Kako pravilno raditi plank

Znate li kako pravilno raditi plank? Jedna od najpopularnijih vježbi koja je korisna i dobra za sve mišiće, jednostavna, ne uzima nam mnogo vremena, ali važno je raditi je pravilno

Kako pravilno raditi plank

Evo nekoliko detalja o tome kako pravilno raditi plank, ako želite da se rezultati na vašem tijelu primijete.
Plank je vježba koja mnoge mišiće, da ne kažemo sve, potiče na rad i kojom se održava tonus cijelog tijela. To je statična vježba, tijekom koje, iako stojimo mirno, rade gotovo svi mišići u tijelu, što je čini jednom od najpopularnijih vježbi.Plank zapravo znači daska, jer se izvodi u položaju što je ravnije moguće. Plank sam od sebe ne bi bio ni blizu toliko koristan da se ne poštuju pravila po kojima treba raditi plank.

Mišići trbuha i stražnjice te tetive su najviše iskorišteni tijekom planka, jer iako se oslanjamo na ruke, najviše trebamo upregnuti trbušne mišiće koji drže tijelo u zraku. 

Osnovno pravilo kako pravilno raditi plank je da pazimo na osnovne stvari tijekom izvedbe vježbe.
Najvažnije je koliko dugo držimo tijelo u zraku, što ne bi smjelo biti manje od 10 sekundi, a ovisno o kondiciji vježbača, to se vrijeme s vremenom može protegnuti sve do 60 sekundi te i dvije minute kod vježbača koji redovito izvode plank.
Za pravilan plank potrebno je puno truda i koncentracije, jer treba paziti na sve mišiće u tijelu. D

Cilj kod izvođenja planka bio bi da uspijemo izvesti tri planka od 60 sekundi zaredom, ali potpuno će biti u redu, za vašu tjelovježbu,  krenuti s kraćim izdržajima.

Možete držati plank 10 sekundi, zatim odmoriti 5 do 10 sekundi, te ponoviti plank od 10 sekundi. Tako možete napraviti tri do šest ponavljanja.

Ako imate problema s leđima zapamtite da preveliko naprezanje da izdržite u položaju planka može jako opteretiti donji lumbalni dio leđa, stoga ne pretjerujte, a lagano pomicanje mogućnosti držanja planka dovesti će i do dobrih rezultata čak i bez pretjerivanja u vježbama.
Samo se držite ovih osnovnih savjeta kako pravilno raditi plank.

Image