
Uzgojite vlastito začinsko bilje

Ovo su samo neki od začina koji se općenito najčešće koriste. Peršin je na vrhu liste – ima nježan okus, i može se staviti gotovo u svako jelu, a često se koristi kao ukras jela. Uz peršin često se koristi luk vlasac, kadulja, bosiljak, kopar, celer, origano, majčina dušica i ružmarin.
Bosiljak
Vlasac
Lovor
Ružmarin
Origano
Kadulja
Uzgoj začinskog bilja
Začinsko bilje možete uzgojiti bez obzira živite li u stanu ili kući. Bilje možete uzgajati u zatvorenom prostoru ili možete napraviti mali začinski vrt u dvorištu. Jednostavno ga je uzgajati – potrebno mu je dovoljno svjetlosti i rutinska njega – redovito i ne preobilno zalijevanje, plijevljenje i prihrana gnojivima. Posaditi ga možete u tegle, najbolje od terakote. U teglicu prvo stavite sitne kamenčiće, zatim zemlju, sjemenke i opet tanki sloj zemlje, te dobro zalijte vodom. Kod uzgoja trebate pripaziti na vlažnost zemlje. Bilje vam neće rasti u previše vlažnoj zemlji, pa se trebate pobrinuti da se voda ne zadržava u tegli. Zalijevajte bilje svakih nekoliko dana, tako da zemlja ne presuši. Priprijeti li mraz unesite bilje u kuću ili ga zaštite pokrovom. Svakih nekoliko tjedana možete zagnojiti zemlju, no pri tom izbjegavajte umjetno, kemijsko gnojivo. Koristite samo prirodna gnojiva poput otopine češnjaka, sitno nasjeckane kore banane ili ljuske jajeta.
Možete uzgojiti biljku iz sjemena ili kupiti već posađene biljke, poput začina iz Gardena posađenih u smeđe teglice, koji će biti prirodni ukras na vašem stolu i stalan izvor vašeg najdražeg okusa. Začine proizvodi tvrtka Herbarija iz Čakovca, a dostupni su u supermarketu Garden.


Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga
