#ponosna

Upoznaj Jasminu Kosanović i njezin poseban svijet lutki, ilustracija i slikovnica

Jasmina Kosanović je likovna umjetnica, ali i uspješna poduzetnica. Bavi se izradom lutaka, ilustracijama, ali i kostimografijom. Njezin rad najviše je prepoznat kroz izradu lutki i po ilustracijama u slikovnicama poput "Ti, moja prekrasna djevojčice" i druge. No,Jasmina uz sve to, ima i jedan od najljepših zagrebačkih izloga

U našoj rubrici #ponosna ugostili smo mnoge žene koje su hrabro kročile kroz život i dobivale velike bitke; bez obzira je li se radilo o pobjedi nad bolešću, majčinstvu ili svijetu poduzetništva. I ovaj put predstavljamo jednu posebnu ženu - Jasminu Kosanović. Ona je likovna umjetnica i uspješna poduzetnica; bavi se izradom lutaka, ilustracijom, kostimografijom i scenografijom.

Od djetinjstva, kaže, voljela se izražavati kroz likovnost što ju je dovelo do Tekstilno-tehnološkog fakulteta na kojem je završila smjer dizajna odjeće. No s godinama se počela izražavati kroz više različitih medija. Također je stvorila jedan poseban svijet lutaka u kojem gotovo jednako uživaju i veliki i mali. Njezin atelje Jasmina Kosanović u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici je poseban prostor u kojem umjetnica stvara, ali i prodaje svoje radove. No u njezinom svijetu bajki i čarolije mogu uživati svi prolaznici jer Jasmina Kosanović poseban trud ulaže u uređivanje izloga. Vile, lisice, zmajevi stvaraju svijet čarolije i vraćaju u djetinjstvu zbog čega će svaki prolaznik zastati i pustiti da ga preplave osjećaji. Izloge u svom zaigranom prostoru mijenja za svako godišnje doba, ali i za posebne prigode.

Image
Foto: Luka Grubišić

Uz kostimografiju i lutke, Jasmina posebno uživa u ilustracijama i slikovnicama. Autorica je slikovnice "Noć na Zemlji", ali i ilustratorica je nekoliko uspješnih slikovnica "Ti, moja prekrasna djevojčice", "Ti, moj predivni dječače", "Noć kada je lisac uhvatio mjesec".

Jasminu kroz život vodi njezina potreba za umjetničkim izražavanjem, a uz to uspješno plovi poduzetničkim vodama i istovremeno uljepšava svoj grad. Upravo zbog toga smo ju odlučili upoznati i zaviriti u njezin svijet lutaka, slikovnica i ilustracija. Cijeli razgovor s Jasminom pogledaj u videu.

Image
Foto: Luka Grubišić
Image
Foto: Luka Grubišić
Image
Foto: Luka Grubišić
Image
Foto: Luka Grubišić