Rajčice, pomidore, paradajz, pome - sve su to nazivi za povrće koje obožavamo jesti tijekom cijele godine. Međutim, tijekom ljeta posebno uživamo u bogatim okusima rajčice. Sočna i slatka, svježa rajčica ukusan je dodatak salatama, dok se konzervirana koristi za pripremu ukusnih umaka za jela od tjestenine i mesa te variva. Ali jesi li znala da rajčica ima čitav niz zdravstvenih blagodati i da je zapravo voće?
Iako rajčicu uvijek nekako nazivamo povrćem, ona je zapravo voće i pripada obitelji Solanaceae koja između ostalih plodova uključuje i patlidžan, krumpir i papriku. Postoje različite vrste rajčica od sitnijih do velikih, najraširenija je ona u crvenoj boji, ali rajčice mogu biti žute, zelene, ljubičaste i narančaste.
Rajčice se uglavnom sastoje od ugljikohidrata s nekim vlaknima, ali najpoznatije su po količini vitamina kao što su beta-karoten (koji tijekom konzumacije postaje vitamin A), vitamina C i E, nekim vitaminima iz skupine B i vitamin K. Također sadrži i minerale poput kalcija i magnezija.
Sto grama rajčice osigurava oko 6% posto dnevne potrebe kalija. Postoje dokazi da je veći unos kalija u prehrani povezan s nižim stopama moždanog udara i manjim rizikom od srčanih bolesti. Rajčica sadrži likopen, koji joj daje crvenu boju, a sve je više istraživanja koja potvrđuju da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Sočan crveni plod važan je i za zdravlje očiju jer sadrži fitokemikalije nazvane karotenoidi uključujući likopen, lutein i beta-karoten. Svi ti spojevi pomažu u zaštiti od degeneracije očiju koja je povezana s godinama, ali i drugih očnih bolesti.
Zanimljivo istraživanja sugeriraju da obrada i kuhanje rajčica mogu povećati njihovu hranjivu vrijednost, posebno njihovo antioksidacijsko djelovanje i likopenske spojeve. Zato ti nakon ovih super informacija koje će te potaknuti da što više uživaš u domaćim rajčicama, donosimo i nekoliko recepata.