Raspucanci od limuna: Osvježavajući keksići od kojih će mirisati cijeli dom
Dok se blagdanska sezona približava, a miris cimeta i klinčića širi našim domovima, mnogi traže nešto novo čime bi obogatili svoj pladanj s božićnim kolačima. Ako ste ljubitelj klasika poput čokoladnih raspucanaca, ali želite unijeti dašak svježine, raspucanci od limuna savršen su izbor. Ovi keksići, s prepoznatljivom raspucanom šećernom koricom i intenzivnim, osvježavajućim okusom citrusa, predstavljaju idealnu alternativu koja osvaja na prvi griz.
Njihova neodoljiva aroma i meka, gotovo topiva tekstura čine ih favoritom za svaku prigodu, od božićnog druženja uz kavu do ljetnog osvježenja. Za razliku od mnogih recepata koji se oslanjaju na ekstrakte, prava čar ovih keksića leži u korištenju svježe cijeđenog soka i naribane korice limuna, što im daje autentičan i prirodno bogat okus.
Tajna savršeno raspucane korice
Naziv "raspucanci" dolazi od karakterističnog izgleda koji keksi dobivaju tijekom pečenja. Za razliku od keksa koji se ukrašavaju nakon pečenja, raspucanci se prije stavljanja u pećnicu obilato uvaljaju u šećer u prahu. Dok se tijesto u pećnici diže i širi, šećerna ovojnica puca, stvarajući predivan kontrast između bijele, hrskave korice i nježne unutrašnjosti keksa.
Ključ za postizanje tog efekta leži u dvije stvari: pravilno ohlađenom tijestu i dvostrukom valjanju u šećer. Hlađenje tijesta sprječava prekomjerno širenje keksa, dok valjanje prvo u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu, stvara barijeru koja sprječava da se šećer u prahu otopi i upije u tijesto.
Raspucanci od limuna recept
Ovaj recept spaja najbolje savjete i tehnike kako bi vaši limun raspucanci svaki put ispali savršeno – mekani, mirisni i predivno raspucani.
Sastojci:
- 315 g glatkog brašna
- 1 žličica kukuruznog škroba (gustina)
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 170 g maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 225 g kristal šećera
- 1 veliko jaje, sobne temperature
- 60 ml svježe cijeđenog soka od limuna
- 1 žlica sitno naribane korice neprskanog limuna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za valjanje:
- 3 žlice kristal šećera
- 120 g šećera u prahu
Priprema:
- U srednjoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, kukuruzni škrob, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Ostavite sa strane.
- U velikoj zdjeli, pomoću električnog miksera, kremasto umutite maslac i kristal šećer. Miksajte na srednje jakoj brzini oko 3 minute, dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
- Dodajte jaje, sok i koricu limuna te ekstrakt vanilije. Miksajte na velikoj brzini oko minutu. Smjesa može izgledati blago usireno, što je u redu. Postružite stijenke zdjele.
- Smanjite brzinu miksera na najmanju i postupno dodajte mješavinu suhih sastojaka. Miješajte samo dok se sve ne sjedini. Tijesto će biti gusto, kremasto i ljepljivo.
- Hlađenje tijesta (obavezan korak): Čvrsto pokrijte zdjelu prozirnom folijom i stavite tijesto u hladnjak na najmanje 3 sata, a idealno preko noći. Hlađenje je ključno jer učvršćuje ljepljivo tijesto, sprječava širenje keksa tijekom pečenja i produbljuje okus limuna.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Obložite dva velika lima za pečenje papirom za pečenje.
- U jednu plitku posudu stavite kristal šećer, a u drugu obilnu količinu šećera u prahu.
- Od ohlađenog tijesta uzimajte količinu od otprilike jedne jušne žlice (oko 20 g) i dlanovima oblikujte kuglice. Svaku kuglicu prvo uvaljajte u kristal šećer, a zatim je vrlo obilato uvaljajte u šećer u prahu, tako da bude potpuno prekrivena.
- Slažite kuglice na pripremljeni lim, ostavljajući oko 5 cm razmaka između svake.
- Pecite 12-13 minuta, ili dok rubovi ne izgledaju pečeno, a sredina još uvijek mekana na dodir. Keksići će se tijekom hlađenja dodatno stisnuti.
- Ostavite kekse da se hlade na limu za pečenje 5 minuta prije nego što ih prebacite na rešetku za potpuno hlađenje.
Koliko dugo mogu stajati kolačići raspucanci od limuna
Pravilno skladišteni, raspucanci od limuna mogu zadržati svježinu i divan okus relativno dugo. Najbolje ih je čuvati u hermetički zatvorenoj limenoj kutiji na sobnoj temperaturi. U takvim uvjetima ostat će svježi i do tjedan dana. Zanimljivo je da im se okus limuna čak i pojača nakon dan ili dva.
Ako želite, tijesto možete pripremiti unaprijed i držati ga u hladnjaku do 3 dana. Također, nepečene kuglice (bez šećernog omotača) mogu se zamrznuti do 3 mjeseca. Prije pečenja, ostavite ih da se djelomično odmrznu na sobnoj temperaturi 30-ak minuta, uvaljajte ih u šećere i pecite prema uputama.
Bilo da ih pripremate za blagdane ili kao slatki zalogaj tijekom cijele godine, ovi mirisni i osvježavajući keksići zasigurno će postati novi favorit u vašoj kuharici.