Pronašle smo nekoliko jednostavnih recepata za juhe koje će te zagrijati i nahraniti tijelo (i dušu) u ove jesenske dane:
Juha s piletinom za borbu protiv prehlade
Priprema:
1. Zagrij maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk, mrkve i celer. Kuhaj i miješaj povremeno, oko 3-4 minute, dok sve ne omekša. Dodaj češnjak, đumbir, timijan, ružmarin pa sve zajedno kuhaj još 2 minute.
2. Dodaj kokošji temeljac, lovorov list i šalicu vode. Kad sve zavrije dodaj piletinu. Neka se polako krčka. Kuhaj sve dok se piletiina ne skuha, oko 12 minuta. Izvadi piletinu, usitni je pomoću dvije vilice i ostavi sa strane.
3. U lonac dodaj tjesteninu i kuhaj oko 8-10 minuta.
4. Vrati piletinu i sok od limuna, začini sa solju i paprom i na kraju posluži s nasjeckanim vlascem po želji.
Sastojci:
žlica maslinovog ulja
1 luk
3 mrkve
2 celera
3 režnja češnjaka
1 žlica naribanog đumbira (ili đumbira u prahu)
1 žlica timijana
1 žlica ružmarina
5 šalica kokošjeg temeljca
lovorov list
450 g pilećeg zabatka bez kožice i kostiju
3/4 šalice tjestenine po izboru (neke sitnije)
sok 1 limuna
sol, papar
2 žlice vlasca po želji
Gusta juha s gljivama i krumpirom
Priprema:
1. Otopi maslac u većem loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj narezane gljive i luk. Kuhaj uz povremeno miješanje oko 6-8 minuta. Dodaj češnjak pa još kuhaj minutu.
2. Umiješaj brašno pa nakon minute dodaj vino i sve dobro promiješaj.
3. Dodaj kokošji temeljac, timijan, lovorov list, sol i papar. Kad sve zavrije, smanji vatru i neka sve krčka još desetak minuta.
4. Dodaj narezane krumpire, pokrij lonac i kuhaj još desetak minuta. Smanji vatru na minimum, dodaj vrhnje za kuhanje i peršin i sve dobro promiješaj.
Sastojci:
3 žlice maslaca
500 g gljiva po izboru (narezanih na komade po želji)
3 luka
3 režnja češnjaka
3 žlice brašna
pola šalice bijelog vina
4 šalice kokošjeg temeljca
žlica timijana
lovorov list
sol, papar
450 g krumpira (narezanog na komadiće)
3/4 šalice vrhnja za kuhanje
2 žlice peršina
Juha od pečene tikve kao jesenski klasik
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Pleh za pečenje obloži papirom za pečenje i stavi na njega tikvu, paprike, jabuku te preko njih sol, papar, timijan i dvije žlice maslinovog ulja. Lagano sve promiješaj i pevi 45-50 minuta (na pola promiješaj).
2. U veliikom loncu zagrij dvije žlice maslinovog ulja i dodaj češnjak i luk te miješaj kuhajući 3-4 minute na srednje jakoj vatri. Dodaj pečenu tiikvu, paprike, jabuku, a zatim i povrtni temeljac.
3. Kad sve zavrije, smanji vatru i ostavi da se sve krčka još 5-10 minuta. Sa štapnim mikserom pretvori sve u pire. Dodaj vrhnje ili grčki jogurt, sol i papar po želji, a ako je juha pregusta za tvoj ukus, dodaj još povrtnog temeljca.
4. Na kraju posluži sa sjemenkama bundeve (možeš ih prethodno malo prepeći na tavici).
Sastojci:
1 butternut tikva (očišćena, narezana na komadiće)
2 crvene paprike (narezane na komadiće)
1 zelena jabuka (oguljena i narezana na komadiće)
žlica timijana
4 žlice maslinovog ulja
sol, papar
3 režnja češnjaka
1 veći luk
4 šalice povrtnog temeljca
pola šalice vrhnja za kuhanje (ili grčkog jogurta)
3 žlice sjemenki bundeve