Zaviri mu u novčanik

Način na koji se odnosi prema novcu, otkriva narcisa. Ovako ćeš ga prepoznati

Dok te osvajao bio je šarmantan, pun manira, skroman i pristojan, a posebno ti se svidjelo to što nije škrt. Ne podnosiš tvrdice. No, otkad živite skupa, sve se promijenilo

austin-distel-VvAcrVa56fc-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

U narcisa se lako zaljubiti jer on svu svoju energiju ulaže u to da se prikaže u najboljem svjetlu. Ponudit će ti točno ono što želiš, bit će nježan i pažljiv, a kada mu daš svoje srce, otići će, a da se ni ne okrene. Pritom će učiniti da se osjećaš bezvrijednom i krivom za propast vaše veze. Naravno, to su besmislice, u koje ne smiješ vjerovati, što je vrlo teško u trenutku dok si ranjiva.

Image
Narcis u tebi

Kako prepoznati narcističko ponašanje kod sebe - i što učiniti?


Kako bi izbjegla ovakav scenarij, bitno je naučiti prepoznati narcisa na vrijeme. Psihologinja dr. Ramani Durvasula, profesorica na Sveučilištu California u Los Angelesu, savjetuje za CNBC da obratiš pažnju na njegov odnos prema novcu, jer je u svojoj dugogodišnjoj praksi uočila da narcisi dijele ovih pet toksičnih navika vezanih uz financije. Također upozorava kako su u posljednje vrijeme sve popularnije narcističke osobine - grandioznost, superiornost te manjak empatije, što nikako nije dobro.

Tajnoviti su kada je riječ o novcu

Narcis će skrivati od svoje partnerice stanje na računu i nikada neće biti jasan oko toga s koliko novca raspolaže. Isto će činiti i kada osnuje obitelj. Sam će raspolagati zajedničkim novcem, njegova supruga neće imati percepciju o tome koliko sredstava ima u kućnom budžetu te neće moći donositi odluke koje se tiču financija niti kupovati bez da ga obavijesti o tome. Narcis mora sve imati pod kontrolom.

Image
Foto: Pexels

Darežljivi su samo kada ih drugi gledaju

Narcis će počastiti pićem ili večerom, ako od toga ima koristi. Želi li te zavesti, neće mu biti problem "isprsiti se". Isto će učiniti želi li se pokazati u najboljem svjetlu pred kolegama ili nadređenima. S druge strane, kod kuće je pravi tvrdica. One kojima se ne treba dokazivati 'ne časti'.

Image
Foto: Pexels

Škrtare na bitnom

Narcis će kupiti skupocjeni sat ili brendiranu odjeću kako bi se pokazao, no neće plaćati račune na vrijeme, neće kupovati potrepštine za kuću niti će puniti smočnicu i hladnjak, a ni plaćati zdravstveno osiguranje. Zbog toga je čest slučaj da osobe koje žive s narcisom štede novac sa strane kako bi se mogle pobrinuti za sebe.

Image
Foto: Pexels

Licemjerni su

Narcizam i licemjerje idu ruku pod ruku, a licemjerje se može odnositi i na financije. Primjerice, partner će redovito, bez imalo srama ili grižnje savjesti, posezati u vaš zajednički budžet i trošiti ga na sebe, a onda tebi prigovarati što si potrošila novac na nešto što on smatra nepotrebnim.

Image

Novac koriste kao način kažnjavanja

Narcisi često koriste novac kao alat za kažnjavanje. Može se dogoditi da te financijski nagradi kada se ponašaš u skladu s njegovim očekivanjima, ali i uskratiti ti novac kada ti se želi osvetiti. Primjerice, platit će ti luksuzni odmor za rođendan, a već idući dan odbit će platiti režije ili kupiti namirnice. Ako o takvom partneru ovisiš, vrlo je vjerojatno da se osjećaš nesigurno i poniženo te si prisiljena igrati po njegovim pravilima kako bi si osigurala egzistenciju. Pokušaj preuzeti kontrolu tako što ćeš naći način da sama zaradiš svoj novac i nemoj (nikako) ovisiti o njemu.

Image
Foto: Pexels