Gastro
Gastro

Vrijeme je za jela na žlicu: Imamo 3 super recepta za jesenske juhe

Vrijeme je za jela na žlicu: Imamo 3 super recepta za jesenske juhe
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Ovih dana nema ničeg boljeg od tanjura tople juhe

Pronašle smo nekoliko jednostavnih recepata za juhe koje će te zagrijati i nahraniti tijelo (i dušu) u ove jesenske dane:

Juha s piletinom za borbu protiv prehlade

Priprema: 1. Zagrij maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk, mrkve i celer. Kuhaj i miješaj povremeno, oko 3-4 minute, dok sve ne omekša. Dodaj češnjak, đumbir, timijan, ružmarin pa sve zajedno kuhaj još 2 minute.  2. Dodaj kokošji temeljac, lovorov list i šalicu vode. Kad sve zavrije dodaj piletinu. Neka se polako krčka. Kuhaj sve dok se piletiina ne skuha, oko 12 minuta. Izvadi piletinu, usitni je pomoću dvije vilice i ostavi sa strane.  3. U lonac dodaj tjesteninu i kuhaj oko 8-10 minuta. 4. Vrati piletinu i sok od limuna, začini sa solju i paprom i na kraju posluži s nasjeckanim vlascem po želji.   

Sastojci:

žlica maslinovog ulja

1 luk

3 mrkve

2 celera

3 režnja češnjaka

1 žlica naribanog đumbira (ili đumbira u prahu)

1 žlica timijana

1 žlica ružmarina

5 šalica kokošjeg temeljca

lovorov list

450 g pilećeg zabatka bez kožice i kostiju

3/4 šalice tjestenine po izboru (neke sitnije)

sok 1 limuna

sol, papar

2 žlice vlasca po želji

Gusta juha s gljivama i krumpirom

Priprema: 1. Otopi maslac u većem loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj narezane gljive i luk. Kuhaj uz povremeno miješanje oko 6-8 minuta. Dodaj češnjak pa još kuhaj minutu. 2. Umiješaj brašno pa nakon minute dodaj vino i sve dobro promiješaj.  3. Dodaj kokošji temeljac, timijan, lovorov list, sol i papar. Kad sve zavrije, smanji vatru i neka sve krčka još desetak minuta. 4. Dodaj narezane krumpire, pokrij lonac i kuhaj još desetak minuta. Smanji vatru na minimum, dodaj vrhnje za kuhanje i peršin i sve dobro promiješaj.     

Sastojci:

3 žlice maslaca

500 g gljiva po izboru (narezanih na komade po želji)

3 luka 

3 režnja češnjaka

3 žlice brašna

pola šalice bijelog vina

4 šalice kokošjeg temeljca

žlica timijana

lovorov list

sol, papar

450 g krumpira (narezanog na komadiće)

3/4 šalice vrhnja za kuhanje

2 žlice peršina

Juha od pečene tikve kao jesenski klasik

Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Pleh za pečenje obloži papirom za pečenje i stavi na njega tikvu, paprike, jabuku te preko njih sol, papar, timijan i dvije žlice maslinovog ulja. Lagano sve promiješaj i pevi 45-50 minuta (na pola promiješaj). 2. U veliikom loncu zagrij dvije žlice maslinovog ulja i dodaj češnjak i luk te miješaj kuhajući 3-4 minute na srednje jakoj vatri. Dodaj pečenu tiikvu, paprike, jabuku, a zatim i povrtni temeljac.  3. Kad sve zavrije, smanji vatru i ostavi da se sve krčka još 5-10 minuta. Sa štapnim mikserom pretvori sve u pire. Dodaj vrhnje ili grčki jogurt, sol i papar po želji, a ako je juha pregusta za tvoj ukus, dodaj još povrtnog temeljca.  4. Na kraju posluži sa sjemenkama bundeve (možeš ih prethodno malo prepeći na tavici).  

Sastojci:

1 butternut tikva (očišćena, narezana na komadiće)

2 crvene paprike (narezane na komadiće)

1 zelena jabuka (oguljena i narezana na komadiće)

žlica timijana

4 žlice maslinovog ulja

sol, papar

3 režnja češnjaka

1 veći luk

4 šalice povrtnog temeljca

pola šalice vrhnja za kuhanje (ili grčkog jogurta)

3 žlice sjemenki bundeve

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx