Zeleni ponedjeljak

Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu.



Prijedlog jelovnika za 2.4.2012.


DORUČAK
Sendvič od peciva sa sjemenkama, namaza od boba, matovilca i majoneze
Sok od jabuka
Naranča

Namaz od boba
Sastojci:
500 g boba (bez mahuna i ljuski),
1 češanj češnjaka,
150 ml maslinova ulja,
malo mljevenog kumina,
stručak svježe nasjeckane metvice,
začini

Priprema: Kuhati bob u kipućoj blago posoljenoj vodi 10 do 12 minuta, dok ne omekša. Dobro ocijediti. Prebaciti bob i
sitno nasjeckan češnjak u blender i samljeti u pire dodajući, po potrebi, nešto vode u kojoj se bob kuhao. Premjestiti
pire u zdjelu i umiješati ulje, kumin i metvicu. Začiniti i ostaviti da odstoji oko 30 minuta prije posluživanja.

Domaća majoneza bez jaja
Sastojci:
150 ml sojinoga mlijeka,
6 žlica limunovog soka,
pola žličice senfa,
sol,
malo kurkume,
1,5 dl ulja

Priprema: Sojino mlijeko, limunov sok, senf, sol i papriku staviti u mikser i miksati na najnižoj brzini. Za vrijeme miksanja
dodavati kap po kap ulja. S vremenom će nastati gusta smjesa – domaća majoneza - vegineza. U hladnjaku može
stajati nekoliko dana.


RUČAK
Varivo od korabice
Pita od palente i prokulica
Salata od rotkvica, radiča i zelene salate
Bajadere

Varivo od korabice
Sastojci:
3/4 kg (4 do 5 komada) zelene korabice,
1/2 kg krumpira,
1 glavica luka,
1 mrkva,
2-3 režnja češnjaka,
5 žlica zobenih pahuljica,
peršin,
sol, papar

Priprema: Korabicu očistiti od listova i zelene kore, narezati na manje prutiće ili krupno naribati. Listove korabice kratko
prokuhati (3-5 minuta) u kipućoj vodi, ocijediti i narezati na rezance. Krumpir narezati na manje kockice i prokuhati u
slanoj vodi. Treba ga maknuti s vatre kada je do pola kuhan i ostaviti u vodi. Zobene pahuljice preliti vrućom vodom i
ostaviti da nabubre. Na ulju staklasto popržiti luk i narezanu mrkvu te dodati korabicu podlijevajući s malo vode. Nakon
30-ak minuta dodati listove korabice i krumpir, posoliti i popapriti po ukusu, dodati sitno narezani češnjak i sve zajedno
pirjati još desetak minuta. Dodati zobene pahuljice i vodu u kojoj se kuhalo lišće do željene gustoće i na laganoj vatri
sve sastojke kuhati 5 do 10 minuta. Kad je varivo gotovo, maknuti s vatre i posuti narezanim peršinom.

Pita od palente i prokulica
Sastojci:
2 šalice kukuruzne krupice,
1/2 kg mariniranih odrezaka od sejtana,
1/2 kg prokulica,
biljni margarin,
krušne mrvice,
sol, papar,
crvena mljevena paprika,
nasjeckani svježi peršin,
2 češnja češnjaka

Priprema: Palentu umutiti u 6 šalica vode i miješati dok ne prokuha. Umiješati kocku margarina, sol, papar, crvenu
papriku, češnjak i peršin. Maknuti s vatre. Lim za pečenje namazati margarinom i posuti krušnim mrvicama. Na to staviti
pola palente. Na palentu poslagati odreske sejtana i na to prokulicu koja se kuhala 10 minuta. Preko svega ponovno
staviti palentu. Peći na 200°C 10 minuta. Izvaditi i posuti listićima margarina. Ponovno vratiti u pećnicu i peći oko 15-20
minuta, dok ne porumeni. Izvaditi i ostaviti da se malo ohladi, pa onda rezati i poslužiti uz zelenu salatu. Umjesto
sejtana može se koristiti 1 šalica prokuhanih i dobro ocijeñenih sojinih ljuspica, koje se pirjaju na ulju, a potom dodati
papar, sol i umak od soje te lagano pržiti, uz stalno miješanje, oko 5 minuta.

Bajadere
Sastojci:
150 ili 250 g šećera (po želji, ovisi koliko slatko volite),
1 dl sojinog mlijeka,
250 g mljevenih keksa Sport,
120 g margarina,
200 g kokosa,
200 g tamne čokolade za kuhanje

Priprema: Staviti šećer i mlijeko na vatru, da se šećer otopi. Dodati margarin i držati na laganoj vatri dok se ne otopi, pa
ugasiti vatru. Dodati mljevene kekse. Sve pomiješati, dodati kokos i još dobro pomiješati da se sve spoji - ako je
potrebno, dodati još malo sojinog mlijeka. Smjesu staviti u kalup namazan margarinom i poravnati. Otopiti čokoladu s
malo mlijeka i margarina, pa preliti preko smjese. Staviti u hladnjak da se ohladi. Narezati prije posluživanja.

VEČERA
Müsli od bobičastog voća i lješnjaka s rižinim mlijekom

Za međuobroke: kivi, bademi, sojin puding, banana

Dobar tek!