Kako pravilno držati volan

Pravilno držanje upravljača vašeg vozila važna je sigurnosna mjera opreza koju trebate poštivati svaki put kada sjednete za volan.

Kako pravilno držati volan

Prilikom satova vožnje u autoškoli, instruktor vožnje će pratiti položaj vašeg tijela dok ste za volanom testnog vozila. Jedan od aspekata koji će instruktor tražiti je pravilno postavljanje ruku na volan.

Mnogi se vozači često pitaju zašto se tijekom ispitne vožnje, koja je potrebna za stjecanje vozačke dozvole, procjenjuje način držanja ili korištenja volana. 

Kada vozači koriste ispravnu tehniku ??držanja volana manje je vjerojatno da će doći do nezgode. Statistički podaci pokazuju da su nepravilne tehnike držanja volana glavni uzrok sudara prilikom skretanja. Čak i iskusni vozači trebaju biti svjesni svog držanja, položaja tijela i položaja ruku za vrijeme vožnje.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta za pravilno držanje volana.

Nakon što se udobno smjestite u svoje vozilo i podesite naslon za glavu, sjedalo i ogledala prema vašoj visini, trebali biste prilagoditi i upravljač automobila. Većina modela omogućuje vozačima da pomaknu stup upravljača prema gore ili dolje pomoću poluge ili ručke koja se nalazi ispod samog upravljača.

Možda ste čuli pojam “10 do 2”. To se odnosi na položaj u kojem biste trebali držati ruke na volanu (najčešće se opisuje u smislu kako se položaj vaših ruku odnosi na brojeve na satu).

Što je najbolje?
Najbolje je uvježbati položaj ruku na volanu i samo okretanje volana tako da biste mogli u svakom trenutku pravilno i sigurno upravljati autom.

  • Ako treba mijenjati brzine mijenjajte ih bez straha od puštanja volana.
  • Prilikom brže vožnje obavezno držite ruke u položaju deset do dva.
  • Prilikom gradske vožnje gdje imate skoro svake 2-3 sekunde promjenu brzine, dajte desnu ruku malo više mjenjaču.
  • Prilikom vožnje ravno opustite ruke i dozvolite autu da sam drži pravac, a vi samo korigirajte pravac.
  • Prilikom skretanja okrenite volan na način koji ste najbolje uvježbali (a trebali bi uvježbati sve načine). Nakon skretanja dozvolite volanu da se sam izravna.
  • Ne ustručavajte se isprobavati sve načine, uvježbajte ih i koristite prema situaciji u prometu.
  • Nekad okrenite volan samo lijevom rukom, nekad samo desnom, a nekad s dvije ruke.