Pečena jaja sa šunkom, u umaku od rajčica i češnjaka
Sastojci za 2 osobe
1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
1 češanj češnjaka, narezan na listiće
400 g pelata
6 listova svježeg bosiljka, nasjeckanog
sol i papar
4 tanke kriške nemasne šunke
2 jaja
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 18o stupnjeva.
2. Zagrijte ulje na srednje velikoj tavi i pržite češnjak dok ne poprimi lijepu zlatnožutu boju. Dodajte nasjeckane pelate i uz povremeno miješanje 10 minuta kuhajte na umjereno jakoj vatri.
3. Kada je umak gotov umiješajte bosiljak i začinite paprom i soli.
4. Na dno dviju vatrostalnih posuda (promjera otprilike 10 cm i dubine otprilike 6 cm) posložite kriške šunke. Prelijte ih umakom od rajčica i preko svake zdjelice razbijte po jedno jaje. Pecite na sredini pećnice 13 minuta ili dok jaja ne budu pripremljena prema vašem ukusu.
Izvor: Talijanska kuharica, Gino D'Acampo
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb