Treći tjedan potrage za najboljim kuharom amaterom u kulinarskom showu „Večera za 5 na selu“ vodio nas je u Osijek i okolicu, gdje su se za titulu najbolje u slavonckom tjednu borile Anita, Ljubica, Sara, Lea i Tajana.
Pobijedila je 38-godišnja medicinska sestra Tajana Škrobot iz Tenje. Sebe opisuje kao veselu i druželjubivu osoba koja se uz posao u bolnici, bavi i kuglanjem te adrenalinskim sportovima. Naglasila je kako istinski uživa u kuhanju, pogotovo kad s malo namirnica napravi neko ukusno i neobično jelo.
Imamo njezine pobjedničke recepte:
Okusi djetinstva
- 8 paprika
- 1 kg krumpira
- 2 glavice luka
- malo slanine
- sol, vegeta, papar, crvena mljevena paprika
- izribati krumpir, posoliti, ostaviti da pusti vodu
- ocijediti krumpir, dodati izdinstani luk i slaninu sitno nasjeckanu, dodati začine po želji
- staviti ih u tepsiju, okolo njih ostatak izribanog krumpira, premazati s uljem
- peći na 180 stupnjeva oko jedan sat, tijekom pečenja okreniti ih 2-3 puta
Veseli pastirac
- 1 kg divljači
- 2 kg junetine
- 30 dkg ovčetine
- 500 ml pasirane rajčice
- 3 kocke od gljiva
- 2 dcl crnog vina
- 4 mrkve
- 1 kg luka
- 1 komorač
- pola praška za pecivo
- sol, papar, 5 žlica slatke mljeveve paprike,1 žličica ljute crvene mljevene paprike, vegeta
- u kotlić staviti izmiksani komorač, mrkvu i luk, staviti divljač i ovčetinu i prašak za pecivo
- nakon nekih sat vremena dodati junetinu
- nakon još sat vremena dodati rajčicu, kocke i začine i na kraju vino
- nakon cca 3 sata probajte i ako je meso mekano poput maslaca gotovo je
Medeni smješko
- biskvit
- 250 gr tamne čokolade
- 250 gr margarina
- 6 jaja
- 2 i 1/2 šećera u prahu
- 1 dcl brašna
Glazura
- 100 grama margarina
- 100 grama tamne cokolade
- 50 grama meda
- premazati kalup margarinom
- otopiti margarin u mikrovalnoj pećnici, dodati izlomljenu čokoladu i miješati
- izmiksati žumanjke sa šećerom, brašnom i dodati snijeg od bjelanjaka
- izliti u kalup, peći 30-ak minuta, dok gore kora ne popuca
- ohladiti,pa staviti u zamrzivač preko noći
- za glazuru otopiiti čokoladu u istopljenom margarinu, dodati med, tortu odvojiti od kalupa, preliti glazuru po smrznutoj torti