Hladna jesenska jutra najljepše će započeti uz zdjelicu punu tople i mirisne zobene kaše. Hranjivi i zdravi dodaci poput pečene jabuke, oraha ili šljive pripremit će te za izazovan dan, ali i zasititi do ručka.
Zobena kaša je odličan izbor ako si u potrazi za zdravim idejama za doručak. Prepuna je minerala poput magnezija, mangana i cinka, ali i topivih i netopivih vlakana koja pomažu regulirati probavu te razinu glukoze u krvi. Jedna šalica kuhane zobene kaše sadrži samo 150 kalorija i čak četiri grama vlakana.
Najbolja stvar od svega je što u zobenu kašu možemo dodati sve svoje omiljene voćke, orašaste plodove ili maslace od njih. Kako bi naredne dane započele u duhu nove sezone, pronašle smo nekoliko recepata za zobenu kašu s jesenskim dodacima. Voće i povrće koje jedemo u jesen, primjerice jabuke, bundeve, šljive i paprike prepune su antocijana, antioksidansa koji im daju tako živopisnu boju.
Osim jesenskih plodova nezaobilazni su i začini poput cimeta, klinčića i muškatnog oraščića. Sve to zajedno čini jedan ukusan i zdrav obrok za početak dana.
Kaša s jabukama i bučom
Postupak:
1. Pripremi pire od buče tako što ćeš ju najprije ispeći u pećnici i zatim dobro usitniti u blenderu.
2. U lonac stavi mlijeko i vodu te zagrij do vrenja.
3. Malo više od pola jabuke naribaj i zajedno sa zobenim pahuljicama, pireom od buče, začinima i medom dodaj u lonac s mlijekom i vodom.
4. Sve skupa kuhaj nekoliko minuta i posluži u zdjelici.
5. Ostatak jabuke nareži na ploške i dodaj na kašu za ukras. Po želji posipaj malo začina i prelij medom te dodaj nasjeckane bademe.
Potrebno ti je:
- 1 šalica (250 ml) zobenih pahuljica
- 150 ml vode
- 150 ml mlijeka
- 2 žlice pirea od pečene buče
- 1 žlica pumpkin spice mješavine začina ili cimeta
- 1 srednja jabuka
- 1 žlica meda
- prstohvat soli
- Bademi ili lješnjaci
Kaša s pečenim šljivama
Postupak:
1. Šljivama ukloni sjemenku i peci ih u pećnici oko 10-ak minuta.
2. U lonac stavi mlijeko i vodu te zagrij do vrenja.
3. Zobene pahuljice, med i začine dodaj u lonac s mlijekom i vodom.
4. Sve skupa kuhaj nekoliko minuta i posluži u zdjelici.
5. Na kašu dodaj pečene šljive i nasjeckane lješnjake, po želji prelij s još meda.
Potrebno ti je:
- 1 šalica (250 ml) zobenih pahuljica
- 150 ml vode
- 150 ml mlijeka
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice klinčića
- 1 žlica meda
- 4 veće šljive
- Lješnjaci
- Prstohvat soli
Kaša s batatom i muškatnim oraščićem
Postupak:
1. Pripremi pire od batata tako što ćeš ga najprije ispeći u pećnici i zatim dobro usitniti u blenderu. Sačuvaj nekoliko kockica pečenog batata za ukras.
2. U lonac stavi mlijeko i vodu te zagrij do vrenja.
3. Jabuku naribaj i zajedno sa zobenim pahuljicama, pireom od batata, chia sjemenkama i začinima dodaj u lonac s mlijekom i vodom.
4. Sve skupa kuhaj nekoliko minuta i posluži u zdjelici.
5. Dodaj kockice pečenog batata kao ukras i sve skupa prelij s jednom žlicom maslaca od badema.
Potrebno ti je:
- 1 šalica (250 ml) zobenih pahuljica
- 150 ml vode
- 150 ml mlijeka
- 2 žlice pirea od batata
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1 manja jabuka
- 1 žlica chia sjemenki
- 1 žlica maslaca od badema
- prstohvat soli
Kaša s karameliziranim jabukama i pekan orasima
Potrebno ti je:
Postupak:
1. Pripremi karamelizirane jabuke tako što ćeš jednu jabuku narezati na ploške i dodati u lonac u kojem si otopila žlicu maslaca. Jabuke posipaj jednom žlicom šećera i peci dok ne budu mekane i ljepljive.
2. U poseban lonac stavi mlijeko i vodu te zagrij do vrenja.
3.Drugu jabuku naribaj i zajedno sa zobenim pahuljicama, začinima i medom dodaj u lonac s mlijekom i vodom.
4. Sve skupa kuhaj nekoliko minuta i posluži u zdjelici.
5. Kaši dodaj karamelizirane jabuke i krupno nasjeckane pekan orahe.
- 1 šalica (250 ml) zobenih pahuljica
- 150 ml vode
- 150 ml mlijeka
- 1 žlica cimeta
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica šećera
- 2 srednje jabuke
- 1 žlica meda
- prstohvat soli
- Pekan orasi
Kaša s kruškom, orasima i tamnom čokoladom
Potrebno ti je:
Postupak:
1. Krušku nareži na manje kockice. U lonac stavi žlicu maslaca i zagrij te zatim dodaj kruške. Peci ih nekoliko minuta.
2. U poseban lonac stavi mlijeko i vodu te zagrij do vrenja.
3.Pečene kruške zajedno sa zobenim pahuljicama, začinima i medom dodaj u lonac s mlijekom i vodom.
4. Sve skupa kuhaj nekoliko minuta i posluži u zdjelici.
5. Kaši dodaj nekoliko kockica svježe kruške, orahe i sitno nasjeckanu tamnu čokoladu te po želji prelij medom.
- 1 šalica (250 ml) zobenih pahuljica
- 150 ml vode
- 150 ml mlijeka
- 1 žlica cimeta
- 1 žlica maslaca
- 1 veća kruška
- 1 žlica meda
- prstohvat soli
- Orasi
- Tamna čokolada