Ukusni keksi za zimske dane

Iz jedne smjese napravite četiri vrste keksića

Ukusni keksi za zimske dane

Tanki čoko-mentol keksi

Image

(za oko 40-ak keksića)

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Svi će obožavati ove ukusne kekse. Hrskavi keksi prekriveni creme de menthe čokoladom su božanstveni, a ono što morate znati jest da su ukusniji što su hladniji – pa čak i smrznuti.


Dodatak četvrtini tijesta:
3 žlice nezaslađenog kakao praška
1/2 žličice soli
1 šalica šećera u prahu
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1/4 žličice sode bikarbone
1/4 šalice brašna (po potrebi)

Za preljev od čokolade:
25 dkg After eight čokoladica ili neke druge mentol čokolade
(a možete i sami napraviti glazuru samo od čokolade ili joj dodati otopljene mentol bombone ili ekstrakt mentola)
po želji – nekoliko rebra čokolade za kuhanje
1/2 šalice maslaca

Osnovno tijesto stavite u veliku posudu, dodajte sve ostale sastojke i dobro izmiksajte. Tijesto oblikujte u dugački valjak širine oko 1.5 cm. Ako vam se učini da je tijesto premekano, umiješajte i malo brašna (kao što smo napisali, samo ako je potrebno). Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite hladiti jedan sat dok tijesto ne postane posve čvrsto.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva celzijusa, a na lim stavite papir za pečenje. Tijesto narežite na tanke kolutiće debljine oko pola centimetra i stavite na papir za pečenje. Svaki keksić izbidite nekoliko puta vilicom. Pecite 13 do 15 minuta. Ohladite kekse u potpunosti prije nego ih krenete umakati ili premazivati kremom.

Stavite maslac u posudu i otopite ga na najslabijem plamenu. Izvadite mentol čokoladice iz papirića i dodajte maslacu. Konstantno miješajte sve dok se čokolada u potpunosti ne otopi (možete dodati i nekoliko kockica crne čokolade za kuhanje). Zatim maknite s plamena. Kekse možete premazivati smjesom ili pak ih cijele uroniti u smjesu i onda vaditi vilicom. Ostavite ih da se hlade na masnom papiru, a po želji ih možete posipati čokoladnim mrvicama ili šećerom u prahu.  Ako se čokolada ohladi i zgusne prije nego umočite sve kekse – ponovo je zagrijte.

Jednostavna čokoladna glazura - 20 dag čokolade rastopiti u 8 žlica mlijeka, dodati 2 žlice šećera i 10 dag margarina. Na kraju dodati i nekoliko kapi ekstrakta mentola.

5/5