Za prste polizati - recepti za savršeni roštilj

Ove godine isprobajte nešto drugačije

Za prste polizati - recepti za savršeni roštilj

Meso možda nećete peći vi, no to ne znači da pripreme neće pasti na vaša leđa. Ako ove godine želite isprobati nešto novo i drugačije od samo posoljenog i popaprenog mesa ili kupovnih marinadi, onda je ovo članak za vas. Osim zanimljivih recepata s mesom, donosimo i pregled zanimljivih priloga – što s roštilja, što salata. Uživajte!

Izvor: allrecipes.com
bbcgoodfood.com
myrecipes.com
Foto: © fotek - Fotolia

Svinjetina s kaduljom, limunom i pršutom

Image

85 g pršuta
3 limuna
3 žlice sitno nasjeckanog lišća svježe kadulje
1/2 žličice soli
1/2 žličice papra
4 svinjska odreska (but ili vratina)
ulje za premazivanje
50 g maslaca, ohlađenog i narezanog na tanke šnite
kadulja za ukras

U multipraktiku izmiksajte pršut, koricu tri limuna, sok jednog i pol limuna, sjeckanu kadulju, sol i papar u gustu pastu. Svaki komad mesa nekoliko puta zarežite nožem i utrljajte pastu u meso (i proreze). Na kraju meso premažite uljem i ostavite pola sata. Meso pecite desetak minuta sa svake strane, onda maknite s roštilja, stavite na tanjur i po mesu stavite listiće maslaca. Ukrasite kaduljom.

Fina pileća marinada

Image

2/3 šalice maslinovog ulja
3 žlice soja sosa
2 žlice soka od limuna
1 i 1/2 žlice senfa
1 žlica mediteranskog začinskog bilja
2 žličice crnog papra
2 žličice češnjaka u prahu (ili dva protisnuta svježa režnja)
4 pilećih prsa (broje se polovice, ne oba spojena komada)

U velikoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, soja sos, sok limuna, senf, začinsko bilje, papar i češnjak. U marinadu uvaljajte piletinu, poklopite ili prekrijte folijom i ostavite meso da se marinira do četiri sata u hladnjaku.

Najbolja marinada za junetinu (biftek/ramstek)

Image


(za jedan veći ili 2 manja juneća odreska - bifteka, ramsteka)

4 žlice soja sosa
1/2 šalice maslinovog ulja
3 žlice limunovog soka
2 žlice  Worcestershire umaka
1 i 1/2 žlice češnjaka u prahu
3 žličice miješanih mediteranskih začina
1 žlica sušenog sjeckanog peršina
1 žličica mljevenog bijelog papra
po želji – 1/4 žličice ljutog tabasco umaka

Štapnim mikserom (ili multipraktikom) u posudi pomiješajte soja sos, maslinovo ulje, sok od limuna,  Worcestershire umak, češnjak i sve začine. Miješajte tridesetak sekundi sve dok se sve ne sjedini. Ovom smjesom marinirajte junetinu, pokrijte posudu i stavite u hladnjak barem na sat vremena (najduže osam sati).

Slatki pileći ražnjići

Image


(za 12 ražnjića)

1/4 šalice suncokretovog ulja
1/3 šalice meda
1/3 šalice soja sosa
1/4 žličice mljevenog crnog papra
8 polovica pilećih prsa – narezani na kockice za ražnjiće
2 režnja češnjaka
5 malih glavica crvenog luka (narezani na kockice za ražnjiće)
2 crvene paprike (narezani na kockice za ražnjiće)
2 tikvice, narezane na kolutiće
štapići za ražnjiće

U velikoj posudi pomiješajte ulje, med, soja sos i papar. Prije dodavanja piletine odvojite malo marinade za premazivanje ražnjića prilikom pečenja. Stavite piletinu, češnjak, narezani luk i papriku u posudu s marinadom, dobro promiješajte, poklopite i stavite u hladnjak na barem dva sata. Nakon toga ocijedite marinadu i počnite slagati ražnjiće – piletinu, luk, papriku, tikvicu pa sve ispočetka. Ražnjiće tijekom pečenja premazujte odvojenom marinadom.

Hamburgeri omotani špekom

Image


(za 6 hamburgera)

1/2 šalice naribanog Cheddar sira
1 žlica naribanog Parmezana
1 mali nasjeckani crveni luk
1 jaje
1 žlica kečapa
1 žlica Worcestershire umaka
1/2 žličice soli
1/8 žličice papra
500 g mljevene junetine
6 tankih (i dugačkih) šnitica špeka ili pancete
6 peciva za hamburgere
dodaci po želji – salata, rajčica, sir, kečap majoneza...

U posudi pomiješajte Cheddar, Parmezan, luk, jaje, kečap, Worcestershire umak, sok i papar. U to dobro umiješajte i mljevenu junetinu. Od smjese formirajte 6 pljeskavica i oko svake omotajte po šnitu špeka ili pancete i pričvrstite čačkalicama. Ovisno o debljini pljeskavice pecite 5 do 10 minuta sa svake strane. A onda slažite dalje hamburgere sa sastojcima koje najviše volite.

Azijski ražnjići

Image


(za 6 ražnjića)

3 žlice Hoisin umaka
3 žlice sherryja
1/4 šalice soja sosa
2 žlice smeđeg šećera
2 mlada luka, nasjeckana
2 režnja češnjaka, protisnuta
1 žličica svježe naribanog đumbira
650 g odrezaka od junećeg buta
štapići za ražnjiće

U maloj posudici pomiješajte Hoisin umak, sherry, soja sos, šećer, mladi luk, češnjak i đumbir. Narežite odreske na manje komade za ražnjiće, a zatim ih stavite u veliku plastičnu vrećicu (za zamrzavanje) koja ne propušta. Ulijte u nju i umak te sve dobro promućkajte. Istisnite višak zraka i svežite vrećicu te ostavite dva sata, ili preko noći, u hladnjaku. Prije pečenja meso nabodite na štapiće. Ražnjiće ne treba dugo peći – ako su odresci (ili komadići) bili tanji, dovoljno je već 3 minute sa svake strane.

Kineski kotleti (ili vratina)

Image


(6 svinjskih kotleta ili vratine)

1/2 šalice soja sosa
1/4 šalice smeđeg šećera
2 žlice soka od limuna
1 žlica biljnog ulja
1/2 žličice naribanog đumbira (svježi)
1/4 žličice češnjaka u prahu
6 svinjskih kotleta ili odrezaka vratine

U posudi pomiješajte soja sos, smeđi šećer, sok od limuna, biljno ulje, đumbir i češnjak u prahu. Odvojite  malo marinade za premazivanje tijekom pečenja. Kotlete ili vratinu vilicom napikajte s obje strane, stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje te u nju ulijte i marinadu. Promućkajte, istisnite višak zraka, svežite vrećicu i ostavite u hladnjaku 6 do 8 sati. Meso pecite 7 do 10 minuta sa svake strane, ovisno o debljini mesa, povremeno premazujući marinadom.

Pileći souvlaki s tzatziki umakom

Image


1/4 šalice maslinovog ulja
2 žlice soka od limuna
2 režnja češnjaka, protisnuta
1 žličica sušenog origana
3/4 žličice soli
650 g pilećih prsa bez kože, nasjeckanih na kockice za ražnjiće
drveni štapići za ražnjiće

Umak
180 - 200 mL grčkog jogurta
1/2 krastavca, oguljen i nariban
1 žlica maslinovog ulja
2 žličice alkoholnog octa
1 režanj češnjaka, protisnut
prstohvat soli

Spojite maslinovo ulje, sok od limuna, 2 protisnuta režnja češnjaka, origano i sol u plastičnoj vrećici dodajte narezanu piletinu i dobro promućkajte. Istisnite višak zraka i svežite vrećicu.
Za umak -  pomiješajte jogurt, krastavac, maslinovo ulje, ocat, češnjak i prstohvat soli u zdjelici. Ohladite ga u hladnjaku prije posluživanja.

PRILOZI: Krumpir i luk s roštilja


Image


(2 do 3 porcije)
4 krumpira, nasjeckan na kockice ili kolutove
1 crveni luk, nasjeckan na kolutove
1 žličica soli
1/2 žličice crnog mljevenog papra
2-3 žlice maslaca
(po želji svježa paprika)
aluminijska folija


U posudi pomiješajte krumpir, luk i začine. Odmjerite dva ili tri komada aluminijske folije u koju možete zamotati odabranu porciju krumpira i luka. Na povrće stavite žlicu maslaca i zamotajte aluminijsku foliju – u oblik spljoštenog pravokutnika. Ponovite s ostatkom krumpira i povrća. Stavite na roštilj (ne na direktnoj vatri) i pecite tridesetak minuta, povremeno okrećući paketiće.

