Ukusne grickalice od suhog voća

Kupovne grickalice i slatkiše zamijenite s domaćim zdravim grickalicama od sušenog voća

Ukusne grickalice od suhog voća

U današnje vrijeme naša djeca okružena su različitim grickalicama i slatkišima za koje znamo da nisu pretjerano zdravi jer sadrže velike količine šećera, soli i masnoća.
No, ponekad čak niti okus tih grickalica i slatkiša nije toliko važan, koliko je sama navika da nešto jedu i grickaju, što vrlo lako možete iskoristiti i načiniti im domaće grickalice od sušenog voća, koje su mnogo zdravije, ali i jeftinije.

Također, ukoliko vaša djeca ne vole jesti voće i bojite se da će zbog toga patiti od nedostatka vitamina, grickalice od voća možda će radije prihvatiti, ne samo zbog okusa nego i zbog načina na koji se jedu i hrskaju.
Sve što vam treba je voće i pećnica gdje ćete voće osušiti.

Koje voće sušiti?

Prvo što morate učiniti je izabrati tip voća koji želite osušiti, a najbolje voće za sušenje su banane, jabuke, marelice, breskve, višnje, grožđe, šljive i kruške. Vrlo je važno da voće bude zrelo, ali ne prezrelo. Naime, ukoliko nećete koristiti voće koje ima dobar okus, niti krajnji proizvod neće biti dobar.
Drugo, što je vrlo važno je znati koliko sušenog voća će vam ispasti od svježeg voća.
Ukoliko uzmete 12 kilograma svježeg voća, dobit ćete po prilici 2,5 kilograma suhog voća.  

Priprema i savjeti

Ako je ikako moguće izaberite voće iz organskog uzgoja. Voće dobro operite. Od voća koje smo spomenuli, morate oguliti bananu, breskve i kruške, dok jabuke možete oguliti ili ne morate. Odluka je na vama.
Voće trebate pripremiti za sušenje, ovisno o njegovom tipu, pa evo nekoliko korisnih savjeta:

  1. Svijetlo voće, kao što su jabuke, marelice, banane i breskve trebate namočiti u limunov sok, prije nego što ih osušite u pećnici. Limunska kiselina će spriječiti voće da potamni.
  2. Voće narežite na komadiće ili kriške, primjerice debljine pet-šest milimetara, nije toliko niti bitno, no važno je da budu svi komadi podjednake veličine i debljine, kako bi se mogli ujednačeno sušiti. 
  3. Ukoliko želite voće kao što su višnje i grožđe osušiti u jednom komadu, morate im na jednom dijelu probušiti kožicu, kako bi para mogla izlaziti iz voća. Učinite to s malenim oštrim nožićem. 
  4. Jabuke – uklonite peteljku, narežite na kriške ili ringove i uklonite košticeMarelice – prerežite na pola i uklonite košticuBanane – ogulite i narežite na kolutićeVišnje – Uklonite peteljke i koštice, prerežite na pola ili ostavite neka budu cijele s košticom Grožđe – Bobice skinite s peteljke, prerežite na pola ili ostavite cijeleBreskve – Ogulite ih, peteljku i košticu uklonite, izrežite na četvrtine ili osmineKruške – Ogulite, prerežite na pola, izvadite koštice i izrežite ju na kriške ili ringove.


Sušenje voća

Zagrijte pećnicu na 60 stupnjeva i to s uključenim ventilatorom, a u međuvremenu poslažite izrezano voće na lim za pečenje. Neka se komadi voća ne preklapaju.
Kada se pećnica zagrijala, stavite voće unutra, ali ostavite pećnicu lagano otvorenu, kako bi para mogla izaći van i kako bi zrak mogao cirkulirati. Često provjeravajte voće, rotirajte lim za pečenje. Loša vijest je da se voće vrlo sporo suši. Primjerice, jabuke mogu biti suhe za nekih osam sati, a za drugo voće trebat će vam i 24 sata.

Ukoliko se pitate kako ćete prepoznati da je voće suho, odgovor je kada izgubi iz sebe većinu vlage i biti će smežurano. Osušeno voće izvadite iz pećnice i ostavite da se u potpunosti ohladi. Nakon toga možete ga pospremiti u plastične vrećice, staklenke ili neke druge plastične posudice. Osušeno voće držite na suhom mjestu. Bez obzira što je voće posušeno, ono je podložno kvarenju, pa ga je najbolje pojesti u slijedećih nekoliko dana.
Možda će vam se postupak učiniti previše dugačak, no sjetite se da će vam djeca dobiti sve potrebne vitamine i da će uživati u grickanju voća.

(vam)