Godišnjica smrti

Vječna inspiracija: Najljepši citati Johna Lennona o ljubavi, miru i životu

Iako je prošla 41 godina otkako nas je tragično napustio John Lennon, njegove moćne i inspirativne riječi još i danas žive, a povodom godišnjice njegove smrti - izdvojile smo neke od najljepših citata ovog legendarnog glazbenika, pjesnika i sanjara

profimedia-0331296187.jpg
Foto: Profimedia

Prije točno 41 godinu, 8. prosinca 1980. godine, čovjek po imenu Mark David Chapman s Havaja ustrijelio je 40-godišnjeg Johna Lennona dok je ulazio u svoju stambenu zgradu u New Yorku, iz neposredne blizine, čak četiri puta. Unatoč velikom trudu medicinskih službenika, legendarni glazbenik preminuo je na putu do bolnice.

Chapman, koji je tada imao tek 25 godina, a kojemu je ubrzo dijagnosticirana granična psihopatija, proveo je mjesece planirajući atentat. Poznato je da je ubojica nosio knjigu J.D. Salingera, 'Lovac u žitu' - za koju je kasnije priznao da se poistovjećivao s ključnim temama izolacije i usamljenosti - kada je pucao u Lennona. Chapman je uhićen na mjestu događaja bez incidenata i od tog dana je u zatvoru.

Iako je osuđen na 20 godina zatvora, Chapmanu je 11 puta odbijen uvjetni otpust, a u rujnu 2020. na ročištu je priznao da je oduzeo Lennonov život zbog "slave" i složio se da zaslužuje smrtnu kaznu.

Tog dana svijetu je oduzet veliki glazbenik, pjesnik i sanjar. Nevjerojatan talent Johna Lennona s riječima nije bio ograničen samo na stihove Beatlesa. Britanski glazbenik koji je bio suosnivač najpopularnije rock grupe u povijesti imao je dar izražavanja i najdubljih misli na jedan vrlo jednostavan, ali toliko inspirativan način.

Johnu Lennonu u čast, izdvojile smo neke od njegovih najljepših citata o ljubavi, miru i životu koje i danas tjeraju na razmišljanje, a koje će, bez sumnje, ostati inspiracija brojnim generacijama poslije nas.

O strahu i ljubavi

  O vremenu

   O miru

    O kraju

     O miru

      O ljudima i svijetu

       O sreći

        O iskrenosti

         O ljubavi

          O snovima

           O sebi

            O voljenju

             O godinama

              O vjerovanju

               O Bogu

                O stvarnosti i mašti

                 O ljubavi

                  O dobrim djelima

                   O mržnji

                    O ljubavi i miru

                     Pratite nas
                     2023. Sva prava pridržana.