Pečeno pile s ružmarinom i tikvicama
Sastojci za 6 osoba
1 veliko pile, otprilike 2 kg
2 žlice iglica ružmarina
2 žlice listića majčine dušice
10 češanja češnjaka, 6 oguljenih i 4 neoguljena
sol i papar
3 mrkve, narezane na komade veličine 3 cm
3 tikvice, narezane na komade veličine 3 cm
2 krumpira, oguljena i narezana na komade veličine 3 cm
2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
2. Oštrim nožem prerežite pile po duljini na dva dijela, a kožu zarežite nekoliko puta.
3. Stavite ružmarin, majčinu dušicu i očišćene češnjeve češnjaka na dasku i sitno ih nasjeckajte. Time napunite ureze na koži pileta i dobro posolite i popaprite.
4. Stavite sve pripremljeno povrće, zajedno s neoguljenim češnjevima češnjaka, u vatrostalnu posudu. Pokapajte polovinom ulja, posolite, popaprite i dobro promiješajte.
5. Stavite piletinu na povrće, kožom prema gore, prelijte preostalim uljem i pecite u sredini pećnice 35 minuta. Nakon 15 minuta podlijte piletinu sokovima koji su se skupili na dnu posude u kojoj pečete piletinu.
6. Kako biste provjerili je li piletina pečena do kraja, probodite svaki komad metalnim štapićem ili vilicom. Sok koji isteče trebao bi biti proziran.
7. Izvadite piletinu iz pećnice, narežite svaki komad na tri dijela i ponovno ih stavite na povrće. Pecite još 8 minuta.
8. Izvadite vatrostalnu posudu u kojoj se pekla piletina iz pećnice i ostavite da stoji 3 minute, kako bi se meso opustilo i postalo još mekše.
9. Prije posluživanja stavite sve povrće na jedan veliki pladanj, rasporedite po njemu komade piletine i prelijte sokom od kuhanja.
Izvor: Talijanska kuharica, Gino D'Acampo
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb