Uskršnji cheesecake
Sastojci:
1 žlica maslaca, omekšanog
120 g fino mljevenih blanširanih badema
900 g krem-sira, sobne temperature
1/2 šalice vrhnja za šlag
1 i 1/2 šalice šećera
4 velike jaja, umućena
ribana korica 1 limuna
ribana korica 1 naranče
1 žličica ekstrakta bourbon vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Maslacem namažite okrugli lim za pečenje (20 cm promjer, barem 7 cm dubina) i preko njega naspite mljevene bademe.
U zdjeli električnim mikserom umutite krem sir, vrhnje i šećer dok ne postane glatko, zatim dodajte jaja i dobro izmiksajte. Na kraju u kremu sjedinite i vaniliju te korice limuna i naranče.
Ulijte kremu u okrugli lim za pečenje i stavite ga u veći duboki lim za pečenje. Stavite ih u pećnicu i pažljivo u veći lim dodajte dovoljno kipuće vode da dosegne 2/3 visine okruglog lima za pečenje. Pecite dok se ne stvrdne oko 2 sata, po potrebi dodajući još kipuće vode. Ugasite pećnicu i odškrinite vratašca. Ostavite kolač da se ohladi u pećnici. Zatim ga prebacite u hladnjak i ostavite preko noći da se dobro ohladi.