Gastro
Gastro

Za prste polizati - recepti za savršeni roštilj

Za prste polizati - recepti za savršeni roštilj
Ove godine isprobajte nešto drugačije

Meso možda nećete peći vi, no to ne znači da pripreme neće pasti na vaša leđa. Ako ove godine želite isprobati nešto novo i drugačije od samo posoljenog i popaprenog mesa ili kupovnih marinadi, onda je ovo članak za vas. Osim zanimljivih recepata s mesom, donosimo i pregled zanimljivih priloga – što s roštilja, što salata. Uživajte!

Izvor: allrecipes.com bbcgoodfood.com myrecipes.com Foto: © fotek - Fotolia

Svinjetina s kaduljom, limunom i pršutom

85 g pršuta 3 limuna 3 žlice sitno nasjeckanog lišća svježe kadulje 1/2 žličice soli 1/2 žličice papra 4 svinjska odreska (but ili vratina) ulje za premazivanje 50 g maslaca, ohlađenog i narezanog na tanke šnite kadulja za ukras U multipraktiku izmiksajte pršut, koricu tri limuna, sok jednog i pol limuna, sjeckanu kadulju, sol i papar u gustu pastu. Svaki komad mesa nekoliko puta zarežite nožem i utrljajte pastu u meso (i proreze). Na kraju meso premažite uljem i ostavite pola sata. Meso pecite desetak minuta sa svake strane, onda maknite s roštilja, stavite na tanjur i po mesu stavite listiće maslaca. Ukrasite kaduljom.

Fina pileća marinada

2/3 šalice maslinovog ulja 3 žlice soja sosa 2 žlice soka od limuna 1 i 1/2 žlice senfa 1 žlica mediteranskog začinskog bilja 2 žličice crnog papra 2 žličice češnjaka u prahu (ili dva protisnuta svježa režnja) 4 pilećih prsa (broje se polovice, ne oba spojena komada) U velikoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, soja sos, sok limuna, senf, začinsko bilje, papar i češnjak. U marinadu uvaljajte piletinu, poklopite ili prekrijte folijom i ostavite meso da se marinira do četiri sata u hladnjaku.

Najbolja marinada za junetinu (biftek/ramstek)

(za jedan veći ili 2 manja juneća odreska - bifteka, ramsteka) 4 žlice soja sosa 1/2 šalice maslinovog ulja 3 žlice limunovog soka 2 žlice  Worcestershire umaka 1 i 1/2 žlice češnjaka u prahu 3 žličice miješanih mediteranskih začina 1 žlica sušenog sjeckanog peršina 1 žličica mljevenog bijelog papra po želji – 1/4 žličice ljutog tabasco umaka Štapnim mikserom (ili multipraktikom) u posudi pomiješajte soja sos, maslinovo ulje, sok od limuna,  Worcestershire umak, češnjak i sve začine. Miješajte tridesetak sekundi sve dok se sve ne sjedini. Ovom smjesom marinirajte junetinu, pokrijte posudu i stavite u hladnjak barem na sat vremena (najduže osam sati).

Slatki pileći ražnjići

(za 12 ražnjića) 1/4 šalice suncokretovog ulja 1/3 šalice meda 1/3 šalice soja sosa 1/4 žličice mljevenog crnog papra 8 polovica pilećih prsa – narezani na kockice za ražnjiće 2 režnja češnjaka 5 malih glavica crvenog luka (narezani na kockice za ražnjiće) 2 crvene paprike (narezani na kockice za ražnjiće) 2 tikvice, narezane na kolutiće štapići za ražnjiće U velikoj posudi pomiješajte ulje, med, soja sos i papar. Prije dodavanja piletine odvojite malo marinade za premazivanje ražnjića prilikom pečenja. Stavite piletinu, češnjak, narezani luk i papriku u posudu s marinadom, dobro promiješajte, poklopite i stavite u hladnjak na barem dva sata. Nakon toga ocijedite marinadu i počnite slagati ražnjiće – piletinu, luk, papriku, tikvicu pa sve ispočetka. Ražnjiće tijekom pečenja premazujte odvojenom marinadom.

