Lazanje s tikvicama i pinjolima
Sastojci
12 komada integralnih lazanja
85g pinjola
25 g maslaca
675g tikvica, očišćenih i narezanih na ploške
280 g ricotta sira
2,5 ml (1/2 čajne žlice) naribanog muškatovog oraha
15 ml (1 jušna žlica) maslinovog ulja
1 veliki patlidžan, narezan na ploške
10 ml (2 čajne žlice) shoyu
japanski umak od soje)
85 g cheddar sira, naribanog
Nasjeckani svježi peršin, za ukrašavanje
Priprema
1. Lazanje stavite u veliku posudu i posve prekrijte kipućom vodom. Ostavite tako 10 minuta, a zatim ih ocijedite i odložite.
2. Pinjole stavite u suhu tavu za prženje i 2 minute pecite na laganoj vatri, miješajući. Odložite.
3. Rastopite maslac u tavi za prženje, dodajte tikvice i malo vode, te kuhajte dok malo ne omekšaju.
4. Maknite s vatre i pomiješajte tikvice, pinjole i ricotta sir. Dodajte muškatov orah i dobro promiješajte. Odložite.
5. U drugoj posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte patlidžan i pirjajte 4 minute, povremeno miješajući.
6. Dodajte 150 ml vode i umak od soje te kuhajte na laganoj vatri, pokriveno, dok patlidžan ne omekša, povremeno miješajući.
7. Mješavinu patlidžana stavite u mikser i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, te dodajte malo vode ako je potrebno, da dobijete umak.
8. 4 komada lazanja stavite na dno namazane pravokutne vatrostalne posude od 1.7 litre, te odozgo složite pola mješavine tikvica.
9. Na tikvice stavite još 4 lazanje, a na njih raširite pola umaka od patlidžana i potom ostatak tikvica.
10. Pokrijte s preostalim lazanjama i drugom polovicom umaka od patlidžana.
11. Pospite cheddar sirom i pecite oko 40 minuta na 190°C /plinska pećnica na 5/ dok se sir ne rastopi i dobije zlamosmeđu boju. Ukrasite nasjeckanim svježim peršinom i poslužite.
Izvor: Tjestenine
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/