Kako pravilno nositi psa na putovanje?

Krećete na put s ljubimcima, kako do odredišta ako nemate svoj automobil? Evo nekoliko savjeta kako pravilno nositi psa na putovanju

Kako pravilno nositi psa na putovanje?

Ako ste i vi od onih  kojima godišnji odmori nisu potpuni ako s njima nisu i njihovi najbolji četveronožni prijatelji evo kako pravilno nositi psa na putovanju

ImageAko su vaši kućni ljubimci zdravi, a tamo kamo idete su dobrodošli, pitanje prijevoza jedno je od važnijih elemenata planiranja puta.

Svašta morate imati na umu pri planiranju puta s kućnim ljubimcem pa tako i kako pravilno nositi psa.

Ako imate svoj automobil, tada sami određujete pravila.


Ako ne, morate znati da prijevoznici imaju različita pravila kada je riječ o prijevozu pa nerijetko ispadne i da se radi - o nemogućoj misiji.

Podsjetimo, kad je riječ o psima vodičima, rehabilitacijskim/terapijskim psima, oni mogu ulaziti u sva sredstva javnog prijevoza i u sve javne objekte. 

Kućni ljubimci mogu putovati autobusom sukladno Zakonu o korištenju psa pomagača. 

Životinje za koje se prijevoznik suglasio da se prevoze, tijekom prijevoza moraju biti smještene u odgovarajućim transportnim krletkama, košarama, kutijama, kavezima i slično čime se sprječava ometanje, odnosno nanošenje štete putnicima, stvarima i unutrašnjosti autobusa.

Za prijevoz životinja, osim pasa vodiča slijepih osoba, naplaćuje se usluga prijevoza u visini pune vozne karte na prijevoznoj relaciji.


Kako pravilno nositi psa na putovanje ako putujete brodom?

Kućni ljubimci smiju se prevoziti samo ako ne predstavljaju opasnost ili smetnju za putnike ili brod i ne smiju se unositi u zatvorene putničke prostorije. Vlasnici preuzimaju rizik putovanja i odgovornost za eventualnu štetu.

Psi moraju imati brnjicu (osim psa vodiča slijepe osobe) i biti na povodniku, mačke moraju biti u kutijama, a ptice u krletki. Psi i mačke moraju imati uredne dokumente o cijepljenju.

Na brzobrodskim linijama dopušten je prijevoz malih kućnih ljubimaca u salonu katamarana.

Mali kućni ljubimci prevoze se isključivo u torbi za nošenje i prijevoz kućnih ljubimaca maksimalnih dimenzija 45 x 35 x 25 centimetara. Dno torbe mora biti vodonepropusno, a torbu treba držati ispod sjedala ili u krilu tijekom putovanja.

Kako pravilno nositi psa na putovanje ako putujete željeznicom?
Uz predočenje veterinarske knjižice dopušten je prijevoz manjih kućnih ljubimaca, službenih pasa i pasa vodiča/pomagača željeznicom.

U vlakovima je dopušteno prevesti, male pripitomljene životinje zatvorene u ručne transportne kutije (krletke, košare ili drugo) koje se mogu smjestiti kao ručna prtljaga i mb) i pse (visine do 30 centimetara) koji se mogu držati u krilu

Službeni i psi vodiči/pomagači ne moraju imati brnjicu i za njih se ne naplaćuje prijevozna cijena. 
Putnik koji je uveo psa u vlak odgovoran je za njegovo ponašanje i sam će nadoknaditi eventualnu štetu koju pas nanese drugim putnicima u vlaku ili onečisti vlak. Stoga zapamtite kako pravilno nositi psa na putovanje .