Hamburgeri omotani špekom

(za 6 hamburgera) 1/2 šalice naribanog Cheddar sira 1 žlica naribanog Parmezana 1 mali nasjeckani crveni luk 1 jaje 1 žlica kečapa 1 žlica Worcestershire umaka 1/2 žličice soli 1/8 žličice papra 500 g mljevene junetine 6 tankih (i dugačkih) šnitica špeka ili pancete 6 peciva za hamburgere dodaci po želji – salata, rajčica, sir, kečap majoneza... U posudi pomiješajte Cheddar, Parmezan, luk, jaje, kečap, Worcestershire umak, sok i papar. U to dobro umiješajte i mljevenu junetinu. Od smjese formirajte 6 pljeskavica i oko svake omotajte po šnitu špeka ili pancete i pričvrstite čačkalicama. Ovisno o debljini pljeskavice pecite 5 do 10 minuta sa svake strane. A onda slažite dalje hamburgere sa sastojcima koje najviše volite.

Azijski ražnjići

(za 6 ražnjića) 3 žlice Hoisin umaka 3 žlice sherryja 1/4 šalice soja sosa 2 žlice smeđeg šećera 2 mlada luka, nasjeckana 2 režnja češnjaka, protisnuta 1 žličica svježe naribanog đumbira 650 g odrezaka od junećeg buta štapići za ražnjiće U maloj posudici pomiješajte Hoisin umak, sherry, soja sos, šećer, mladi luk, češnjak i đumbir. Narežite odreske na manje komade za ražnjiće, a zatim ih stavite u veliku plastičnu vrećicu (za zamrzavanje) koja ne propušta. Ulijte u nju i umak te sve dobro promućkajte. Istisnite višak zraka i svežite vrećicu te ostavite dva sata, ili preko noći, u hladnjaku. Prije pečenja meso nabodite na štapiće. Ražnjiće ne treba dugo peći – ako su odresci (ili komadići) bili tanji, dovoljno je već 3 minute sa svake strane.

Kineski kotleti (ili vratina)

(6 svinjskih kotleta ili vratine) 1/2 šalice soja sosa 1/4 šalice smeđeg šećera 2 žlice soka od limuna 1 žlica biljnog ulja 1/2 žličice naribanog đumbira (svježi) 1/4 žličice češnjaka u prahu 6 svinjskih kotleta ili odrezaka vratine U posudi pomiješajte soja sos, smeđi šećer, sok od limuna, biljno ulje, đumbir i češnjak u prahu. Odvojite  malo marinade za premazivanje tijekom pečenja. Kotlete ili vratinu vilicom napikajte s obje strane, stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje te u nju ulijte i marinadu. Promućkajte, istisnite višak zraka, svežite vrećicu i ostavite u hladnjaku 6 do 8 sati. Meso pecite 7 do 10 minuta sa svake strane, ovisno o debljini mesa, povremeno premazujući marinadom.

Pileći souvlaki s tzatziki umakom

1/4 šalice maslinovog ulja 2 žlice soka od limuna 2 režnja češnjaka, protisnuta 1 žličica sušenog origana 3/4 žličice soli 650 g pilećih prsa bez kože, nasjeckanih na kockice za ražnjiće drveni štapići za ražnjiće Umak 180 - 200 mL grčkog jogurta 1/2 krastavca, oguljen i nariban 1 žlica maslinovog ulja 2 žličice alkoholnog octa 1 režanj češnjaka, protisnut prstohvat soli Spojite maslinovo ulje, sok od limuna, 2 protisnuta režnja češnjaka, origano i sol u plastičnoj vrećici dodajte narezanu piletinu i dobro promućkajte. Istisnite višak zraka i svežite vrećicu. Za umak -  pomiješajte jogurt, krastavac, maslinovo ulje, ocat, češnjak i prstohvat soli u zdjelici. Ohladite ga u hladnjaku prije posluživanja.

PRILOZI: Krumpir i luk s roštilja

 

(2 do 3 porcije) 4 krumpira, nasjeckan na kockice ili kolutove 1 crveni luk, nasjeckan na kolutove 1 žličica soli 1/2 žličice crnog mljevenog papra 2-3 žlice maslaca (po želji svježa paprika) aluminijska folija U posudi pomiješajte krumpir, luk i začine. Odmjerite dva ili tri komada aluminijske folije u koju možete zamotati odabranu porciju krumpira i luka. Na povrće stavite žlicu maslaca i zamotajte aluminijsku foliju – u oblik spljoštenog pravokutnika. Ponovite s ostatkom krumpira i povrća. Stavite na roštilj (ne na direktnoj vatri) i pecite tridesetak minuta, povremeno okrećući paketiće.

Krumpir salata sa špekom, celerom i paprikom

6 do 8 krumpira srednje veličine (oko kila i pol), oguljeni i narezani na kockice 250 grama dimljenog špeka, sitno nasjeckan 6 komada mladog luka, nasjeckanih 2 stabljike celera (bez lišća), sitno nasjeckane jedna manja crvena paprika, sitno nasjeckana 3/4 žličice soli 1/4 žličice papra 1/2 šalice majoneze 1/2 šalice kiselog vrhnja Skuhajte krumpir, pa ga ocijedite i ostavite da se ohladi. Za to vrijeme na tavici popržite špek. Kad se krumpir ohladi dodajte mu špek, mladi luk, celer, papriku, začine te majonezu i vrhnje pa sve dobro promiješajte. Pokrijte i ostavite na hladnom barem sat vremena.

Tikvice zapečene s parmezanom

(za 4 porcije) 3 srednje tikvice 3 žlice maslaca, omekšanog 2 režnja češnjaka, protisnutog ili veoma sitno nasjeckanog 1/2 žličice soli 1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog 1/2 šalice svježe naribanog Parmezana Tikvice dobro operite, pa prerežite na pola i onda svaku od tih polovica prerežite na tri jednaka dijela po duljini (od svake tikvice morate imati 6 komada). Izmiješajte maslac, češnjak, peršin i sol u posudici, pa time namažite svaki komad tikvice. Stavite ih peći na roštilj, nakon nekoliko minuta tikvice okrenite i posipajte parmezanom te tako zapecite još oko 8 minuta (dok se sir ne otopi) pa skinite s roštilja.

Drugačija salata od kupusa

600 g sitno/tanko nasjeckanog ili naribanog kupusa 1 mrkva, naribana 1 žlica šećera 1 žličica soli 1/4 žličice mljevenog papra 1/2 šalice majoneze 1/2 šalice jogurta 2 i 1/2 žlice soka od limuna 1 i 1/2 žlice alkoholnog octa U posudu stavite kupus i mrkvu, pomiješajte ih. Zatim u posebnoj posudi dobro izmiješajte sve ostale sastojke, pa ih dodajte kupusu i mrkvi. Promiješajte i ostavite da se hladi barem 2 sata.

Salata od tjestenine, mahuna i grožđa

1 šalica narezanih pekan oraha (poslužit će i obični) 8 tankih šnita špeka ili pancete 450 g tankih zelenih mahuna (svježe ili smrznute) 250 g tjestenine (penne, fusilli, tortiglioni), skuhane u posoljenoj vodi 1 šalica majoneze 1 žlica šećera 3 žlice jabučnog octa (dodajte još po želji) 1 žličica soli (dodajte još po želji) 1 i 1/2 šalice crvenog grožđa, prerezan na pola 1 manji sjeckani crveni luk Zagrijte pećnicu na 175°C. Posložite pekan orahe na lim za pečenje s masnim papirom. I pecite 5 do 7 minuta. Prepržite pancetu u tavi, dok ne postane hrskava. Zatim je izvadite na papirnati ubrus, da upije masnoću. Kad se ohladi prstima je izmrvite u posudu. Skuhajte mahune u posoljenoj vodi da budu al dente, pa isto učinite s tjesteninom. Pomiješajte majonezu, šećer, ocat i sol u velikoj zdjeli, dodajte pekan orahe, mahune, tjesteninu, grožđe i luk i promiješajte. Ostavite da na hladnom oko 3 sata. Pancetu umiješajte u salatu prije samog posluživanja. 

Salata od krumpira s jajima

8 velikih krumpira (1.5 do 2 kg) 3- 4 tvrdo kuhanih jaja, naribanih 1 šalica majoneze 1 žlica senfa 1 i 1/2 žličice soli 3/4 žličice mljevenog papra Skuhajte krumpire u kori, pa ih ocijedite, ohladite i ogulite te narežite na manje kockice. Krumpiru dodajte naribana jaja, pa im dodajte i majonezu, senf, sol i papar. Nježno promiješajte da se krumpir i jaja ne raspadnu previše.

Ananas sa žara

1 svježi ananas – oguljen, izvađene sredine i narezan na kolutove debljine oko 2.5 cm) 1/2 žličice meda 3 žlice otopljenog maslaca mali prstohvat papra po želji malo soli Stavite ananas u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, dodajte med, maslac i papar (te sol po želji). Zatvorite vrećicu i dobro promućkajte. Marinirajte ananas barem 30 minuta, poželjno preko noći. Pecite ananas na roštilju 2 do 3 minute sa svake strane dok ne dobije boju.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx