Upoznajte poljički soparnik

Festival dalmatinske delicije

Upoznajte poljički soparnik

Festival poljičkog soparnika, koji je održan krajem srpnja u Dugom ratu, i ovoga je ljeta privukao velik broj sudionika natjecanja u spravljanju popularnog poljičkog specijaliteta. Uz izlagače, festival okupi i mnoge turiste koji su uživali u ovoj ukusnoj dalmatinskoj deliciji. Odaziv je bio toliko velik da je čak i nestalo soparnika namijenjenog za prodaju, a ispečeno ih je više od pet stotina.

Tradicijsko jelo

Soparnik je jelo od razvaljanog tijesta u obliku pogače, pečeno u žeravi na otvorenom ognjištu. Priprema soparnika karakteristična je za prostor nekadašnje srednjovjekovne poljičke knežije koja se prostirala na prostoru između rijeka Žrnovnice i Cetine, na jugu do mora, na sjeveru do Mosora. Soparnik je u prošlosti bio posno suhoparno jelo, koje se pripremalo u dane posta, Veliki petak, Badnji dan i uoči blagdana Svih Svetih.

Zaštita UNESCO-a

Poljički soparnik, specijalitet kraja između rijeka Žrnovnice i Cetine, bio je gotovo i zaboravljen do prije 30-ak godina. Onda su se domaćice Poljica dosjetile tu težačku hranu od blitve, luka, ulja i tijesta, ispečenu na seoskim kominima, a koja se u stara vremena spremala za posne dane, ponuditi na tržnicama u Splitu i Omišu. Specijalitet je uskoro postao omiljena delicija, u ljetno vrijeme popularan i kod brojnih turista. Danas ga Poljičani nude u svečanim prigodama, pa je soparnik postao znak i simbol stare Poljičke republike. Društvo Poljičana izborilo se da se soparnik uvede kao nematerijalna baština pod zaštitom UNESCO-a, pa je tako to jelo dobilo zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla pri EU.

Priprema soparnika

Soparnik je jednostavno jelo pripremljeno od namirnica koje je u svakom domaćinstvu bilo dostupno: brašno, blitva, crveni luk ili kapula, maslinovo ulje, češnjak. Za pripremanje su potrebne dvije sinije, odnosno, okrugli niski stolovi. Tijesto se umijesi od pšeničnog brašna i razvuče na sinijama. Blitva se opere i sitno nasjecka, nasoli da bi blitva omekšala, u nju se doda crveni luk tanko izrezan, potom se rukama iz nje iscijedi sok da ne bi bila jako vlažna, jer bi ovlažila i omekšala razvučenu koru te doda malo maslinovog ulja. Nadjev se rasporedi po jednoj razvučenoj kori i prekrije se drugom korom. Kore se razvuku pomoću lazanjura, drvenog valjka.

Sastojci:
Za tijesto:
80 dkg brašna
prstohvat soli
žličica vinskog octa
topla voda

Za punjenje:
2 - 3 kg blitve
3 srednje kapule (luka)
1 dcl maslinovog ulja
sol
peršin
Za premaz:
1 dcl maslinovog ulja
 3 - 4 češnja češnjaka
 kukuruzno brašno

Priprema:
Zamijesite mekano, ali kompaktno tijesto i ostavite ga da se odmori barem dva sata. Tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte u kružni oblik na pobrašnjenoj površini na debljinu od dva do tri milimetra.  Čim je prvo tijesto gotovo, treba ga pokriti stolnjakom da se ne osuši, dok ne razvaljate drugo. Na jedno razvaljano tijesto stavite smjestu od blitve očišćene od tvrdog dijela i narezane na trakice, u koju je umiješana nasjeckana kapula te maslinovo ulje, sol i peršin prema želji. Poklopite s drugim tijestom i umotajte krajeve kako bi se hermetički zatvorilo. Pospite s kukuruznim brašnom. Poklopite tijesto sa sinijom i okrenite da strana posipana kukuruznim brašnom bude donja. Kukuruzno brašno spriječit će lijepljenje soparnika na komin. Komin mora biti dobro zagrijan. Na njega se stavi soparnik tako da klizne sa sinije. Soparnik se pokrije manjim žarom i pepelom koji se stalno mora pomalo razgrtati metalnim predmetom kako ne bi izgorio. Nakon 15 minuta soparnik se treba napuhati, a tijesto na dodir predmeta kojim razgrćemo žar mora šuškati. Potom se tijesto čisti metlicom, diže na siniju i okreće da donja strana soparnika bude gornja. Potom se i ta strana očisti od pepela. Kada je gotov, soparnik premažite maslinovim uljem u kojem je sitno nasjeckani češnjak. Izrežite na rombove i poslužite.

Foto: hrvatskakuhinja.info