Juha od pečene tikve kao jesenski klasik
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Pleh za pečenje obloži papirom za pečenje i stavi na njega tikvu, paprike, jabuku te preko njih sol, papar, timijan i dvije žlice maslinovog ulja. Lagano sve promiješaj i pevi 45-50 minuta (na pola promiješaj).
2. U veliikom loncu zagrij dvije žlice maslinovog ulja i dodaj češnjak i luk te miješaj kuhajući 3-4 minute na srednje jakoj vatri. Dodaj pečenu tiikvu, paprike, jabuku, a zatim i povrtni temeljac.
3. Kad sve zavrije, smanji vatru i ostavi da se sve krčka još 5-10 minuta. Sa štapnim mikserom pretvori sve u pire. Dodaj vrhnje ili grčki jogurt, sol i papar po želji, a ako je juha pregusta za tvoj ukus, dodaj još povrtnog temeljca.
4. Na kraju posluži sa sjemenkama bundeve (možeš ih prethodno malo prepeći na tavici).
Sastojci:
- 1 butternut tikva (očišćena, narezana na komadiće)
- 2 crvene paprike (narezane na komadiće)
- 1 zelena jabuka (oguljena i narezana na komadiće)
- žlica timijana
- 4 žlice maslinovog ulja
- sol, papar
- 3 režnja češnjaka
- 1 veći luk
- 4 šalice povrtnog temeljca
- pola šalice vrhnja za kuhanje (ili grčkog jogurta)
- 3 žlice sjemenki bundeve