Gastro
Gastro

Zdrava i ukusna, zobena kaša u jesenskom ruhu držat će te sitom cijeli dan

Zdrava i ukusna, zobena kaša u jesenskom ruhu držat će te sitom cijeli dan
S novom sezonom dolaze nam delicije poput pečenih jabuka, buče i pekan oraha, a sve smo to umotali u nježni miris cimeta i muškatnog oraščića

Hladna jesenska jutra najljepše će započeti uz zdjelicu punu tople i mirisne zobene kaše. Hranjivi i zdravi dodaci poput pečene jabuke, oraha ili šljive pripremit će te za izazovan dan, ali i zasititi  do ručka.    

Zobena kaša je odličan izbor ako si u potrazi za zdravim idejama za doručak. Prepuna je minerala poput magnezija, mangana i cinka, ali i topivih i netopivih vlakana koja pomažu regulirati probavu te razinu glukoze u krvi. Jedna šalica kuhane zobene kaše sadrži samo 150 kalorija i čak četiri grama vlakana.   

Najbolja stvar od svega je što u zobenu kašu možemo dodati sve svoje omiljene voćke, orašaste plodove ili maslace od njih. Kako bi naredne dane započele u duhu nove sezone, pronašle smo nekoliko recepata za zobenu kašu s jesenskim dodacima. Voće i povrće koje jedemo u jesen, primjerice jabuke, bundeve, šljive i paprike prepune su antocijana, antioksidansa koji im daju tako živopisnu boju Osim jesenskih plodova nezaobilazni su i začini poput cimeta, klinčića i muškatnog oraščića. Sve to zajedno čini jedan ukusan i zdrav obrok za početak dana.   

Kaša s jabukama i bučom

Postupak: 1. Pripremi pire od buče tako što ćeš ju najprije ispeći u pećnici i zatim dobro usitniti u blenderu. 2. U lonac stavi mlijeko i vodu te zagrij do vrenja.  3. Malo više od pola jabuke naribaj i zajedno sa zobenim pahuljicama, pireom od buče, začinima i medom dodaj u lonac s mlijekom i vodom.  4. Sve skupa kuhaj nekoliko minuta i posluži u zdjelici.  5. Ostatak jabuke nareži na ploške i dodaj na kašu za ukras. Po želji posipaj malo začina i prelij medom te dodaj nasjeckane bademe. 

Potrebno ti je:   

1 šalica (250 ml) zobenih pahuljica

150 ml vode

150 ml mlijeka

2 žlice pirea od pečene buče

1 žlica pumpkin spice mješavine začina ili cimeta

1 srednja jabuka

1 žlica meda

prstohvat soli

Bademi ili lješnjaci

Kaša s pečenim šljivama

Postupak: 1. Šljivama ukloni sjemenku i peci ih u pećnici oko 10-ak minuta.  2. U lonac stavi mlijeko i vodu te zagrij do vrenja.  3. Zobene pahuljice, med i začine dodaj u lonac s mlijekom i vodom.  4. Sve skupa kuhaj nekoliko minuta i posluži u zdjelici.  5. Na kašu dodaj pečene šljive i nasjeckane lješnjake, po želji prelij s još meda.

Potrebno ti je:   

1 šalica (250 ml) zobenih pahuljica

150 ml vode

150 ml mlijeka

1/2 žličice cimeta

1/2 žličice klinčića

1 žlica meda

4 veće šljive

Lješnjaci

Prstohvat soli

Kaša s batatom i muškatnim oraščićem

Postupak: 1. Pripremi pire od batata tako što ćeš ga najprije ispeći u pećnici i zatim dobro usitniti u blenderu. Sačuvaj nekoliko kockica pečenog batata za ukras. 2. U lonac stavi mlijeko i vodu te zagrij do vrenja.  3. Jabuku naribaj i zajedno sa zobenim pahuljicama, pireom od batata, chia sjemenkama i začinima dodaj u lonac s mlijekom i vodom.  4. Sve skupa kuhaj nekoliko minuta i posluži u zdjelici.  5. Dodaj kockice pečenog batata kao ukras i sve skupa prelij s jednom žlicom maslaca od badema. 

Potrebno ti je:

1 šalica (250 ml) zobenih pahuljica

150 ml vode

150 ml mlijeka

2 žlice pirea od batata

1/2 žličice muškatnog oraščića

1 manja jabuka

1 žlica chia sjemenki

1 žlica maslaca od badema

prstohvat soli

Kaša s karameliziranim jabukama i pekan orasima

Potrebno ti je:     Postupak: 1. Pripremi karamelizirane jabuke tako što ćeš jednu jabuku narezati na ploške i dodati u lonac u kojem si otopila žlicu maslaca. Jabuke posipaj jednom žlicom šećera i peci dok ne budu mekane i ljepljive. 2. U poseban lonac stavi mlijeko i vodu te zagrij do vrenja.  3.Drugu jabuku naribaj i zajedno sa zobenim pahuljicama, začinima i medom dodaj u lonac s mlijekom i vodom.  4. Sve skupa kuhaj nekoliko minuta i posluži u zdjelici.  5. Kaši dodaj karamelizirane jabuke i krupno nasjeckane pekan orahe. 

1 šalica (250 ml) zobenih pahuljica

150 ml vode

150 ml mlijeka

1 žlica cimeta

1 žlica maslaca

1 žlica šećera

2 srednje jabuke

1 žlica meda

prstohvat soli

Pekan orasi

Kaša s kruškom, orasima i tamnom čokoladom

Potrebno ti je:    Postupak: 1. Krušku nareži na manje kockice. U lonac stavi žlicu maslaca i zagrij te zatim dodaj kruške. Peci ih nekoliko minuta.  2. U poseban lonac stavi mlijeko i vodu te zagrij do vrenja.  3.Pečene kruške zajedno sa zobenim pahuljicama, začinima i medom dodaj u lonac s mlijekom i vodom.  4. Sve skupa kuhaj nekoliko minuta i posluži u zdjelici.  5. Kaši dodaj nekoliko kockica svježe kruške, orahe i sitno nasjeckanu tamnu čokoladu te po želji prelij medom. 

1 šalica (250 ml) zobenih pahuljica

150 ml vode

150 ml mlijeka

1 žlica cimeta

1 žlica maslaca

1 veća kruška

1 žlica meda

prstohvat soli

Orasi

Tamna čokolada

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx