Zdrave pizze – alternativna tijesta bez brašna

Ne morate se odreći pizze kako biste se zdravo hranili ili smršavjeli. Samo trebate složiti pizzu od zdravih sastojaka

Zdrave pizze – alternativna tijesta bez brašna

Već dugo se priča o štetnosti bijelog pšeničnog brašna. Nutritivno prazno, nudi tek nekoliko ili uopće ne nudi hranjive tvari u usporedbi s vitaminima, mineralima i vlaknima cjelovitih namirnica koje se sporo razgrađuju. Uz to što više konzumirate bijelog rafiniranog pšeničnog brašna, to vaše tijelo treba više inzulina, koji pak potiče debljanje, odnosno sakupljanje masnoća, zbog čega dolazi do povećanja tjelesne mase, povećanja razine triglicerida, što pak uzrokuje srčane bolesti. Zbog toga, ali i glutenske intolerancije sve više ljudi izbjegava bijelo brašno.

Što je onda s finom pizzom čije se tijesto radi upravo od njega? Ispada da vam pšenično brašno uopće nije potrebno kako biste pripremili ukusnu pizzu. Ovi recepti bit će odlična zamjena za klasičnu pizzu. Isprobajte ih, možda upravo među njima nađete svoj novi omiljeni recept! I, naravno, podijelite s nama u komentarima i svoj omiljeni recept za pizzu bez brašna!

Foto: © Brent Hofacker - fotolia

Tijesto od karfiola (ili brokule)

1 mala do srednje velika glavica karfiola (ili brokule) – 2,5 do 3 šalice usitnjene
1/4 žličice soli
1 žličica talijanske mješavine začina
1/2 žličice češnjaka u prahu
1/4 šalice naribanog parmezana
1/4 šalice naribanog mozzarella sira
1 jaje
neobavezno - 1 žlica sitno mljevenih badema

+ umak od rajčice s origanom, sir, šunka, gljive, paprika... Što god najviše volite na pizzi

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a na lim za pečenje stavite papir za pečenje.
Dobro operite karfiol (ili brokolu), odvojite manje "cvjetove" i sameljite ih u multipraktiku ili sitno naribajte ribežom. Trebali biste dobiti 2,5 do 3 šalice sitnog "snijega" od cvjetače. Usitnjenu cvjetaču stavite u posudu koja može u mikrovalnu pećnicu, pokrijte i na najjačoj jačini mikrovalne "kuhajte" 4 minute. Nakon toga ostavite da se malo ohladi. Kada se ohladi toliko da je možete dodirivati stavite je u gazu ili krpu za cijeđenje i ocijedite što je više moguće vode.

Nakon što ste je dobro ocijedili dodajte sve ostale sastojke za tijesto, po potrebi da bude kompaktnije dodajte žlicu bademovog brašna ili sitno mljevene bademe. Tijesto će se pomalo razdvajati, no ne brinite jer će ga "držati" jaja i sir. Na limu za pečenje oblikujte pizzu. Ona ne smije biti niti predebela, niti pretanka – oko pola centimetra do centimetar.

Tijesto pecite 8 - 11 minuta dok ne dobije zlaćanu boju. Zatim izvadite, pričekajte da se malo ohladi te dodajte gore što god poželite – umak od rajčice, šunku, sir... Nakon toga vratite pizzu u pećnicu na još 5 -7 minuta, dok se sir ne rastopi i dobije blago zlaćanu boju.

Tijesto za pizzu od mljevenih lanenih sjemenki i parmezana

1 šalica mljevenih lanenih sjemenki (zlatnih ili smeđih)
1/2 šalice mljevenog parmezana
2 jaja
1/4 žličice soli

U posudi pomiješajte parmezan i mljevene lanene sjemenke. Dodajte jaja i oblikujte tijesto. Bit će ljepljivo, no ostavite da odstoji kojih 5 minuta pa ćete lakše raditi s njim. Navlažite ruke pa oblikujte tijesto za pizzu debljine maksimalnih 1 cm. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 8 minuta. Izvadite, dodajte dodatke po želji (umak, sir, šunka...) te pecite još 15 minuta.

Pizza - tijesto s tikvicama

1/2 kg naribane tikvice
100 g ribanog sira (gauda, Podravac...)
2 jaja, umućena
3 žlice bademovog brašna
1/3 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
origano

Naribane tikvice posolite i ostavite dvadesetak minuta da puste vodu. Nakon toga ih dobro ocijedite od vode u gazi za cijeđenje sira ili u krpi.  Tikvicama dodajte ostale sastojke: 100 g ribanog sira, jaja, bademovo brašno, prašak za pecivo i sol. Raširite smjesu na lim za pečenje s papirom za pečenje.

Pecite petnaestak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok tijesto ne dobije laganu zlaćanu boju.  Izvadite iz pećnice dodajte dodatke po želji (umak, sir, šunka...) te pecite još 15 minuta.

Pizza od crvene leće (bez jaja)

2 šalice suhe crvene leće
2 šalice vode
1 režanj češnjaka
1/2 žličice soli
1/2 žličice talijanske mješavine začina
ulje za pečenje

Izblendajte sve sastojke u multipraktiku dok smjesa ne postane glatka. Žlicu ulja dobro zagrijte u tavi. Ulijte otprilike 3/4 šalice smjese u tavu i raširite je stražnjim dijelom žlice, da izgleda kao velika palačinka. Pecite oko 3 minute pa preokrenite te pecite još 2 minute. Ponovite s ostatkom smjese i dobit  ćete oko 4-5 tijesta za pizzu. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na tijesto dodajte umak od rajčice i ostale sastojke po želji te zapecite još 10 minuta u pećnici.

Tijesto od kvinoje (bez jaja)

3/4 šalice kvinoje
1/4 šalice vode
1/2 žličice morske soli
1 žličica praška za pecivo
1 žlica maslinovog ulja

Temeljito isperite kvinoju. Stavite je u zdjelu i prekrijte vodom (oko 2.5 centimetra iznad razine kvinoje). Ostavite tako preko noći.
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Ocijedite i još jednom veoma dobro isperite kvinoju te je stavite u multipraktik zajedno s vodom, solju i praškom za pecivo. Blendajte barem jednu punu minutu dok smjesa ne postane glatka. Ulijte smjesu u lim obložen papirom za pečenje. Pecite smjesu 15 - 20 minuta. Izvadite iz pećnice dodajte dodatke po želj i pecite još desetak minuta.

5-minutna keto pizza

2 velika jaja
2 žlice naribanog parmezana
1 žlica Psyllium praha
1/2 žličice talijanske mješavine začina (po izboru)
1/3 žličice soli
2 žličice ulja za prženje

Zagrijte pećnicu na Sve suhe sastojke stavite u posudu dovoljno visoku da u njoj "radite" štapnim blenderom. Dodajte jaja te sve izmiksajte štapnim blenderom. Blendajte barem 30 sekundi kako bi psyllium uspio upiti dio tekućine. Na tavi dobro ulje te ulijte smjesu. Kad rubovi počnu rumenjeti okrenite svoje tijesto za pizzu. Pecite još 30 do 60 sekundi. Prebacite na lim za pečenje, dodajte umak od rajčice, sir i ostale dodatke po želji te još zapecite u pećnici nekih desetak minuta.

Tijesto od bademovog brašna

2 1/4 šalice bademovog brašna (pravo brašno, a ne samo mljeveni bademi)
2 žlice kokosova brašna (pravo brašno, ne ribani kokos)
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice talijanske mješavine začina (po izboru)
1/3 žličice soli
1/3 žličice mljevenog crnog papra
3 velika jaja
2 žlice maslinovog ulja

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, i posebno jaja i ulje. Zatim jaja i ulje dodajte mješavini brašna i dobro se izmiješajte. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite je na papir za pečenje.  Prekrijte je još jednim papirom za pečenje i izvaljajte tijesto debljine oko pola centimetra. Pecite tijesto petnaestak minuta dok ne počne dobivati zlatnu  boju. Izvadite iz pećnice dodajte dodatke po želji (umak, sir, šunka...) te pecite još 10 - 15 minuta.