Domaći hamburger
Sastojci (za 4 hamburgere):
- 500 g mljevene govedine (po mogućnosti kombinacija mesa s malo masnoće za sočnost)
- 1 mali luk (sitno nasjeckan)
- 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
- 1 jaje
- 2 žlice krušnih mrvica (po potrebi)
- Sol i papar po ukusu
- 1 žličica senfa
- 1 žličica mljevene paprike
- Ulje za prženje ili grill
Za posluživanje:
- 4 peciva za hamburger
- Listovi zelene salate
- 4 kriške sira (po želji)
- Rajčica (narezana na kolutove)
- Kiseli krastavci (narezani na ploške)
- Majoneza, kečap ili senf (po ukusu)
Priprema:
- Priprema mesa: U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu govedinu, sitno nasjeckani luk i češnjak. Dodajte jaje, krušne mrvice, senf, mljevenu papriku, sol i papar. Sve dobro izmiješajte dok se sastojci ravnomjerno ne sjedine. Ako je smjesa previše mekana, dodajte još malo krušnih mrvica.
- Oblikovanje pljeskavica: Podijelite smjesu na četiri jednaka dijela i oblikujte pljeskavice. Svaka bi trebala biti oko 1,5 cm debljine. Pazite da budu malo šire od peciva jer će se malo smanjiti prilikom pečenja.
- Pečenje: Na zagrijanoj tavi ili roštilju, uz dodatak malo ulja, pecite pljeskavice na srednje jakoj vatri 3-4 minute sa svake strane (ovisno o debljini), ili dok ne postignu željeni stupanj pečenja. Ako volite sir u hamburgeru, stavite krišku sira na pljeskavicu posljednju minutu pečenja kako bi se lagano otopio.
- Priprema peciva: Dok se pljeskavice peku, možete prepoloviti peciva za hamburger i lagano ih prepeći na tavi ili roštilju, kako bi dobila hrskavu koricu.
- Sastavljanje hamburgera: Na donju polovicu peciva stavite list zelene salate, pečenu pljeskavicu (sa sirom po želji), kolutove rajčice, kisele krastavce i prelijte majonezom, kečapom ili senfom. Poklopite gornjom polovicom peciva.
- Posluživanje: Poslužite toplo uz pomfrit ili neku drugu prilog po želji.