Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. Prijedlog jelovnika za 2.4.2012. DORUČAK Sendvič od peciva sa sjemenkama, namaza od boba, matovilca i majoneze Sok od jabuka Naranča Namaz od boba Sastojci: 500 g boba (bez mahuna i ljuski), 1 češanj češnjaka, 150 ml maslinova ulja, malo mljevenog kumina, stručak svježe nasjeckane metvice, začini Priprema: Kuhati bob u kipućoj blago posoljenoj vodi 10 do 12 minuta, dok ne omekša. Dobro ocijediti. Prebaciti bob i sitno nasjeckan češnjak u blender i samljeti u pire dodajući, po potrebi, nešto vode u kojoj se bob kuhao. Premjestiti pire u zdjelu i umiješati ulje, kumin i metvicu. Začiniti i ostaviti da odstoji oko 30 minuta prije posluživanja. Domaća majoneza bez jaja Sastojci: 150 ml sojinoga mlijeka, 6 žlica limunovog soka, pola žličice senfa, sol, malo kurkume, 1,5 dl ulja Priprema: Sojino mlijeko, limunov sok, senf, sol i papriku staviti u mikser i miksati na najnižoj brzini. Za vrijeme miksanja dodavati kap po kap ulja. S vremenom će nastati gusta smjesa – domaća majoneza - vegineza. U hladnjaku može stajati nekoliko dana. RUČAK Varivo od korabice Pita od palente i prokulica Salata od rotkvica, radiča i zelene salate Bajadere Varivo od korabice Sastojci: 3/4 kg (4 do 5 komada) zelene korabice, 1/2 kg krumpira, 1 glavica luka, 1 mrkva, 2-3 režnja češnjaka, 5 žlica zobenih pahuljica, peršin, sol, papar Priprema: Korabicu očistiti od listova i zelene kore, narezati na manje prutiće ili krupno naribati. Listove korabice kratko prokuhati (3-5 minuta) u kipućoj vodi, ocijediti i narezati na rezance. Krumpir narezati na manje kockice i prokuhati u slanoj vodi. Treba ga maknuti s vatre kada je do pola kuhan i ostaviti u vodi. Zobene pahuljice preliti vrućom vodom i ostaviti da nabubre. Na ulju staklasto popržiti luk i narezanu mrkvu te dodati korabicu podlijevajući s malo vode. Nakon 30-ak minuta dodati listove korabice i krumpir, posoliti i popapriti po ukusu, dodati sitno narezani češnjak i sve zajedno pirjati još desetak minuta. Dodati zobene pahuljice i vodu u kojoj se kuhalo lišće do željene gustoće i na laganoj vatri sve sastojke kuhati 5 do 10 minuta. Kad je varivo gotovo, maknuti s vatre i posuti narezanim peršinom. Pita od palente i prokulica Sastojci: 2 šalice kukuruzne krupice, 1/2 kg mariniranih odrezaka od sejtana, 1/2 kg prokulica, biljni margarin, krušne mrvice, sol, papar, crvena mljevena paprika, nasjeckani svježi peršin, 2 češnja češnjaka Priprema: Palentu umutiti u 6 šalica vode i miješati dok ne prokuha. Umiješati kocku margarina, sol, papar, crvenu papriku, češnjak i peršin. Maknuti s vatre. Lim za pečenje namazati margarinom i posuti krušnim mrvicama. Na to staviti pola palente. Na palentu poslagati odreske sejtana i na to prokulicu koja se kuhala 10 minuta. Preko svega ponovno staviti palentu. Peći na 200°C 10 minuta. Izvaditi i posuti listićima margarina. Ponovno vratiti u pećnicu i peći oko 15-20 minuta, dok ne porumeni. Izvaditi i ostaviti da se malo ohladi, pa onda rezati i poslužiti uz zelenu salatu. Umjesto sejtana može se koristiti 1 šalica prokuhanih i dobro ocijeñenih sojinih ljuspica, koje se pirjaju na ulju, a potom dodati papar, sol i umak od soje te lagano pržiti, uz stalno miješanje, oko 5 minuta. Bajadere Sastojci: 150 ili 250 g šećera (po želji, ovisi koliko slatko volite), 1 dl sojinog mlijeka, 250 g mljevenih keksa Sport, 120 g margarina, 200 g kokosa, 200 g tamne čokolade za kuhanje Priprema: Staviti šećer i mlijeko na vatru, da se šećer otopi. Dodati margarin i držati na laganoj vatri dok se ne otopi, pa ugasiti vatru. Dodati mljevene kekse. Sve pomiješati, dodati kokos i još dobro pomiješati da se sve spoji - ako je potrebno, dodati još malo sojinog mlijeka. Smjesu staviti u kalup namazan margarinom i poravnati. Otopiti čokoladu s malo mlijeka i margarina, pa preliti preko smjese. Staviti u hladnjak da se ohladi. Narezati prije posluživanja. VEČERA Müsli od bobičastog voća i lješnjaka s rižinim mlijekom Za međuobroke: kivi, bademi, sojin puding, banana Dobar tek!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx