Svi volimo lijepo jesti, ali rijetko tko uživa u pranju suđa. Iako sigurno postoji nekoliko žena koje u tome pronalaze vrijeme mira u danu, većina nas samo želi što manje posuđa zaprljati kako bi što manje vremena provele pred sudoperom. Rješenje je tu - jela koja se pripremaju u jednom loncu.
Za ukusna jela nam više nije potrebno zaprljati 20 različitih lonaca, tava, posuda za pečenje i kuhača. Sve su popularnija jela za koja nam je potreban samo jedan lonac ili tava. Prva koja je započela stvarati recepte ove vrste je Martha Stewart, legendarna kuharica čija jela obožavamo. Jedno njezino omiljeno jelo je upravo tjestenina iz jednog lonca za koju ti je potrebno manje od 10 sastojaka.
No osim tjestenine, u jednom loncu možemo pripremiti i jela s rižom, kao i juhe i umake. Najbolja stvar kod ovakvih jela je što su obično i brza za pripremu pa su idealna za ubrzani način života, kao i mlade kuharice koje tek uči što i kako raditi u kuhinji. A na kraju nakon ukusnog obroka sve što trebaš oprati je lonac u kojem se hrana kuhala i tanjur iz kojeg si jela - i to je to.
Uživaj u receptima u nastavku, ali i u slobodnom vremenu koje ćeš dobiti jer nećeš morati pola sata prati posuđe.
POGLEDAJ VIDEO: Kako brzo skuhati i cijeli tjedan jesti zdravo?
Juha od bijelog graha i limuna
Postupak:
1. Jednu konzervu graha stavi u blender, dodaj 250 mL vode i dobro izblendaj.
2. U duboki lonac stavi ulje, na njemu poprži nasjeckani luk i mrkve.
3. Nakon nekoliko minuta dodaj nasjeckani češnjak, slanutak, ružmarin, papar, sol i drugu konzervu graha. Sve skupa peci par minuta.
4. Dodaj preostalu vodu, izblendani grah i nasjeckanu raštiku te kuhaj na laganoj vatri oko 20-ak minuta, prekrij poklopcem.
5. Na kraju pažljivo umješaj parmezan i koricu limuna te posluži toplo.
Potrebno ti je:
- 2 male konzerve bijelog graha
- 1 L vode
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk
- 2 mrkve
- 4 češnja češnjaka
- 1 konzerva slanutka
- 3 žličice svježeg ružmarina
- 1 vezica raštike
- 1 limun
- 1/3 šalice naribanog parmezana
- Papar
- Sol
Caprese piletina i riža
Postupak:
1. U duboku tavu stavi maslinovo ulje i lagano ga zagrij. Na ulje dodaj kockice bijelog mesa i peci dok ne poprime zlatno smeđu boju.
2. Kada je meso pečeno, dodaj češnjak, bosiljak i rajčice te sve zajedno zapeci nekoliko minuta.
3. Nakon par minuta dodaj vodu i zatim ispranu rižu i sve skupa kuhaj oko 10 minuta. Svakih par minuta isprobaj rižu da vidiš je li kuhana.
4. Kada je jelo gotovo posipaj ga ribanom mozzarellom i ostavi ju da se otopi. Posluži toplo.
Potrebno ti je:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 pileće bijelo meso
- 2 češnja češnjaka
- 1/4 žličice suhog bosiljka
- 1 1/2 šalice nasjeckane rajčice
- 1 1/2 šalica vode
- 1 šalica riže
- 1 šalica naribane mozzarelle
- Papar
- Sol
Tjestenina s tikvicama i gljivama
Postupak:
1. U lonac stavi vodu, narezane šampinjone, narezane tikvice, tjesteninu, grašak, naribani češnjak, majčinu dušicu, sol i papar.
2. Sadržaj lonca zakuhaj i kuhaj oko 10-ak minuta dok se ne skuha tjestenina.
3. Kada je tjestenina gotova, dodaj parmezan i vrhnje za kuhanje i zagrij na vatri još par minuta.
4. Posluži s još malo ribanog parmezana i svježe mljevenim paprom.
Potrebno ti je:
- 300 g tjestenine
- 400 g šampinjona narezanih na listiće
- 2 tikvice
- 2/3 šalice graška
- 2 češnja češnjaka
- 2 grančice majčine dušice
- Papar
- Sol
- 4 1/2 šalice vode
- 1/3 šalice ribanog parmezana
- 1/4 šalice vrhnja za kuhanje