Ukusni recepti s jajima koji će obogatiti uskršnji stol

Delicije s jajima koje će se naći na uskršnjem stolu

Ukusni recepti s jajima koji će obogatiti uskršnji stol

Dolazi nam Uskrs, jedan od najvećih kršćanskih blagdana, a osim malo odmora i vremena provedenog s obitelji, blagdani donose i bogatu trpezu. 

Tradicionalno se za Uskrs jedu jaja, kuhana šunka, mladi luk, hren i domaća pletenica. A s obzirom na to da su jaja jedan od glavnih simbola Uskrsa, u obliku dekoracija ali i na uskršnjem stolu, danas vam donosimo nekoliko odličnih recepata s jajima od kojih su neki manje tradicionalni od onih na koje ste navikli.

Isprobajte neke od njih i iznenadite ukućane koji će se okupiti za uskrsnim stolom.


Foto: everydayplus/Freedigitalphotos.net
Izvor: allrecipes.com

Kuhana jaja na brzinu

Sastojci za 2 osobe

3 tvrdo kuhana jaja, razrezana na pola
1 žlica majoneze
1 žlica kiselog vrhnja
malo dimljenog lososa*
nekoliko sitno nasjeckanih maslina*

Priprema jela

1. Skuhajte tvrdo kuhana jaja i oljuštite ih. Narežite ih po dužini na pola.
2. Izvadite žumanjke i zgnječite ih vilicom te pomiješajte sa majonezom i vrhnjem. 
3. Jajima dodajte mrvljeni dimljeni losos te mješavinu vratite u bjelanjke.
4. Na vrh svakog jaja stavite sitno nasjeckane masline.

* umjesto lososa možete upotrijebiti kuhanu šunku ili kapare, a umjesto maslina parmezan ili paprike i napraviti vlastitu kombinaciju

Zapečena jaja sa šunkom

Sastojci za 8 osoba

6 jaja
100 g brašna
1 žličica senfa
sol
1/2 žličice praška za pecivo
200 ml kiselog vrhnja
200 ml mlijeka
350 g kuhane šunke
3 rajčice, sitno narezane
250 g mrvljenog polutvrdog sira po želji 
malo luka vlasca, sitno nasjeckanog

Priprema jela

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. Malo namastite vatrostalnu posudu. 
3. U većoj zdjeli istucite jaja sa brašnom, senfom, solju, praškom za pecivo, vrhnjem i mlijekom. Dodajte rajčice, sitno narezanu šunku, sir i luk vlasac. Sve dobro promiješajte te nalijte u vatrostalnu posudu.
4. Pecite 50-60 minuta.

Pečena jaja sa šunkom, u umaku od rajčica i češnjaka

Sastojci za 2 osobe

1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
1 češanj češnjaka, narezan na listiće
400 g pelata 
6 listova svježeg bosiljka, nasjeckanog
sol i papar 
4 tanke kriške nemasne šunke
2 jaja

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 18o stupnjeva.
2. Zagrijte ulje na srednje velikoj tavi i pržite češnjak dok ne poprimi lijepu zlatnožutu boju. Dodajte nasjeckane pelate i uz povremeno miješanje 10 minuta kuhajte na umjereno jakoj vatri.
3. Kada je umak gotov umiješajte bosiljak i začinite paprom i soli.
4. Na dno dviju vatrostalnih posuda (promjera otprilike 10 cm i dubine otprilike 6 cm) posložite kriške šunke. Prelijte ih umakom od rajčica i preko svake zdjelice razbijte po jedno jaje. Pecite na sredini pećnice 13 minuta ili dok jaja ne budu pripremljena prema vašem ukusu.  



Izvor: Talijanska kuharica, Gino D'Acampo

Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

Kuhana jaja na tostu

Sastojci za 4 osobe

8 tvrdo kuhanih jaja
50 g maslaca
25 g brašna
500 ml mlijeka
sol i papar
4 komada tosta

Priprema jela

1. Odvojite bjelanjke i žumanjke tvrdo kuhanih jaja. Bjelanjke sitno nasjeckajte.
2. U tavi rastopite maslac.
3. Dodajte brašno i miješajte stalno dok se maslac i brašno dobro ne promiješaju. Držite na laganoj vatri još 2 minute i stalno miješajte.
4. Polako dolijevajte mlijeko i držite na vatri oko 5 minuta uz stalno miješanje dok se umak ne zgusne.
5. Dodajte sol i papar.
6. Umaku dodajte nasjeckane bjelanjke i dobro promiješajte.
7. Poslužite preko tosta te na vrh dodajte smrvljene žumanjke.

Pikantna jaja punjena šunkom

Sastojci za 4 osobe

8 tvrdo kuhanih jaja
35 ml majoneze
50 g kuhane šunke, sitno narezane
1 žličica senfa
sol
papar
malo tabasca

mljevena crvena paprika za ukrašavanje

Priprema jela

1. Razrežite jaja na pola po dužini. Izvadite žumanjke.
2. Pomiješajte žumanjke sa preostalim sastojcima.
3. Smjesu nanesite na bjelanjke te posipajte mljevenom crvenom paprikom.

Mediteranska jaja

Sastojci za 4 osobe

maslinovo ulje
3-4 luka, sitno nasjeckana
2-3 rajčice, narezane na male komadiće
bosiljak
8 jaja
sol i papar

Priprema jela

1. Na ulju prepržite luk 2-3 minute miješajući.
2. Dodajte rajčice i bosiljak te ostavite na vatri 1-2 minute uz povremeno miješanje.
3. Dobro zamutite jaja i prelijte preko povrća.
4. Kad se jaja počnu stvrđivati sa strane, lagano ih podignite kako bi nepečeni dio jaja mogao iscuriti na dno. Pecite tako dok se jaja skroz ne stvrdnu, ali tako da ostanu lagano vlažna.
5. Začinite sa paprom.

Zapečena jaja sa šunkom i povrćem

Sastojci za 6 osoba

ulje
150 g odmrznutog špinata
1 crvena paprika, narezana na male komadiće
1 manji poriluk, sitno narezan
200 g kuhane šunke, sitno narezane
250 g mrvljene goude
150 g francuskog kruha, natrganog na male komadiće
4 jaja
150 ml mlijeka
1 žličica senfa
papar

Priprema jela

1. U tavi zagrijte ulje te 5 minuta pržite špinat, papriku i poriluk.
2. Namastite vatrostalnu posudu za pećnicu. U posudu rasporedite šunku, povrće, pola sira i kruh.
3. U većoj posudi zamutite jaja, a zatim pomiješajte sa mlijekom, senfom i paprom. Prelijte preko kruha. Prekrijte sa folijom te stavite u hladnjak na min. 4 sata.
4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite lagano prekrivenom folijom 25-30 minuta. Maknite foliju te pecite još 20 minuta.