Zdrave pizze – alternativna tijesta bez brašna

Ne morate se odreći pizze kako biste se zdravo hranili ili smršavjeli. Samo trebate složiti pizzu od zdravih sastojaka

Zdrave pizze – alternativna tijesta bez brašna

Tijesto od karfiola (ili brokule)

1 mala do srednje velika glavica karfiola (ili brokule) – 2,5 do 3 šalice usitnjene
1/4 žličice soli
1 žličica talijanske mješavine začina
1/2 žličice češnjaka u prahu
1/4 šalice naribanog parmezana
1/4 šalice naribanog mozzarella sira
1 jaje
neobavezno - 1 žlica sitno mljevenih badema

+ umak od rajčice s origanom, sir, šunka, gljive, paprika... Što god najviše volite na pizzi

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a na lim za pečenje stavite papir za pečenje.
Dobro operite karfiol (ili brokolu), odvojite manje "cvjetove" i sameljite ih u multipraktiku ili sitno naribajte ribežom. Trebali biste dobiti 2,5 do 3 šalice sitnog "snijega" od cvjetače. Usitnjenu cvjetaču stavite u posudu koja može u mikrovalnu pećnicu, pokrijte i na najjačoj jačini mikrovalne "kuhajte" 4 minute. Nakon toga ostavite da se malo ohladi. Kada se ohladi toliko da je možete dodirivati stavite je u gazu ili krpu za cijeđenje i ocijedite što je više moguće vode.

Nakon što ste je dobro ocijedili dodajte sve ostale sastojke za tijesto, po potrebi da bude kompaktnije dodajte žlicu bademovog brašna ili sitno mljevene bademe. Tijesto će se pomalo razdvajati, no ne brinite jer će ga "držati" jaja i sir. Na limu za pečenje oblikujte pizzu. Ona ne smije biti niti predebela, niti pretanka – oko pola centimetra do centimetar.

Tijesto pecite 8 - 11 minuta dok ne dobije zlaćanu boju. Zatim izvadite, pričekajte da se malo ohladi te dodajte gore što god poželite – umak od rajčice, šunku, sir... Nakon toga vratite pizzu u pećnicu na još 5 -7 minuta, dok se sir ne rastopi i dobije blago zlaćanu boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/8