Praktičan i lijep

Jednostavno i brzo preuredi hodnik te ga učini najljepšim mjestom u domu

Uređenje hodnika zahtijeva puno mašte i smisla za praktičnost. Prostor se treba iskoristiti što je bolje moguće, a istovremeno i izgledati originalno jer hodnik daje pečat stanu

Stan
Foto: Unsplash

Bez obzira živiš li u kući ili stanu, na selu, u predgrađu ili centru velegrada, hodnik je gotovo uvijek najneiskorištenija prostorija u domu, ukoliko ga uopće imaš. Naime, radi uštede prostora, u novogradnji se nerijetko hodnici uopće ne grade pa se iz hodnka zgrade ulazi direktno u dnevni boravak ili čak s ulice. Uređenje hodnika stoga ti je možda u drugome planu, no ne bi trebalo tako biti.

Image

Unesi dašak prirode u spavaću sobu ovim posteljinama u bojama i motivima jeseni

Hodnik je važan dio stana/kuće. Povezuje prostorije, u njemu se izuvaš kada dolaziš izvana. Ostavljaš jaknu u hodniku, nekako se smiruješ, preodijevaš iznutra i izvana u odjeću za po doma, ulaziš u "kućni film". Ako si sretnica koja ima komadić hodnika ili čak veliki i prostrani hodnik, donosimo ti ideje kako ga urediti pa da i on zablista poput ostalih prostorija u tvome domu. U nastavku su super savjeti za uređenje hodnika.

Uski ormarići

Imaš li uzak hodnik, uski ormarići za cipele savršeno će se uklopiti i, osobito ako su iste boje kao zidovi, poput ovoga na slici. Klupica u boji drva, usklađena s lusterom i detaljima, dat će dodatni šarm tvom hodniku.

Puno boja i detalja

Hodnik na ovoj fotografiji priča priču - doslovce, porukom na plakatu, ali i uokvirenim fotografijama ukućana na zidu nasuprot šarene komode koja je pak sama za sebe malo umjetničko djelo. Obrati pažnju i na zanimljiv pod, na vrata i zid obložen drvom te na biljke. Dođe ti da ostaneš u njemu.

Prirodno svjetlo u hodniku

Hodnici su nerijetko mračni, no to ne mora tako biti. Uz ulazna vrata napravi prozore kroz koje će ulaziti prirodno svjetlo. Obloži hodnik svijetlim drvetom kako bi dodatno omekšala prostor. Sviđa nam se i veliko okruglo ogledalo.

Žuti hodnik, zašto ne?

Usudi se i oboji cijeli hodnik i vrata u jarko žutu boju. Unijet ćeš dinamiku u životni prostor i jamčimo ti da će ti svaki odlazak do kuhinje ili WC-a i povratak u sobu ili dnevni boravak, podići raspoloženje. Kad budeš kročila u svoj hodnik osjećat ćeš se poput Alise u Zemlji čudesa.

Detalji

Detalji život znače. Ok, možda ne znače, ali ga definitivno čine ljepšim i bogatijim. Poruka na ulazu u kuću, utjecat će na svakoga tko u nju kroči. Zašto svojim gostima ne bi rekla nešto lijepo i prije, no što sjednu u tvoju blagovaonicu? Učini to uokvirenom porukom poput ove, koju ćeš staviti u hodnik.

Sjajno uklopljena klupica

Kredivna klupica s mjestom predviđenim za odlaganje cipela, rukohvat stubišta koji je poslužo kao naslon,inspirativni citat na zidu, crni ormarić, cvijet i dnevno svjetlo, ovaj su hodnik učinili savršenim.

Životinja na podu

Naravno, ne prava. Na sreću, prošlo je vrijeme u kojem je bilo prihvatljivo imati na podu mrtvog tigra ili oko vrata nositi mrtvu lisicu. Dobro, da se ne zavaravamo, ima još onih kojima je to ok, no ipak raste svijest o tome da su životinje bića koja imaju jednako pravo poput nas živjeti i uživati na Zemlji. Želiš li ipak jednog tigra u svome hodniku, toplo ti preporučamo jednog ovakvog.

Životinja na zidu

Još malo ostajemo kod životinja. Umjesto pravih trofeja, na svoj zid u hodniku objesi jedan ovakav i daj hodniku posebni pečat. Sigurni smo da će privući pažnju svakoga tko dođe.

Tapete

Tapete su savršeno rješenje za hodnik. Za razliku od ostalih porstorija, hodnik trpi tapete na svim zidovima. To mu daje dozu dramatičnosti, a sobzirom da se u njemu ne zadržavaš, kao primjerice u dnevnom boravku, nije problem doživjet malo drame. Hoćemo reći, dok se u obravku opuštaš (i zato nije dobro da ti, primjerice, svi zidovi budu u crvenoj li plavoj), kroz hodnik prolaziš.

Elegancija na zidovima

Umjesto da slike objesiš na zidove, položi ih na diskretne police. Želiš li da tvoj hodnik izgleda profinjeno, drži se jedne vrste okvira i uskladi teatski i koloristički fotografije ili slike, za što se već odlučiš.

Iskoristi prostor ispod stubišta

Ne moraš raditi police po mjeri kako bi iskoristila prostor ispod stubišta il isti zatvarati u ugradbene ormare. Na ovoj fotografiji možeš vidjeti jedno originalno rješenje.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.