S ovim ekstra čokoladnim i sočnim browniesima nitko neće ni primijetiti da se radi o zdravom kolaču čiji glavni sastojak čine - tikvice
Sastojci
Priprema
Tikvice operi i naribaj pa ih stavi u cjedilo dok pripremiš ostale sastojke.
Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i obloži kalup za pečenje (promjera oko 20 x 20 cm) papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli dodaj jaje, ulje, med (ili neki drugi zaslađivač po želji: javorov ili agavin sirup) i ekstrakt vanilije pa dobro promiješaj pjenjačom.
Dodaj kakao u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli te dobro pomiješaj.
Tikvice nježno ocijedi i utapkaj papirnatim ručnikom ili čistom kuhinjskom krpom pa ih dodaj u zdjelu s ostalim sastojcima i pomiješaj.
Na kraju dodaj i brašno te nježno promiješaj. Premjesti smjesu u pripremljeni kalup za pečenje i poravnaj sa špatulom.
Peci 25-30 minuta, ali nemoj prepeći. Čačkalica mora izaći donekle čista (ne u potpunosti), a sredina kalupa mora biti malo 'želatinasta'. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi barem sat vremena prije nego počneš rezati kocke.
Savjet
Ovo je jedan od onih kolača koji je bolji idući dan: odnosno browniesi će biti pjenastiji ako ih ostaviš na sobnoj temperaturi (prekrivene kuhinjskih ručnikom) preko noći i tek sljedeći dan poslužiš.