Kako držati kineske štapiće?

Štapići za jelo već su tisućama godina alat za blagovanje u istočnoj Aziji, zahvaljujući svojoj jednostavnosti i svestranosti.

Kako držati kineske štapiće?

Možda se nekima čini zastrašujuće, ali štapići za jelo su predivan pribor. Naravno, nisu uvijek prikladni. Teško je jesti odrezak mesa i krumpir sa štapićima. No, vjerovali ili ne, za mnoga jela, štapići se, nakon što se naviknete na njih, lakše i brže koriste nego nož i vilica.

A da ne spominjemo to, kako ćete se kada naučite pravilno držati štapiće, osjećati kul kada idući put sjednete u azijski restoran.

Štapići za jelo već su tisućama godina alat za blagovanje u istočnoj Aziji, zahvaljujući svojoj jednostavnosti i svestranosti. Ako ste navikli koristiti vilice i noževe za manipuliranje hranom, možda ćete najprije imati poteškoće s privikavanjem na štapiće za jelo. Jednom kada shvatite pravi način njihovog držanja, savladavanje mehanike postaje mnogo lakše.

Najvažnije pravilo je da štapiće postavite u udoban položaj koji će vam omogućiti da jedete lakim pokretima prstiju. 

Tradicionalno se štapići uvijek drže u desnoj ruci, no zanemarite to i koristite uvijek svoju dominantnu ruku.

Prvi štapić pridržavajte palcem i vrhom prstenjaka, a drugi postavite kao da držite olovku, između palca i kažiprsta. Dok uzimate hranu možete si dodatno pomoći koristeći i srednji prst kako biste fiksirali štapić.