Valjušci s tikvicama u umaku od maslaca i kadulje
Sastojci
300 g brašnastih krumpira, neoguljenih
1 malo jaje, lagano umućeno
100 g svenamjenskoga brašna, i još malo za pobrašnjivanje
100 g maslaca
2 srednje velike tikvice, narezane na kockice debljine 1 cm
1 žlica sitno narezane svježe kadulje
30 g naribanoga parmezana
sol i papar po želji
Priprema
1. Cijele krumpire kuhajte u velikome loncu punom kipuće vode 25 do 30 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Dobro ocijedite i malo ohladite.
2. Ogulite krumpire i protisnite kroz gnječilicu za krumpir u veliku zdjeli. Dok je još topao, dodajte mu 2 prstohvata soli, jaje i brašno. Lagano promiješajte pa stavite na pobrašnjenu površinu.
3. Lagano mijesite dok ne dobijete mekano, pomalo ljepljivo tijesto (nemojte ga previše umijesiti jer će valjušci biti pretvrdi.)
4. Prerežite tijesto na 2 dijela i razvaljajte svaki komad u obliku dugačke kobasice, debljine otprilike 1,5 cm i režite na komade duljine 2 cm.
5. Stavite valjuške na lagano pobrašnjeno čistu kuhinjsku krpu. Napunite veliki lonac posoljenom vodom i pustite da zakipi. Ubacite valjuške i kuhajte ih otprilike 2 minute. Kuhani su kada isplivaju na površinu. Izvadite ih iz vode koristeći se žlicom s prorezima i ocijedite.
6. U međuvremenu na velikoj tavi, na umjerenoj vatri rastopite maslac. Kada postane vruć, dodajte tikvice i pržite ih 3 minute pa umiješajte kadulju. Posolite i popaprite pa maknite s vatre.
7. Stavite valjuške u tavu i sve pomiješajte.
8. Odmah poslužite, posuto parmezanom.
Izvor: Najbolja talijanska tjestenina, Gino D'Acampo
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb