Pronašle smo nekoliko jednostavnih recepata za juhe koje će te zagrijati i nahraniti tijelo (i dušu) u ove jesenske dane:
Juha s piletinom za borbu protiv prehlade
Priprema:
1. Zagrij maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk, mrkve i celer. Kuhaj i miješaj povremeno, oko 3-4 minute, dok sve ne omekša. Dodaj češnjak, đumbir, timijan, ružmarin pa sve zajedno kuhaj još 2 minute.
2. Dodaj kokošji temeljac, lovorov list i šalicu vode. Kad sve zavrije dodaj piletinu. Neka se polako krčka. Kuhaj sve dok se piletiina ne skuha, oko 12 minuta. Izvadi piletinu, usitni je pomoću dvije vilice i ostavi sa strane.
3. U lonac dodaj tjesteninu i kuhaj oko 8-10 minuta.
4. Vrati piletinu i sok od limuna, začini sa solju i paprom i na kraju posluži s nasjeckanim vlascem po želji.
Sastojci:
- žlica maslinovog ulja
- 1 luk
- 3 mrkve
- 2 celera
- 3 režnja češnjaka
- 1 žlica naribanog đumbira (ili đumbira u prahu)
- 1 žlica timijana
- 1 žlica ružmarina
- 5 šalica kokošjeg temeljca
- lovorov list
- 450 g pilećeg zabatka bez kožice i kostiju
- 3/4 šalice tjestenine po izboru (neke sitnije)
- sok 1 limuna
- sol, papar
- 2 žlice vlasca po želji
Gusta juha s gljivama i krumpirom
Priprema:
1. Otopi maslac u većem loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj narezane gljive i luk. Kuhaj uz povremeno miješanje oko 6-8 minuta. Dodaj češnjak pa još kuhaj minutu.
2. Umiješaj brašno pa nakon minute dodaj vino i sve dobro promiješaj.
3. Dodaj kokošji temeljac, timijan, lovorov list, sol i papar. Kad sve zavrije, smanji vatru i neka sve krčka još desetak minuta.
4. Dodaj narezane krumpire, pokrij lonac i kuhaj još desetak minuta. Smanji vatru na minimum, dodaj vrhnje za kuhanje i peršin i sve dobro promiješaj.
Sastojci:
- 3 žlice maslaca
- 500 g gljiva po izboru (narezanih na komade po želji)
- 3 luka
- 3 režnja češnjaka
- 3 žlice brašna
- pola šalice bijelog vina
- 4 šalice kokošjeg temeljca
- žlica timijana
- lovorov list
- sol, papar
- 450 g krumpira (narezanog na komadiće)
- 3/4 šalice vrhnja za kuhanje
- 2 žlice peršina
Juha od pečene tikve kao jesenski klasik
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Pleh za pečenje obloži papirom za pečenje i stavi na njega tikvu, paprike, jabuku te preko njih sol, papar, timijan i dvije žlice maslinovog ulja. Lagano sve promiješaj i pevi 45-50 minuta (na pola promiješaj).
2. U veliikom loncu zagrij dvije žlice maslinovog ulja i dodaj češnjak i luk te miješaj kuhajući 3-4 minute na srednje jakoj vatri. Dodaj pečenu tiikvu, paprike, jabuku, a zatim i povrtni temeljac.
3. Kad sve zavrije, smanji vatru i ostavi da se sve krčka još 5-10 minuta. Sa štapnim mikserom pretvori sve u pire. Dodaj vrhnje ili grčki jogurt, sol i papar po želji, a ako je juha pregusta za tvoj ukus, dodaj još povrtnog temeljca.
4. Na kraju posluži sa sjemenkama bundeve (možeš ih prethodno malo prepeći na tavici).
Sastojci:
- 1 butternut tikva (očišćena, narezana na komadiće)
- 2 crvene paprike (narezane na komadiće)
- 1 zelena jabuka (oguljena i narezana na komadiće)
- žlica timijana
- 4 žlice maslinovog ulja
- sol, papar
- 3 režnja češnjaka
- 1 veći luk
- 4 šalice povrtnog temeljca
- pola šalice vrhnja za kuhanje (ili grčkog jogurta)
- 3 žlice sjemenki bundeve