"Comfort food“ iliti hrana za ugodu su ona jela koja nam bude osjećaj sigurnosti, nostalgije i uz koja smo sentimentalno vezani. To su obično pomalo nezdrava, ali iznimno ukusna tradicionalna jela nekog podneblja u kojima smo uživali u djetinjstvu, a sada im se u odrasloj dobi uvijek rado vraćamo. S obzirom na tu definiciju, „comfort food“ bismo mogli opisati i kao bakinu kuhinju, tj. kuhinju uz koju automatski asociramo samo lijepa i ugodna sjećanja.
Prvi puta je termin "comfort food" skovan 1966. i to u psihološkoj studiji koja je objašnjavala potrebu odraslih osoba da u trenucima stresa posegnu za kaloričnom, ukusnom hranom iz djetinjstva koja im vraća osjećaj stabilnosti i sigurnosti.
Kako određene namirnice i sastojci u hrani našem mozgu i tijelul šalju impulse da smo sretni, luči se hormon serotonin, pa moramo biti oprezni s konzumiranjem ovakve hrane, jer ona lako može prerasti u ovisnost. Ipak, tijekom zimskih mjeseci, a osobito ove turbulentne godine, dopušteno nam je uživanje u malo više masne i zasitne hrane u odnosu na ostatak godine. Baš zato smo ti pripremile 5 recepata koji će zagrijati i tvoju dušu i tijelo, a zasigurno ćeš u njima i iznimno uživati. Svi ovi recepti spadaju u istinsku kategoriju "comfort fooda".
Domaće štrukle
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 250 g svježeg sira
- 200 ml kiselog vrhnja
- Sol
Priprema:
Najprije sjedini sve suhe sastojke i dobro ih izmiješaj. Nakon toga, dodaj mokre sastojke i zamijesi tijesto koje treba biti mekano i blago ljepljivo. Tijesto podijeli na dva dijela, oblikuj kuglice i stavi ih u posude prelivene uljem, tako da ulje potpuno pokrije tijesto. Pokrij posude folijom i ostavi tijesto da se odmori – ako si u žurbi, dovoljno je 30 minuta, no možete ga ostaviti i u hladnjaku preko noći, pa ga razviti idući dan. Ostavi da odmori 30 minuta, a zatim razvaljaj. Punite sirom i vrhnjem, preklopite i pecite na 180°C dok ne porumeni.