Krumpir salata sa špekom, celerom i paprikom


6 do 8 krumpira srednje veličine (oko kila i pol), oguljeni i narezani na kockice
250 grama dimljenog špeka, sitno nasjeckan
6 komada mladog luka, nasjeckanih
2 stabljike celera (bez lišća), sitno nasjeckane
jedna manja crvena paprika, sitno nasjeckana
3/4 žličice soli
1/4 žličice papra
1/2 šalice majoneze
1/2 šalice kiselog vrhnja

Skuhajte krumpir, pa ga ocijedite i ostavite da se ohladi. Za to vrijeme na tavici popržite špek. Kad se krumpir ohladi dodajte mu špek, mladi luk, celer, papriku, začine te majonezu i vrhnje pa sve dobro promiješajte. Pokrijte i ostavite na hladnom barem sat vremena.

Tikvice zapečene s parmezanom

Image


(za 4 porcije)

3 srednje tikvice
3 žlice maslaca, omekšanog
2 režnja češnjaka, protisnutog ili veoma sitno nasjeckanog
1/2 žličice soli
1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog
1/2 šalice svježe naribanog Parmezana

Tikvice dobro operite, pa prerežite na pola i onda svaku od tih polovica prerežite na tri jednaka dijela po duljini (od svake tikvice morate imati 6 komada). Izmiješajte maslac, češnjak, peršin i sol u posudici, pa time namažite svaki komad tikvice. Stavite ih peći na roštilj, nakon nekoliko minuta tikvice okrenite i posipajte parmezanom te tako zapecite još oko 8 minuta (dok se sir ne otopi) pa skinite s roštilja.

Drugačija salata od kupusa

Image


600 g sitno/tanko nasjeckanog ili naribanog kupusa
1 mrkva, naribana
1 žlica šećera
1 žličica soli
1/4 žličice mljevenog papra
1/2 šalice majoneze
1/2 šalice jogurta
2 i 1/2 žlice soka od limuna
1 i 1/2 žlice alkoholnog octa

U posudu stavite kupus i mrkvu, pomiješajte ih. Zatim u posebnoj posudi dobro izmiješajte sve ostale sastojke, pa ih dodajte kupusu i mrkvi. Promiješajte i ostavite da se hladi barem 2 sata.

Salata od tjestenine, mahuna i grožđa

Image


1 šalica narezanih pekan oraha (poslužit će i obični)
8 tankih šnita špeka ili pancete
450 g tankih zelenih mahuna (svježe ili smrznute)
250 g tjestenine (penne, fusilli, tortiglioni), skuhane u posoljenoj vodi
1 šalica majoneze
1 žlica šećera
3 žlice jabučnog octa (dodajte još po želji)
1 žličica soli (dodajte još po želji)
1 i 1/2 šalice crvenog grožđa, prerezan na pola
1 manji sjeckani crveni luk

Zagrijte pećnicu na 175°C. Posložite pekan orahe na lim za pečenje s masnim papirom. I pecite 5 do 7 minuta. Prepržite pancetu u tavi, dok ne postane hrskava. Zatim je izvadite na papirnati ubrus, da upije masnoću. Kad se ohladi prstima je izmrvite u posudu. Skuhajte mahune u posoljenoj vodi da budu al dente, pa isto učinite s tjesteninom. Pomiješajte majonezu, šećer, ocat i sol u velikoj zdjeli, dodajte pekan orahe, mahune, tjesteninu, grožđe i luk i promiješajte. Ostavite da na hladnom oko 3 sata. Pancetu umiješajte u salatu prije samog posluživanja. 

Salata od krumpira s jajima

Image


8 velikih krumpira (1.5 do 2 kg)
3- 4 tvrdo kuhanih jaja, naribanih
1 šalica majoneze
1 žlica senfa
1 i 1/2 žličice soli
3/4 žličice mljevenog papra

Skuhajte krumpire u kori, pa ih ocijedite, ohladite i ogulite te narežite na manje kockice. Krumpiru dodajte naribana jaja, pa im dodajte i majonezu, senf, sol i papar. Nježno promiješajte da se krumpir i jaja ne raspadnu previše.

Ananas sa žara

Image


1 svježi ananas – oguljen, izvađene sredine i narezan na kolutove debljine oko 2.5 cm)
1/2 žličice meda
3 žlice otopljenog maslaca
mali prstohvat papra
po želji malo soli

Stavite ananas u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, dodajte med, maslac i papar (te sol po želji). Zatvorite vrećicu i dobro promućkajte. Marinirajte ananas barem 30 minuta, poželjno preko noći. Pecite ananas na roštilju 2 do 3 minute sa svake strane dok ne dobije boju.