Gastro
Gastro

Vrijeme je za jela na žlicu: Imamo 3 super recepta za jesenske juhe

Vrijeme je za jela na žlicu: Imamo 3 super recepta za jesenske juhe
Ovih dana nema ničeg boljeg od tanjura tople juhe

Pronašle smo nekoliko jednostavnih recepata za juhe koje će te zagrijati i nahraniti tijelo (i dušu) u ove jesenske dane:

Juha s piletinom za borbu protiv prehlade

Priprema: 1. Zagrij maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk, mrkve i celer. Kuhaj i miješaj povremeno, oko 3-4 minute, dok sve ne omekša. Dodaj češnjak, đumbir, timijan, ružmarin pa sve zajedno kuhaj još 2 minute.  2. Dodaj kokošji temeljac, lovorov list i šalicu vode. Kad sve zavrije dodaj piletinu. Neka se polako krčka. Kuhaj sve dok se piletiina ne skuha, oko 12 minuta. Izvadi piletinu, usitni je pomoću dvije vilice i ostavi sa strane.  3. U lonac dodaj tjesteninu i kuhaj oko 8-10 minuta. 4. Vrati piletinu i sok od limuna, začini sa solju i paprom i na kraju posluži s nasjeckanim vlascem po želji.   

Sastojci:

žlica maslinovog ulja

1 luk

3 mrkve

2 celera

3 režnja češnjaka

1 žlica naribanog đumbira (ili đumbira u prahu)

1 žlica timijana

1 žlica ružmarina

5 šalica kokošjeg temeljca

lovorov list

450 g pilećeg zabatka bez kožice i kostiju

3/4 šalice tjestenine po izboru (neke sitnije)

sok 1 limuna

sol, papar

2 žlice vlasca po želji

Gusta juha s gljivama i krumpirom

Priprema: 1. Otopi maslac u većem loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj narezane gljive i luk. Kuhaj uz povremeno miješanje oko 6-8 minuta. Dodaj češnjak pa još kuhaj minutu. 2. Umiješaj brašno pa nakon minute dodaj vino i sve dobro promiješaj.  3. Dodaj kokošji temeljac, timijan, lovorov list, sol i papar. Kad sve zavrije, smanji vatru i neka sve krčka još desetak minuta. 4. Dodaj narezane krumpire, pokrij lonac i kuhaj još desetak minuta. Smanji vatru na minimum, dodaj vrhnje za kuhanje i peršin i sve dobro promiješaj.     

Sastojci:

3 žlice maslaca

500 g gljiva po izboru (narezanih na komade po želji)

3 luka 

3 režnja češnjaka

3 žlice brašna

pola šalice bijelog vina

4 šalice kokošjeg temeljca

žlica timijana

lovorov list

sol, papar

450 g krumpira (narezanog na komadiće)

3/4 šalice vrhnja za kuhanje

2 žlice peršina

Juha od pečene tikve kao jesenski klasik

Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Pleh za pečenje obloži papirom za pečenje i stavi na njega tikvu, paprike, jabuku te preko njih sol, papar, timijan i dvije žlice maslinovog ulja. Lagano sve promiješaj i pevi 45-50 minuta (na pola promiješaj). 2. U veliikom loncu zagrij dvije žlice maslinovog ulja i dodaj češnjak i luk te miješaj kuhajući 3-4 minute na srednje jakoj vatri. Dodaj pečenu tiikvu, paprike, jabuku, a zatim i povrtni temeljac.  3. Kad sve zavrije, smanji vatru i ostavi da se sve krčka još 5-10 minuta. Sa štapnim mikserom pretvori sve u pire. Dodaj vrhnje ili grčki jogurt, sol i papar po želji, a ako je juha pregusta za tvoj ukus, dodaj još povrtnog temeljca.  4. Na kraju posluži sa sjemenkama bundeve (možeš ih prethodno malo prepeći na tavici).  

Sastojci:

1 butternut tikva (očišćena, narezana na komadiće)

2 crvene paprike (narezane na komadiće)

1 zelena jabuka (oguljena i narezana na komadiće)

žlica timijana

4 žlice maslinovog ulja

sol, papar

3 režnja češnjaka

1 veći luk

4 šalice povrtnog temeljca

pola šalice vrhnja za kuhanje (ili grčkog jogurta)

3 žlice sjemenki bundeve