NAJDRAŽA HRANA

Vrijeme je za 'comfort food': Sjajni recepti koji griju dušu

Tople bogate juhe ili pak sočni browniesi? Imamo sjajne recepte za hranu koja jamči užitak

tjestenina
Foto: Shutterstock

Domaći hamburger

Sastojci (za 4 hamburgere):

  • 500 g mljevene govedine (po mogućnosti kombinacija mesa s malo masnoće za sočnost)
  • 1 mali luk (sitno nasjeckan)
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • 1 jaje
  • 2 žlice krušnih mrvica (po potrebi)
  • Sol i papar po ukusu
  • 1 žličica senfa
  • 1 žličica mljevene paprike
  • Ulje za prženje ili grill

Za posluživanje:

  • 4 peciva za hamburger
  • Listovi zelene salate
  • 4 kriške sira (po želji)
  • Rajčica (narezana na kolutove)
  • Kiseli krastavci (narezani na ploške)
  • Majoneza, kečap ili senf (po ukusu)

Priprema:

  1. Priprema mesa: U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu govedinu, sitno nasjeckani luk i češnjak. Dodajte jaje, krušne mrvice, senf, mljevenu papriku, sol i papar. Sve dobro izmiješajte dok se sastojci ravnomjerno ne sjedine. Ako je smjesa previše mekana, dodajte još malo krušnih mrvica.
  2. Oblikovanje pljeskavica: Podijelite smjesu na četiri jednaka dijela i oblikujte pljeskavice. Svaka bi trebala biti oko 1,5 cm debljine. Pazite da budu malo šire od peciva jer će se malo smanjiti prilikom pečenja.
  3. Pečenje: Na zagrijanoj tavi ili roštilju, uz dodatak malo ulja, pecite pljeskavice na srednje jakoj vatri 3-4 minute sa svake strane (ovisno o debljini), ili dok ne postignu željeni stupanj pečenja. Ako volite sir u hamburgeru, stavite krišku sira na pljeskavicu posljednju minutu pečenja kako bi se lagano otopio.
  4. Priprema peciva: Dok se pljeskavice peku, možete prepoloviti peciva za hamburger i lagano ih prepeći na tavi ili roštilju, kako bi dobila hrskavu koricu.
  5. Sastavljanje hamburgera: Na donju polovicu peciva stavite list zelene salate, pečenu pljeskavicu (sa sirom po želji), kolutove rajčice, kisele krastavce i prelijte majonezom, kečapom ili senfom. Poklopite gornjom polovicom peciva.
  6. Posluživanje: Poslužite toplo uz pomfrit ili neku drugu prilog po želji.
Image
Foto: Pexels
4/7