Napokon se odmori

Često se budiš tijekom noći? Ovo su glavni uzroci neredovitog sna

Otkrij što remeti tvoj san i napokon se naspavaj i dočekaj dan odmorna

engin-akyurt-fMM5chAxU64-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Malo je stvari koje nas u životu frustriraju kao kada se probudimo u sred noći i ne možemo ponovno zaspati. Ako se takva pojava dogodi jednom u mjesec dana nije kraj svijeta, no ako se s njom susrećeš svakodnevno, kvaliteta tvog života može drastično pasti.

Image

Loše spavanje i nesanica utječu na češći odabir nezdrave hrane

Osim što je frustrirajuće, takvo noćno buđenje može biti i opasno za zdravlje. Nedostatak sna činit će te nervoznom, imat ćeš manje koncentracije što uzrokuje povećan stres, a može utjecati i na krvni tlak. Kronična neispavanost također može potaknuti razvoj mnogim problema s mentalnim zdravljem kao što su depresija i anksioznost.

Kako bi se mogla dobro naspavati, važni je otkriti uzrok nesanih noći. Mi smo potražile savjete stručnjaka i izdvojile nekoliko najvećih uzroka nesanice i konstantnog buđenja tijekom noći. Vrijeme je da se napokon naspavaš i odmoriš, a dobrobiti i poboljšanje u svakodnevnom životu primijetit ćeš odmah.

Nemaš odgovarajući madrac i jastuk

Jedan od najčešćih razloga za nemiran san je bol u ramenima, leđima ili vratu koja je uzrokovana neudobnim madracem i jastukom. Dobra oprema za spavanje je ključna za udoban san, a mnogi od nas štede na njoj. Ako se i ti u sred noći budiš ukočena, vrijeme je da uložiš u bolji madrac ili jastuk. Najprije promijeni jastuk kako bi troškovi bili manji, no ako ti ni to ne pomogne, vrijeme je da kreneš u shopping po novi madrac.

Nemaš dobar raspored spavanja

Ako ne ideš svaki dan spavati u isto vrijeme i često spavaš preko dana veće su šanse da ćeš se tijekom noći buditi. Naš organizam najbolje funkcionira kada imamo određen raspored navika, kao što je spavanje, buđenje te konzumiranje obroka u točno određeno vrijeme. Pokušaj više pažnje obratiti na raspored spavanja i posložiti ga tako da svaki dan ideš spavati u isto vrijeme.

Okolina je ključna

Često zaspeš sa upaljenim svjetlima ili televizorom? Vrijeme je da to promijeniš. Prostorija u kojoj spavaš trebala bi imati što manje tehnologije koja ti remeti san, a isto tako bi trebala biti zamračena. Prije modernog svijeta ljudi su kretali na počinak kada je nestalo dnevno svjetlo, a iako su se vremena promijenila, tvoje tijelo i dalje isto reagira na svjetlost.

Ne znaš svoj kronotip

Jesi li znala da je raspored spavanja također oblikovan tvojom genetikom? Kronotip govori u koje vrijeme dana tvoje tijelo proizvodi najviše melatonina, hormona sna. Iako je prosječna osoba najpospanija tijekom večernjih sati, postoje i 'noćne ptice' koje svoju dozu melatonina dobiju nešto kasnije tijekom noći. Jednom kada otkriješ koji je tvoj kronotip lakše ćeš se organizirati i točno znati kada si produktivnija, a kada je vrijeme za san.

Piješ alkohol ili kofein prekasno u danu

Šalica kave uz doručak ili čaša vina tijekom podneva su sasvim u redu, no ako ih konzumiraš kasnije u danu mogli bi remetiti tvoj san. Kofein se u tijelu može zadržati oko šest sati što znači da je popodnevna kava štetna za dobar san. Isto vrijedi i s alkoholom koji nam na prvi dojam daje osjećaj pospanosti, no zapravo remeti san i drži te duže budnom.

Imaš poremećaj mentalnog zdravlja

Anksioznost, depresija, ADHD, šizofrenija i bipolarni poremećaj su stanja koja znatno utječu na san. Glavni uzrok nesanice je prekomjerno analiziranje svega što dovodi do dubokog promišljanja dugo u noć. Kada kreneš u dubine opsesivnog razmišljanja tvoja se anksioznost još više povećava što čini san nemogućim.

Previše spavaš tijekom dana

Ako tijekom dana ostaneš poputno iscrpljena i treba ti kratki popodnevni odmor sasvim je u redu da kratko odspavaš, no pripazi da ne pretjeraš. Svaki popodnevni odmor duži od 30 do 90 minuta poremetit će tvoj noćni san. Zato prije popodnevnog 'spavanca' svakako pripremi alarm koji će te probuditi.

Pate te noćne more

Snovi se javljaju tijekom REM faze te su normalni dio sna, no problem nastaje kada snovi postanu noćne more. Osim što ti mogu dati osjećaj anksioznosti i straha kada te probude, podsvjesno će te duže držati budnom kada tek legneš u krevet jer ćeš imati strah od ponavljanja ružnih snova. Kako bi spriječila noćne more trebala bi poraditi na svom mentalnom zdravlju. Stres i tjeskoba najčešći su uzroci noćnih mora te na njih moraš utjecati kako bi kvalitetnije spavala.