Kisela paprika
3 kg paprika ili cijele paradajz paprike ili prerezane rog paprike:
1 l octa (9 %)
3 l vode
100 g šećera
150 g soli
po ukusu - biber u zrnu, lovorov list, bijeli luk.
Zagrijte pećnicu na 100 stupnjeva pa u njima na sat vremena ostavite oprane i osušene staklenke i poklopce s navojima da se steriliziraju, a ako vam je tako praktičnije poklopce možete i prokuhati.
Bolje je da se paprike očiste od sjemenki (kako ne bi bilo gusjenica ili truleži iznutra). Ako, ipak, kiselite cijele paprike, potrebno ih je oprati, posušiti i izbockati drvenim štapićem ili, još bolje napraviti oštrim nožem vertikalne rezove na paprici da unutra uđe tekućina. Od začina se može staviti: biber u zrnu, lovorov list, bijeli luk. Prokuhati vodu, ocat, sol i šećer, pa ohladiti - ili ako želite nešto mekše paprike možete ih u toj tekućini prokuhati 3-5 minuta (istom tekućinom se kasnije zalijeva). Paprike, cijele, polovice ili narezane na rezance treba što bolje posložiti u tegle, između stavljati zrna bibera, češnjaka i pokoji lovorov list, zaliti pripremljenom tekućinom, ostaviti jedno vrijeme (najbolje preko noći), pa po potrebi napraviti novu tekućinu u istim omjerima i doliti (jer će paprike upiti) da paprike budu prekrivene. Poklopiti, poredati u protvanu (da se ne dodiruju) i pasterizirati na 80 stupnjeva 20-30 minuta.