drveta, jer ona sadrži i insekticide, fungicide i UV filtere, što utječe na kasniju postojanost nanesene boje.

Nakon ovakve pripreme počinje samo bojanje, a izvodi se u tri sloja, nakon što se podloga dobro osuši. Pratite godove drveta ako je to moguće i boju kojom će završiti obnova starih vrata prilagodite svojim željama. Sušenje ne bi trebalo biti kraće od 24 sata.
Nadamo se da će vam ovih nekoliko savjeta o tome kako se radi obnova starih sobnih vrata biti od pomoći.